Reportaj din Tara Sfanta: Palestinienii isi reconstruiesc tara si asteapta turisti romani la Biserica Nasterii Mantuitorului

În 2012, dacă pleci spre Țara Sfântă – și palestinienii își numesc la fel țara, pentru că aici s-a născut Nazarineanul – primești toate avertismentele posibile. Afli că e conflict. Că o vestă anti-glonț nu ar strica, că e periculos și că femeile au fața acoperită, într-o societate musulmană extremă. La fața locului găsești lucrurile total diferit: dacă faci abstracție de soldații înarmați, punctele de control israeliene și mașinile de război, descoperi o societate occidentalizată în care se construiește enorm, unde cele mai multe femei nu sunt îmbrobodite și unde ai conexiune wireless gratuită peste tot.

Ca să ajungi în teritoriile palestiniene, ai o primă întâlnire cu autoritățile israeliene, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. După ce obții viza în pașaport, mai trebuie doar să găsești un taximetrist de etnie musulmană, ca să ajungi în Ramallah. ”Șoferii noștri nu au permisiunea să intre acolo”, spune oficiantul firmei de taximetrie israelite din aeroport. Musulmanii spun că, de fapt, aceștia nu vor să treacă de punctele de control care delimitează teritoriile celor două țări.

Din mașină, peisajul arid, cu sol galben, pietre și vegetație uscată, e colorat din când în când de mașini de război sau soldați înarmați. Sunt din ambele tabere. La fiecare punct de control, soldații israelieni poartă arme mari.  E impresionat, pentru că niciunde în lume nu vezi așa ceva pe stradă. Soldații verifică pașapoarte, permise de trecere, acte de identitate. Pe unii musulmani nu îi lasă să treacă, fără explicații prea multe. Pe turiști îi întreabă ce vizitează.

Apoi apar zidurile. Seamănă cu zidul Berlinului, doar că varianta israeliano-palestiniană are propriile mesaje scrise cu grafitti. Plăci de beton înalte de trei metri, parcă sudate unele de altele, sparg în bucăți Palestina și delimitează zone de interes. În anumite porțiuni, zidurile sunt dublate în partea superioară de sârmă ghimpată. Sunt apariții stranii,  în mijlocul orașelor, izolează sate și complică viața celor care trăiesc într-o parte a zidurilor și lucrează dincolo de ele.

”Uneori, de la o zi la alta, soldații schimbă regulile de acces în Ierusalim. Știi că poți ajunge acolo cu un anume autobuz, din Ramallah, dar la punctul de control lucrurile se schimbă. Ești pus să cobori, să iei alt autobuz, să arăți actele de identitate de mai multe ori și să cumperi alt bilet de transport”, spune Mouna, o tânără de 34 de ani. Pentru că e palestiniancă, tânără și pentru că lucrează în Ministerul Sportului, nu are permisiunea să intre în Ierusalim. Nu poate explica de ce.

Marea revoluție imobiliară: bloc după bloc

Dacă faci abstracție de idei preconcepute, ziduri și soldați, realitatea bate orice previziune. Ramallah e o capitală în care se construiește la fiecare colț. Nu doar case, ci mai ales blocuri cu cel puțin șapte etaje. Senzația este ieșită din comun: în capitala odinioară cunoscută pentru conflictele armate, a început de doi ani o revoluție a arhitecților și constructorilor, care ocupă cu clădiri noi fiecare parcelă de pământ.

Dacă umbli prin țară, la fel găsești lucrurile în Tulkarm sau Bethleem. ”Populația  se stabilizează, iar palestinienii din diaspora încep să își investească banii aici, pentru că încep să simtă climatul de liniște pe străzi”, este de părere Jamal M. Said, guvernatorul în exercițiu din Tulkarn.

Comparativ cu anul 2000, în Palestina se trăiește radical mai bine, spun oamenii de aici. ”Chiar dacă pe străzi mai vezi poliție sau armată, țara e oarecum stabilă, punctele de verificare la frontieră s-au redus simțitor, iar investitorii au început să vină. În ultimii doi ani, lucrurile s-au schimbat. Până atunci, să te miști dintr-o parte în alta a Palestinei era foarte dificil. Am avut drumuri blocate.

