Ce facem cu Continentalul? Le luam donatiile si le inghitim noxele

În urmă cu aproximativ 15 ani, Continental ajungea în Timișoara. A fost primit cu covor roșu, ca mare investitor, așa cum pe vremuri îi primeau papuașii pe europeni, fericiți la vederea a cinci oglinzi și zece mărgele. Ce nu se spunea atunci era faptul că fabrica de anvelope fusese alungată din Cehia, pe motiv de poluare. La fel, din întreaga Europă civilizată.

Dar ce mai conta un poluator în plus când, la începutul anilor 90, România era o ladă de gunoi pentru deșeurile, chiar și nucleare, ale Europei! Ce-i drept, din punct de vedere social, într-o perioadă crâncenă, era o realizare, fabrica dând de lucru la peste 1.000 de timișoreni. La fel, și papuașii aveau pentru o perioadă de lucru, să se holbeze în oglinzi și să numere biluțele de pe mărgele. Timp în care teritoriile lor erau cucerite de europeni.

La puțin timp de la descinderea „marelui investitor”, s-a văzut și reversul medaliei: poluarea. Noapte de noapte, un sfert din oraș era afixiat de noxe. Fiindcă, doar noaptea, pe șestache, așa cum procedează hoții și tâlharii, se dau drumul la noxe. Lucru care nu l-a împiedicat pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu să-și facă, ani la rând, un titlu de glorie din faptul că a adus această fabrică la Timișoara.

An după an, oamenii care stau în zonă s-au luptat cu un sistem care n-a vrut să-i asculte, care i-a călcat în picioare și i-a batjocorit. S-au semnat mii, zeci de mii de petiții, dar degeaba. Tot felul de comiții și comitete ale statului, agenții de mediu etc. au dat același verdict: nu există niciun fel de poluare. Umiliți, oamenii vedeau că instituții ale statului care trebuia să-i apere încercau să-i convingă că negrul e alb. Iar ei nu văd bine. La fel, și mirosul le joacă feste.

Nu e un secret: la nivel european, dar și mondial, poluarea e o problemă tratată extrem de serios. Marii poluatori, alungați de lumea civilizată, își permit să dețină fonduri importante cu care să cumpere bunăvoința unor administrații, agenții guvernamentale, chiar guverne. Evident din lumea a treia, din zonele bananiere. Așa cum pare a fi și Timișoara de un deceniu și jumătate. Ca urmare, declarația noului primar, Nicolae Robu, din urmă cu câteva zile, privindu-i pe marii poluatori ai orașului a stârnit multe aplauze, mai ales din partea timișorenilor din zona Continental. „Cu nerușinare, unele companii cred că, dacă oferă locuri de muncă, pot să-și bată joc de sănătatea timișorenilor. Le transmit foarte serios, dacă nu încetează să polueze orașul, vor trebui să plece”, a afirmat Robu, în aplauzele a zeci de mii de timișoreni. N-a menționat vreo firmă, dar printre zonele poluate ale orașului a menționat și Pădurea Verde.

Avertismentul primarului a fost recepționat imediat de cei de la Continental. Stop pe piept și voleu înapoi, în termeni fotbalistici. La foarte puțin timp de la declarațiile primarului, Continentalul a făcut o donație de 25.000 de euro primăriei pentru reabilitarea unei străzi. În cel mai pur stil româno-papuaș. La ce devalorizare a fost într-o jumătate de secol, ar veni cam zece oglinzi și șapte mărgele din care aminteam la început… Și cu asta s-a închis din nou capitolul Continental? În continuare, zeci de mii de timișoreni din zonă pot să doarmă liniștiți. Continental poluează pentru ei!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

Utilizator a spus: (septembrie 13th, 2012 at 14:42 )

Nu exista solidaritate adevarata, sau romanilor le e rusine sa iasa in strada pentru o cauza, recent pe 1 septembrie avem exemplul Sfantu Gheorge, peste 25 de mii de maghiari au iesit in strada pentru ca au considerat ca li s-a facut o nedreptate, noi, inghitim noxe si rabdam, lipseste solidaritatea, cei din alte zone ale orasului trebuiau sa fie solidari cu cei mai afectati. Dar e poporul roman, treaba de sociologie probabil, fiecare pentru el, dezinteres fata de ceilalti, oras si tot. Cand nu ne convine ceva noi injuram si atat, altceva nu prea stim. cand au vrut sa iasa in strada n-a iesit mai nimeni, mai e mult pana ne invatam drepturile, cand o sa umplem strazile ca sa se stie ca vocea noastra conteaza, asa cum s-a intamplat si la Barcelona, peste un milion de oameni pe strazi, pasnic pentru drepturi, cauza lor. Noi nu realzam ca uniti nimeni nu ni se poate opune, nici Continental, nici Guvernul, nici armata, nimeni, pentru ca noi suntem poporul.

