Pastorala de Craciun a Mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu

Iubiți frați și surori în Hristos Domnul, Sărbătorim din nou praznicul înomenirii lui Hristos. Încă o dată ni se vădește taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută. Iar din adâncul iconomiei lui Dumnezeu se revarsă peste noi zorii mântuirii și focul cel nemistuit al dragostei de om și de făptură.

Niciun praznic al creștinătății nu are purcedere atât de înaltă ca întruparea și nașterea lui Hristos. Iată ce spune despre acest praznic evanghelistul Ioan, prietenul și ucenicul prea iubit al Domnului: „Și Cuvântul S‑a făcut Trup și a locuit între noi și am văzut mărirea Lui, mărire ca a Unuia Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr“(Ioan 1, 14).

Iubitului cler, cinului monahal și dreptcredincioșilor creștini har, milă și pace de la Dumnezeu -Tatăl și de la Domnul nostru Iisus Hristos.

Iubiți credincioși și credincioase,

Inomenirea Mântuitorului nostru Hristos este actul de neistovită dragoste a lui Dumnezeu, pătruns de milă pentru făptura mâinilor Sale. Coroană a facerii dumnezeiești și flacăra din Duhul lui Dumnezeu, omul căzuse pradă neascultării și devenise chip al mândriei. Din mărire și din întrebuințarea greșită a libertății, Adam – care înseamnă „om“ – și Eva, care se tâlcuiește „viață“, se prăbușesc întocmai ca fulgerul în adâncul păcatului și în rușinea neascultării.

Încetează, de îndată, de la ei frumusețea cea dintâi și izvorul cunoașterii. Încetează, apoi, starea de nemurire și piere Edenul fericirii, în care se bucurau de îndulcirea feței lui Dumnezeu. Astfel începe pentru omul cel dintâi și pentru urmașii lui durerea căderii în păcatul strămoșesc. Primul fruct al căderii și plata de îndată a păcatului a fost moartea. „Frumos era la vedere și bun la mâncare, rodul ce m‑a omorât“, zice o cântare bisericească despre fructul neascultării.

Iar despre pătrunderea morții în lume, Apostolul Pavel scrie că ea „a venit printr‑un om“ (I Corinteni 15, 21) și că „este plata păcatului“ (Romani 6, 29). Căderea în umbra morții este asemănată de Sfânta Scriptură cu o „țară de întunecime și de haos, unde lumina este tot una cu bezna“ (Iov 10, 22). Această stare este egală cu lepădarea de la fața lui Dumnezeu și cu apusul luminii care purcede de la Tatăl luminii. În ea stăpânește moartea veșnică, ce se mai numește și înviere pentru osândire sau înviere pentru rușinea și necinstea veșnică.

Alungat din sânul lui Dumnezeu și coborât din mărire și frumusețe, omul a atras după sine și răzvratirea firii, ca urmare a răzvrătirii sale. Stingându‑se pentru el luminile cunoașterii, iar porțile vieții fiind zăvorâte, pământul l‑a întâmpinat cu „spini și pălămidă“ (Facerea 3, 18). Au început atunci căutarile după Dumnezeu. Aceste căutări au fost dureroase și pline de rușine. Ele au trecut prin capistele idolilor, prin peștera sângeroasă a jertfelor de oameni și de animale, prin templele de închinare la făpturi necuvântătoare.

Solzii grei ai păcatului și ai putrejunii morale au acoperit și cel din urmă licăr al lăuntrului omenesc. Dorul după adevăratul Dumnezeu și tânjirea după viața sufletului s‑au mai păstrat, doar ca un ochi de candelă, la un popor de pastori din care urma să odraslească, la plinirea vremii, „toiag și floare din rădăcina lui Iesei“. Dar cine, dintre oameni, putea să întrebe ca Sfântul Ioan Gură de Aur: „Unde îți este, moarte, boldul?“. Și cine, dintre pământeni, putea să zică: „Unde îți este, iadule, biruința?“. Nimeni, fără numai Fiul lui Dumnezeu, care S‑a născut din pântece fecioresc, a luat trup adevărat omenesc și a avut și suflet omenesc.

