Danube Financing Framework – un nou program 2014-2021

În perioada 27-28 noiembrie 2012 a avut loc, la Regensburg, prima ediţie a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). Evenimentul a fost organizat de Guvernul landului Bavaria şi de Comisia Europeană – Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană şi a avut ca temă „Cum regiunea Dunării poate contribui la construirea unei Europe mai competitive?”, după ce, anul acesta, au mai avut loc două acțiuni, și anume Lansarea dialogului financiar, la Viena (22-23 martie), și Reuniunea Grupului de înalţi funcţionari (High Level Group), la Berlin (23-24 aprilie).

Forumul a strâns peste 600 de reprezentanți ai mediului politic, de afaceri, academic și asociativ din cele 14 state membre ale SUERD și a avut drept scop evaluarea stadiului implementării Strategiei Dunării și identificarea unor modalități de perfecționare a acestui instrument de cooperare.

Dezbaterea s-a concentrat pe identificarea modalităţilor prin care implementarea proiectelor Strategiei UE pentru regiunea Dunării poate contribui la creşterea competitivităţii Europei, la implementarea Strategiei Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă și inclusivă, precum și reflectarea corespunzătoare a Strategiei Dunării în cadrul viitoarei perspective financiare multianuale a UE (2014-2020).

Astfel, pentru viitorul cadru financiar multianual al UE 2014-2020, s-a decis să se aibă în vedere lansarea unui nou instrument financiar comunitar de asigurare a asistenţei tehnice pentru proiectele SUERD prin propunerea, la nivelul Comisiei Europene, unui program transnaţional de cooperare dunăreană.

În acest fel finanţarea proiectelor SUERD în viitorul cadru financiar Danube Financing Framework, după cum sublinia Johann Sollgruber, administrator DG Regio a Comisiei Europene, se va baza pe cele trei elemente propuse de Comisia Europeană: Dialogul financiar pentru Regiunea Dunării (Danube Financing Dialogue), prin care îşi propune să creeze o platformă de discuţii între instituţiile financiare şi întreprinderile mici şi mijlocii, Fondul pentru Sprijinirea proiectelor mici (Small Project Implementation Facility) și Fondul pentru Inovare şi Cercetare, menit să promoveze finanţările paneuropene.

Coordonatorul Naţional al SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Brândușa Predescu, precum și alți reprezentanţi ai mai multor ministere cu atribuţii în implementarea strategiei au subliniat, la Regensburg, că România (inițiatoare, alături de Austria, a SUERD) este decisă să rămână și pe viitor un promotor al acestui proiect bazat pe prioritățile Strategiei Europa 2020, susținând propunerea Comisiei Europene de creare, cu începere din 2014, a programului special de cooperare transnațională pentru regiunea Dunării.

În acest moment România este implicată în coordonarea a trei domenii prioritare ale SUERD: navigaţia pe apele interioare (împreună cu Austria), promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria) și managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).

Bilanţul primului an de implementare a SUERD în România indică peste 80 proiecte relevante pentru regiunea Dunării, finanțate din programele cadrului bugetar 2007-2013 și aflate în diferite faze de implementare, printre care podul Calafat-Vidin (finalizat), proiecte de monitorizare a calității apei pe Dunăre și afluenți, și proiecte pentru conservarea ariilor protejate din Delta Dunării etc.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

penitenciare

Aproape jumătate din pușcăriașii din România, eliberați prin recursul compensatoriu

Aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie. Dintre aceștia, peste 9.000 s-au bucurat de legea recursului compensatoriu promovată de ministrul Tudorel Toader. În total, în penitenciarele din România sunt peste 21.000 de pușcăriași.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape jumătate din pușcăriașii din România, eliberați prin recursul compensatoriu

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vom avea încă 12 fântâni de cartier, fiindcă asta cer timișorenii, iar primăria e dispusă să plătească până la 239.000 de euro. Proiectul a trecut în CL cu multe abțineri și o dezbatere de câteva zeci de minute. Primarul Nicolae Robu a anunțat, cu această ocazie, că oricum „alegerile sunt câștigate dinainte” și că PSD ar face mai bine să nu boicoteze proiectele.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu an și jumătate înainte, Robu a anunțat PSD: Alegerile sunt oricum câștigate dinainte! Nu se apropie nimeni!
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top