Stefan a spus: (septembrie 13th, 2012 at 14:54 )

Karma e o c***a intr-adevar …. acum 4 luni cand zicea candidatul la primarie din partea UNPR de continental si faptul ca is mana in mana cu Politehnica lui Robu .. nimeni nu l-a luat in serios ca deah .. Robu e cavalerul alb …
Timisoreanul, romanul de azi sunt o rusine pt cei care au dat curs revolutiei.

Almaj o tara minunata a spus: (septembrie 13th, 2012 at 17:38 )

Eu cred ca cei de la Continental pot dona si 5 mil euro orasului,si daca polueaza cu crasa nesimtire li se va retrage autorizatia de mediu..Zilnic se simte dimineata,sau noaptea un puternic miros de cauciuc,in diverse zone ale orasului depinde cum bate vantul.Nu cred ca actualul primar va tolera in continuare cum a tolerat fosta administratie acest genocid lent….Timisorenii ar trebui sa boicoteze produsele continental!

angela a spus: (septembrie 13th, 2012 at 17:44 )

ma mir ca robu promoveaza continentalul! consider ca este o noua gafa a noului primar care da dovada ca functia asta e cam grea pentru el si capacitatea lui. dar poate ne va surprinde si placut. timisorenii asteapta, ca de aia l-au votat.

Lucian a spus: (septembrie 13th, 2012 at 19:47 )

nu intamplator strada cu donatia duce la Prefectura?

ORF a spus: (septembrie 13th, 2012 at 21:24 )

Cred ca se poate face o analogie cu aeroportul Baneasa…
Si-au facut oamenii ville langa pista si acum ii deranjeaza zgomotul…
Niste idioti… OK, trimiteti Continentalul de aici… sa’l vedem pe Robu cu cateva mii de oameni la usa….

@ ORF a spus: (septembrie 13th, 2012 at 23:32 )

– Ești idiot sau…. idiot, cu inepta comparație. Miile de case și apartamente, zecile de mii de timișoreni sufocați de noxe sunt pe-aici de ceva mai multă vreme decât urât-mirositorul Continental… La fel și clinicile de Cardiologie și de boli PULMONARE…. De acord însă cu îndemnul tău, „trimiteți Continentalul de aici”… Ducă-se-n pustii… în câmp, adică… și-l vom vedea pe Robu cu câteva zeci de mii de oameni mulțumiți la ușă….

cauciuc ars a spus: (septembrie 14th, 2012 at 10:44 )

Stiti de ce laboratoarele n-au detectat nimic poluare?
Pt ca erau montate strategic, la intelegere intre continental si primarie, in locul si timpul stabilit de comun acord, si atunci filtrele (foarte scumpe) erau activate.

coco a spus: (septembrie 14th, 2012 at 12:56 )

e o diferenta intre poluare si miros urat…….adica si c****u pute dar nu te afecteaza „decat” olfactiv.

Uirebit a spus: (septembrie 14th, 2012 at 20:37 )

E mai bine sa le luati donatiile si sa le inghititi noxele, decat sa refuzati donatiile si sa inghititi noxe gratuit 🙂
N-ai ce-i face, progresul are costul lui ( uneori costul este mai mare decat progresul).
Ghinion.

Marian a spus: (septembrie 14th, 2012 at 20:52 )

Stimate domn,

Nu cred ca e obiectiv din partea dvs ca jurnalist care se respecta sa arunce cu pietre si sa arate cu degetul DOAR catre Continental. Concernul respecta normele de mediu asa cum exista ele in Romania, respectiv Timisoara. Faptul ca normele aceasta nu sunt la standarde europene e vina autoritatilor romane nu a celor germane! Interesul concernului e sa produca acolo unde li se faciliteaza productia, iar daca primarul, prefectul etc nu sunt in stare sa aplice normele de mediu asa cum se intampla in alte tari „civilizate” in asa fel incat sa reduca poluarea si efectele asupra populatiei, e vina lor. Daca Romania ar avea o legislatie cu adevarat europeana, Continental nu ar avea de ales si s-ar adapta cerintelor. Dar ca de obicei autoriatile prefera sa inchida ochii, e comod. Si, alta ordine de idei, ca tot va asumati rolul de acuzator, puteti sa oferiti o alternativa celor cateva mii de angajati daca Continental si-ar inchide fabrica de la Timisoara? Ma indoiesc. Oricum, spre informarea dvs, fabrici Cintinental exista in mai multe tari din „Europa civilizata”, asa cum eronat afirmati. Nu am nicio legatura personala cu acest Concern, in afara de faptul ca sunt foarte multumit de anvelopele lor, dar mis e pare necinstit modul in care prezentati realitatea.