Venirea Mântuitorului în lume a fost însoțită de întreita solie: preamărirea lui Dumnezeu, pacea pe pământ și bunăvoirea între oameni. Fiind înfățișată de îngeri, această solie purcede din voia lui Dumnezeu și este calea împărătească pe care va merge Domnul nostru Iisus Hristos în viața Sa lumească și în împlinirile trimiterii Sale pe pământ.

Între alcătuirile soliei mesianice este o strânsă legătură ca între alcătuirile trupului nostru. Nu se poate aduce „mărire întru cei de sus, lui Dumnezeu“, fără pace pe pământ și fără înțelegere între oameni. Viforul dușmăniilor pământene și al lăcomiilor omenești este văzduhul în care nu viețuiește Dumnezeu. Nici pacea nu poate trăi fără înțelegere și dragoste între pământeni. După cum bunăvoirea este pârga și rod numai al păcii.

Pentru aceea, pacea de care țin celelalte alcătuiri ale soliei de la Nașterea Domnului este plinătatea darurilor lui Dumnezeu, a dragostei și a harului Său, a iertării și a faptului că s‑au făcut asemenea cu noi. Ea este, în primul rând, testamentul lui Iisus Hristos, Domnul și Stăpânul vieții noastre. Ea duce la unirea sufletelor, așa cum ne învăța Sfântul Apostol Pavel: „Bucurați-vă dar, fraților, desăvârșiți‑vă, mângâiați‑vă, fiți uniți în cuget și pașnici, iar Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi“ (II Corinteni 13, 11). Pacea este pâinea și bucuria vieții, după cuvântul Apostolului Petru: „Cel ce voiește să iubească viața și să vadă zile bune… să caute pacea și s‑o urmeze“ (I Petru 3, 10–11).

Binecinstitori creștini și creștine, Troparul Nașterii Domnului numește pe Hristos „Soarele dreptății“ și „Răsăritul cel de sus“. Doresc ca acest soare dumnezeiesc să lumineze pașii fiecăruia dintre noi în toate clipele vieții și să ne călăuzească spre tot lucrul bun și bine plăcut lui Dumnezeu.

Darul păcii, al dragostei, al înțelegerii și al bunei voiri să coboare în sufletul nostru ca o ploaie deasă și ca o mireasmă a Duhului Sfânt. Să odrăslească în cugetul nostru sămânța faptelor bune și să rodească însutit. Iar pășunea duhovnicească a Sfintei noastre Biserici să ne îndestuleze pe toți.

Praznicul Nașterii Domnului, al Anului Nou și Bobotezei să ne fie tuturor spre folosul sufletesc și trupesc. La mulți și binecuvântați ani!

Al vostru de tot binele doritor și către Dumnezeu pururea rugător,

† Nicolae
Arhiepiscop și Mitropolit

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Duminică, 22 decembrie, de la ora 17.30 la Căminul Cultural din Şag va avea loc Concertul de colinde „Alaiul colindătorilor – Colindăm Domnului Bun”. Spectatolul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Şag, respectiv Parohia Ortodoxă Română Şag. Magia colindelor de Crăciun va prinde viaţă duminică, 22 decembrie, de la ora 17,30, la Căminul Cultural...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Colindăm Domnului Bun”. Concert de colinde, duminică, la Şag
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente a două proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vizând modernizarea și dezvoltarea infrastructurii universitare de la UVT. În cazul primului proiect, „Modernizarea și eficientizarea energetică a căminelor studențești și a sălilor de sport ale Universității de Vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor a fost oficial finalizată. La sediul primăriei a avut loc conferința finală aferentă proiectului susținut cu fonduri europene. În total, proiectul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdăneștilor” a presupus transformarea totală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Top