Ce facem cu Continentalul? Le luam donatiile si le inghitim noxele

În urmă cu aproximativ 15 ani, Continental ajungea în Timișoara. A fost primit cu covor roșu, ca mare investitor, așa cum pe vremuri îi primeau papuașii pe europeni, fericiți la vederea a cinci oglinzi și zece mărgele. Ce nu se spunea atunci era faptul că fabrica de anvelope fusese alungată din Cehia, pe motiv de poluare. La fel, din întreaga Europă civilizată.

Dar ce mai conta un poluator în plus când, la începutul anilor 90, România era o ladă de gunoi pentru deșeurile, chiar și nucleare, ale Europei! Ce-i drept, din punct de vedere social, într-o perioadă crâncenă, era o realizare, fabrica dând de lucru la peste 1.000 de timișoreni. La fel, și papuașii aveau pentru o perioadă de lucru, să se holbeze în oglinzi și să numere biluțele de pe mărgele. Timp în care teritoriile lor erau cucerite de europeni.

La puțin timp de la descinderea „marelui investitor”, s-a văzut și reversul medaliei: poluarea. Noapte de noapte, un sfert din oraș era afixiat de noxe. Fiindcă, doar noaptea, pe șestache, așa cum procedează hoții și tâlharii, se dau drumul la noxe. Lucru care nu l-a împiedicat pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu să-și facă, ani la rând, un titlu de glorie din faptul că a adus această fabrică la Timișoara.

An după an, oamenii care stau în zonă s-au luptat cu un sistem care n-a vrut să-i asculte, care i-a călcat în picioare și i-a batjocorit. S-au semnat mii, zeci de mii de petiții, dar degeaba. Tot felul de comiții și comitete ale statului, agenții de mediu etc. au dat același verdict: nu există niciun fel de poluare. Umiliți, oamenii vedeau că instituții ale statului care trebuia să-i apere încercau să-i convingă că negrul e alb. Iar ei nu văd bine. La fel, și mirosul le joacă feste.

Nu e un secret: la nivel european, dar și mondial, poluarea e o problemă tratată extrem de serios. Marii poluatori, alungați de lumea civilizată, își permit să dețină fonduri importante cu care să cumpere bunăvoința unor administrații, agenții guvernamentale, chiar guverne. Evident din lumea a treia, din zonele bananiere. Așa cum pare a fi și Timișoara de un deceniu și jumătate. Ca urmare, declarația noului primar, Nicolae Robu, din urmă cu câteva zile, privindu-i pe marii poluatori ai orașului a stârnit multe aplauze, mai ales din partea timișorenilor din zona Continental. „Cu nerușinare, unele companii cred că, dacă oferă locuri de muncă, pot să-și bată joc de sănătatea timișorenilor. Le transmit foarte serios, dacă nu încetează să polueze orașul, vor trebui să plece”, a afirmat Robu, în aplauzele a zeci de mii de timișoreni. N-a menționat vreo firmă, dar printre zonele poluate ale orașului a menționat și Pădurea Verde.

Avertismentul primarului a fost recepționat imediat de cei de la Continental. Stop pe piept și voleu înapoi, în termeni fotbalistici. La foarte puțin timp de la declarațiile primarului, Continentalul a făcut o donație de 25.000 de euro primăriei pentru reabilitarea unei străzi. În cel mai pur stil româno-papuaș. La ce devalorizare a fost într-o jumătate de secol, ar veni cam zece oglinzi și șapte mărgele din care aminteam la început… Și cu asta s-a închis din nou capitolul Continental? În continuare, zeci de mii de timișoreni din zonă pot să doarmă liniștiți. Continental poluează pentru ei!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

19 comentarii pentru acest articol

Utilizator a spus: (septembrie 13th, 2012 at 14:42 )

Nu exista solidaritate adevarata, sau romanilor le e rusine sa iasa in strada pentru o cauza, recent pe 1 septembrie avem exemplul Sfantu Gheorge, peste 25 de mii de maghiari au iesit in strada pentru ca au considerat ca li s-a facut o nedreptate, noi, inghitim noxe si rabdam, lipseste solidaritatea, cei din alte zone ale orasului trebuiau sa fie solidari cu cei mai afectati. Dar e poporul roman, treaba de sociologie probabil, fiecare pentru el, dezinteres fata de ceilalti, oras si tot. Cand nu ne convine ceva noi injuram si atat, altceva nu prea stim. cand au vrut sa iasa in strada n-a iesit mai nimeni, mai e mult pana ne invatam drepturile, cand o sa umplem strazile ca sa se stie ca vocea noastra conteaza, asa cum s-a intamplat si la Barcelona, peste un milion de oameni pe strazi, pasnic pentru drepturi, cauza lor. Noi nu realzam ca uniti nimeni nu ni se poate opune, nici Continental, nici Guvernul, nici armata, nimeni, pentru ca noi suntem poporul.