Realitatea anvelopată a spus: (septembrie 15th, 2012 at 01:26 )

Stimate domn MARIAN ! Hai să vedem dacă am înțeles bine ce doriți să ne transmiteți :
– Este arătat cu degetul „DOAR” poluatorul Continental ( măcar recunoașteți că este o realitate…)
– E vina exclusivă a fraierilor de români, nu a îngerilor germani, că normele de mediu sunt mai permisive… Așa este, altfel nu ar fi venit aici !
– E vina impotentelor autorități că nu sunt în stare să aplice normele de mediu, nici cele care există !
– „Interesul concernului” (c-așa-i în capitalism) este să producă orice, oricum și oriunde, căci doar i s-a „FACILITAT” această oportunitate (fără șpagă sau presiuni politice, bine-nțeles).
– Dacă ai noștrii n-ar fi atât de chiori, ei, nemții, săracii, „N-AR AVEA DE ALES ȘI S-AR ADAPTA CERINȚELOR” ! ! !
– Șantajul cu locurile de muncă e mai onorabil decât corectitudinea nemțească de a recunoaște veridicitatea acuzațiilor ?
-În „Europa civilizată” Continental-urile polueaza nestingherite la câțiva metri de zonele rezidențiale și spitale ? Sau sunt undeva în câmp, cu filtrele funcționând non-stop ?….

P.S. Chiar nu aveți „nicio legătură personală” cu mult-admiratul concern ?

Marian a spus: (septembrie 15th, 2012 at 10:39 )

Domnului Realitatea anvelopata

Ati inteles perfect : norme de mediu mult prea permisive, autoritati incompetente etc. Verdicitatea acuzatiilor… Aveti probe cumva??? Nu, nu am nicio legatura, in afara de anvelopele de la masina mea, dar nu imi face placere cand vad cum „filozofia de masa” functioneaza perfect, daca unul arunca cu piatra arunca si ceilalti, in masa, fara sa incerce sa gaseasca o solutie constructiva si rationala…

Petre Truica a spus: (septembrie 15th, 2012 at 16:31 )

Eu merg zilnic pe jos si ajung des in Fabric.

Chiar de la spitalul epidemic pute groaznic a cauciuc. Ingrozitor.

Acuma ceva timp am fost la Dumbravita prin padure. Chiar si acolo putea a cauciuc. Incredibil.

Depinde si de vant.

Solutia: rascoala din 1907. Toti in strada si alungata fabrica de cauciucuri.

Florin a spus: (septembrie 15th, 2012 at 20:38 )

La continental miroase a cauciuc, la smitfield miroase a hoit, la fabrica procter & gamble miroase a detergent si ar mai fi multe ex. Si atunci ce facem? Ii alungam pe toti?

a a spus: (septembrie 16th, 2012 at 00:16 )

noul vice de la consiliul judetean nu este fost angajat la Conti?

gg a spus: (septembrie 16th, 2012 at 08:15 )

a, angajat Continental Automotive. Astia sunt aia de fac cqlculatoare de masini, nu cauciucuri…si nu imput orasul. De fapt, daca Albrichsfeld e in schema, atunci Automotive a donat banii, nu Tires.

Astea doua firme sunt doua brate ale aceluias concern, dar separate in Romania.

Suma Krisztina a spus: (septembrie 19th, 2012 at 09:10 )

Facand o analogie cu cele spuse de Murphy, („Daca Continental poate sa polueze, va polua”) imi este foarte clar ca nu mai avem ce negocia , va trebui sa paraseasca Timisoara. Ma mira faptul ca Spitalul „Victor Babes” cu sectie de pneumoftiziologie in a carei vecinatate se afla fabrica, nu se sesizeaza.

Suma Krisztina a spus: (septembrie 20th, 2012 at 00:42 )

In atentia domnului Marian

https://www.federalregister.gov/articles/2000/10/18/00-26224/national-emission-standards-for-hazardous-air-pollutants-rubber-tire-manufacturing#h-15

Sa cititi ce impact are poluarea cauzata de fabricile de anvelope asupra sanatatii, iar dupa lectura va invit la o plimbare cu bicicleta ca sa inspirati si dumneavoastra aerul acela „proaspat” de padure.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO

Padel Center din Dumbrăviţa a fost o excelentă gazdă pentru etapa a doua a din Circuitul Profesionist de padel din România. Cei peste 120 de sportivi s-au întrecut pe cele 5 terenuri ale bazei, dintre care trei acoperite şi două în aer liber. Fair-play-ul a dominat competiţia, a cărui principale ingrediente au fost spectacolul, intensitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii şi-au luat partea leului la etapa a II-a din Circuitul Profesionist de padel/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari

Sancțiuni de 20.000 de lei, aplicate de polițiștii locali pentru colectare și predare către un operator neautorizat de deșeuri, provenite din amenajarea unui garaj. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aveţi grijă la cine predaţi deşeurile! Amenzi mari
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă cucerire a tehnologiei în domeniul realizării de ochelari este acum disponibilă în cadrul Clinicii de oftalmologie și optică medicală VISTA din Timișoara. Un aparat japonez, de ultimă generație, realizează ramele de ochelari ”croite” special pe forma feței beneficiarului, iar cea a lentilelor în poziția ideală față de ochii celui care va folosi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul YUNIKU, cea mai nouă tehnologie din domeniul realizării ochelarilor, este acum prezentă la Timișoara în cadrul Clinicii VISTA
În mai puțin de o lună, în cadrul campaniei de curățare a spațiilor verzi, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri abandonate. Astfel, din 26 februarie până în 18 martie, angajații Horticultura și echipele partenere au ridicat din parcuri, din zonele de joacă, scuaruri și alte spații verzi, pet-uri, ambalaje, resturi alimentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta cu nesimţiţii. În mai puţin de o lună, Primăria Timișoara a adunat peste 50 de tone de deșeuri de pe spațiile verzi/Foto
Executat la București, Alin Nica admite că se gândește în continuare la candidatura pentru un nou mandat în funcția administrativă deținută în prezent, de președinte al consiliului județean. Cum, deocamdată se gândește și spune că se va consulta cu primarii liberali din Timiș. El spune că s-a întâlnit deja cu Ludovic Orban, liderul partidului Forța...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica se pregătește de un nou proiect politic. A discutat cu Orban, urmează să discute și cu Fritz
Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază
Salariile sunt atât de bune și chiriile atât de accesibile în raport cu acestea încât Timișoara este orașul mare din România unde oamenii lasă cei mai puțini bani pentru a-și plăti o locuință închiriată în care să locuiască. Sunt datele analizate de imobiliare.ro, pe baza salariului mediu și a valorilor chiriilor percepute.  Chiriile percepute s-au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, cei mai fericiți chiriași din țară: dau doar o treime din venituri pentru plata unei locuințe
La finalul anului precedent, Compania Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere le făcea o surpriză neplăcută șoferilor care circulau pe autostrada A1. Nu mai puțin de patru parcări erau închise, așa că cei care aveau … nevoi trebuiau să mai meargă niște kilometri buni pentru a rezolva problema. De scurt timp parcările s-au redeschis, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Compania de Drumuri a pregătit 11 milioane de lei pentru paza și curățenia spațiilor de servicii de pe autostrada A1
Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Recunoaştere internaţională. Un succes notabil pentru o echipă UPT în domeniul maşinilor hidraulice
Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. ”În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara se luptă cu căpușele
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, s-a trezit peste noapte, la mii de kilometri distanță, că e zburat de pe postul de președinte al PNL Timișoara. Pentru simplul fapt că l-a “jenat” pe cel care speră să redevină primar al orașului, Nicolae Robu, din nou în urma unei alianțe de nevoie, nu ideologică, cu cei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără dă de pământ cu Nicolae Robu, după ce acesta l-a zburat de la conducerea PNL Timișoara
O adevărată revoluţie în PNL Timiş! Nu doar Alin Nica şi Cosmin Tabără au fost demişi din funcţiile de lideri ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara, ci întregul Birou Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat. În Biroul Permanent Naţional a fost desemnat un nou Birou Judeţean, în care a fost cooptat şi Nicolae Robu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost dizolvat întregul BPJ al PNL Timiş! Dănuţ Groza a demisionat din funcţia de secretar general înainte de-a fi demis. A revenit Nicolae Robu în BPJ
Top