Stefan a spus: (septembrie 13th, 2012 at 14:54 )

Karma e o c***a intr-adevar …. acum 4 luni cand zicea candidatul la primarie din partea UNPR de continental si faptul ca is mana in mana cu Politehnica lui Robu .. nimeni nu l-a luat in serios ca deah .. Robu e cavalerul alb …
Timisoreanul, romanul de azi sunt o rusine pt cei care au dat curs revolutiei.

Almaj o tara minunata a spus: (septembrie 13th, 2012 at 17:38 )

Eu cred ca cei de la Continental pot dona si 5 mil euro orasului,si daca polueaza cu crasa nesimtire li se va retrage autorizatia de mediu..Zilnic se simte dimineata,sau noaptea un puternic miros de cauciuc,in diverse zone ale orasului depinde cum bate vantul.Nu cred ca actualul primar va tolera in continuare cum a tolerat fosta administratie acest genocid lent….Timisorenii ar trebui sa boicoteze produsele continental!

angela a spus: (septembrie 13th, 2012 at 17:44 )

ma mir ca robu promoveaza continentalul! consider ca este o noua gafa a noului primar care da dovada ca functia asta e cam grea pentru el si capacitatea lui. dar poate ne va surprinde si placut. timisorenii asteapta, ca de aia l-au votat.

Lucian a spus: (septembrie 13th, 2012 at 19:47 )

nu intamplator strada cu donatia duce la Prefectura?

ORF a spus: (septembrie 13th, 2012 at 21:24 )

Cred ca se poate face o analogie cu aeroportul Baneasa…
Si-au facut oamenii ville langa pista si acum ii deranjeaza zgomotul…
Niste idioti… OK, trimiteti Continentalul de aici… sa’l vedem pe Robu cu cateva mii de oameni la usa….

@ ORF a spus: (septembrie 13th, 2012 at 23:32 )

– Ești idiot sau…. idiot, cu inepta comparație. Miile de case și apartamente, zecile de mii de timișoreni sufocați de noxe sunt pe-aici de ceva mai multă vreme decât urât-mirositorul Continental… La fel și clinicile de Cardiologie și de boli PULMONARE…. De acord însă cu îndemnul tău, „trimiteți Continentalul de aici”… Ducă-se-n pustii… în câmp, adică… și-l vom vedea pe Robu cu câteva zeci de mii de oameni mulțumiți la ușă….

cauciuc ars a spus: (septembrie 14th, 2012 at 10:44 )

Stiti de ce laboratoarele n-au detectat nimic poluare?
Pt ca erau montate strategic, la intelegere intre continental si primarie, in locul si timpul stabilit de comun acord, si atunci filtrele (foarte scumpe) erau activate.

coco a spus: (septembrie 14th, 2012 at 12:56 )

e o diferenta intre poluare si miros urat…….adica si c****u pute dar nu te afecteaza „decat” olfactiv.

Uirebit a spus: (septembrie 14th, 2012 at 20:37 )

E mai bine sa le luati donatiile si sa le inghititi noxele, decat sa refuzati donatiile si sa inghititi noxe gratuit 🙂
N-ai ce-i face, progresul are costul lui ( uneori costul este mai mare decat progresul).
Ghinion.

Marian a spus: (septembrie 14th, 2012 at 20:52 )

Stimate domn,

Nu cred ca e obiectiv din partea dvs ca jurnalist care se respecta sa arunce cu pietre si sa arate cu degetul DOAR catre Continental. Concernul respecta normele de mediu asa cum exista ele in Romania, respectiv Timisoara. Faptul ca normele aceasta nu sunt la standarde europene e vina autoritatilor romane nu a celor germane! Interesul concernului e sa produca acolo unde li se faciliteaza productia, iar daca primarul, prefectul etc nu sunt in stare sa aplice normele de mediu asa cum se intampla in alte tari „civilizate” in asa fel incat sa reduca poluarea si efectele asupra populatiei, e vina lor. Daca Romania ar avea o legislatie cu adevarat europeana, Continental nu ar avea de ales si s-ar adapta cerintelor. Dar ca de obicei autoriatile prefera sa inchida ochii, e comod. Si, alta ordine de idei, ca tot va asumati rolul de acuzator, puteti sa oferiti o alternativa celor cateva mii de angajati daca Continental si-ar inchide fabrica de la Timisoara? Ma indoiesc. Oricum, spre informarea dvs, fabrici Cintinental exista in mai multe tari din „Europa civilizata”, asa cum eronat afirmati. Nu am nicio legatura personala cu acest Concern, in afara de faptul ca sunt foarte multumit de anvelopele lor, dar mis e pare necinstit modul in care prezentati realitatea.

Realitatea anvelopată a spus: (septembrie 15th, 2012 at 01:26 )

Stimate domn MARIAN ! Hai să vedem dacă am înțeles bine ce doriți să ne transmiteți :
– Este arătat cu degetul „DOAR” poluatorul Continental ( măcar recunoașteți că este o realitate…)
– E vina exclusivă a fraierilor de români, nu a îngerilor germani, că normele de mediu sunt mai permisive… Așa este, altfel nu ar fi venit aici !
– E vina impotentelor autorități că nu sunt în stare să aplice normele de mediu, nici cele care există !
– „Interesul concernului” (c-așa-i în capitalism) este să producă orice, oricum și oriunde, căci doar i s-a „FACILITAT” această oportunitate (fără șpagă sau presiuni politice, bine-nțeles).
– Dacă ai noștrii n-ar fi atât de chiori, ei, nemții, săracii, „N-AR AVEA DE ALES ȘI S-AR ADAPTA CERINȚELOR” ! ! !
– Șantajul cu locurile de muncă e mai onorabil decât corectitudinea nemțească de a recunoaște veridicitatea acuzațiilor ?
-În „Europa civilizată” Continental-urile polueaza nestingherite la câțiva metri de zonele rezidențiale și spitale ? Sau sunt undeva în câmp, cu filtrele funcționând non-stop ?….

P.S. Chiar nu aveți „nicio legătură personală” cu mult-admiratul concern ?

Marian a spus: (septembrie 15th, 2012 at 10:39 )

Domnului Realitatea anvelopata

Ati inteles perfect : norme de mediu mult prea permisive, autoritati incompetente etc. Verdicitatea acuzatiilor… Aveti probe cumva??? Nu, nu am nicio legatura, in afara de anvelopele de la masina mea, dar nu imi face placere cand vad cum „filozofia de masa” functioneaza perfect, daca unul arunca cu piatra arunca si ceilalti, in masa, fara sa incerce sa gaseasca o solutie constructiva si rationala…

Petre Truica a spus: (septembrie 15th, 2012 at 16:31 )

Eu merg zilnic pe jos si ajung des in Fabric.

Chiar de la spitalul epidemic pute groaznic a cauciuc. Ingrozitor.

Acuma ceva timp am fost la Dumbravita prin padure. Chiar si acolo putea a cauciuc. Incredibil.

Depinde si de vant.

Solutia: rascoala din 1907. Toti in strada si alungata fabrica de cauciucuri.

Florin a spus: (septembrie 15th, 2012 at 20:38 )

La continental miroase a cauciuc, la smitfield miroase a hoit, la fabrica procter & gamble miroase a detergent si ar mai fi multe ex. Si atunci ce facem? Ii alungam pe toti?

a a spus: (septembrie 16th, 2012 at 00:16 )

noul vice de la consiliul judetean nu este fost angajat la Conti?

gg a spus: (septembrie 16th, 2012 at 08:15 )

a, angajat Continental Automotive. Astia sunt aia de fac cqlculatoare de masini, nu cauciucuri…si nu imput orasul. De fapt, daca Albrichsfeld e in schema, atunci Automotive a donat banii, nu Tires.

Astea doua firme sunt doua brate ale aceluias concern, dar separate in Romania.

Suma Krisztina a spus: (septembrie 19th, 2012 at 09:10 )

Facand o analogie cu cele spuse de Murphy, („Daca Continental poate sa polueze, va polua”) imi este foarte clar ca nu mai avem ce negocia , va trebui sa paraseasca Timisoara. Ma mira faptul ca Spitalul „Victor Babes” cu sectie de pneumoftiziologie in a carei vecinatate se afla fabrica, nu se sesizeaza.

Suma Krisztina a spus: (septembrie 20th, 2012 at 00:42 )

In atentia domnului Marian

https://www.federalregister.gov/articles/2000/10/18/00-26224/national-emission-standards-for-hazardous-air-pollutants-rubber-tire-manufacturing#h-15

Sa cititi ce impact are poluarea cauzata de fabricile de anvelope asupra sanatatii, iar dupa lectura va invit la o plimbare cu bicicleta ca sa inspirati si dumneavoastra aerul acela „proaspat” de padure.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest și al Consiliului Județean Timiș. Subiectul dezbătut a vizat noile oportunități de finanțare disponibile în perioada următoare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Alături de conducerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea lipsă din autostrada Lugoj – Deva, între Margina și Holdea, au ajuns deja pe șantier. Cel mai important, în luna decembrie ar urma să înceapă forarea efectivă. Informațiile au fost furnizate de Irinel Scrioșteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au fost finalizate lucrările de reabilitare a barajul Oravița Mică (județ Caraș-Severin) și cele de amenajare a albiei râului Oravița în intravilanul localității amintite. Încă din anii 80, barajul Oravița Mică, realizat în secolul al XVIII-lea, datorită duratei mari de funcționare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul <b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>
Top