Eu, ca să ajung de acasă la serviciu, am avut între patru și opt puncte de control. Am ajuns să circul cu permis medical și cu Ambulanța, ca să nu mai fiu oprit. Acum mișcarea în țară e ok, chiar dacă se mai întâmplă să fii oprit pentru că soldatului nu îi place fața ta”, spune Majeed M, Mansour.

Numai în ultimii doi ani, numărul investițiilor a crescut cu o treime. ”Cel mai mult se construiește, în ultimii trei ani s-au dat cu 30% mai multe autorizații de construcții. E adevărat, se și câștigă bine din imobiliare”, a mai explicat guvernatorul Jamal M. Said. Construcția unui bloc cu patru etaje costă aproximativ 150.000 de dolari. Apartamentele se vând cu 400 de dolari metrul pătrat, astfel că, din start, câștigul investitorului este mare, 100.000 de dolari la un bloc.

Dintr-un anume punct de vedere, viața e roz pentru palestinieni. Cei care lucrează în instituții ale statului au salarii rezonabile. Salariul unui medic începător e 1.000 de dolari. Funcționari publici câștigă și ei cel puțin 1.000 de dolari. Nu e de mirare că femeile s-au emancipat. E primul segment de populație în care vezi schimbarea. Nu poartă voal pe față, multe beau alcool în week-end-uri, nu se roagă la ore fixe și își cheltuie banii pe proceduri cosmetice de întreținere, pe  haine, pantofi și poșete. Au ajuns să facă maximum doi copii, iar întreținerea casei e sarcina soțului cu care trăiesc până la urmă în parteneriat de la egal la egal.

”M-am căsătorit la 28 de ani, am două fete și nu port voal chiar dacă femeile din familia soțului meu sunt foarte tradiționaliste. Dar este în regulă cum trăiesc, nu are nimeni o problemă că am decis să am o viață nereligioasă. Cel mai mult îmi place să îmi petrec timpul liber cu prietenele, la cafea, sau merg la piscină. Am un serviciu, am multe lucruri de făcut, nu îmi permit mai mulți copii”, spune Razan Ahmad Beida, 35 de ani, funcționar pubic. Lamis, prietena ei cea mai bună și colegă de birou, mărturisește că bea alcool în week-end-uri când iese la discotecă, în timp ce savurează o țigară slim la cafea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Mosneagu' a spus: (decembrie 16th, 2012 at 21:02 )

Bravo Mircea Opris ….Ai prins bine…..Unghiul…..
Am fost de doua ori in pelerinaj in Tara Sfanta….Evreii civilizati si conditiile din partea evreiasca excelente…..Palestinienii – pe strazi te ia groaza mai ales seara…..Ca niste tigani…..Te fura pe fata…..Si tot ei pozeaza in victime…..
Sunt multe de zis, dar mai bine vorba lui Mircea……Sa nu zic….

Dana a spus: (decembrie 18th, 2012 at 23:48 )

Ca sa ajungi in „Palestina” nu ar trebui sa treci prin Israel? Este exclus, daca nu ai fost „retribuit” corespunzator pentru serviciile tale, sa nu observi marile diferente… Israelul este o tara moderna, inteligenta, pacifista, care are incorporata in esenta sa istoria acestor pamanturi asa cum chiar Biblia o atesta! Este imposibil sa nu vezi dezvoltarea tehnologica si orasele frumoase, sa nu observi oamenii luminosi care doar isi doresc o viata linistita… Cat despre partea cealalta, cum spunea Mircea, sa spunem, sa nu spunem?!

Marius a spus: (decembrie 18th, 2012 at 23:54 )

Interesant ca in aceasta miniunata excursie nu ai vorbit cu nici un israelian… Poate daca o faceai aflai despre atentatele teroriste, despre copiii israelieni ucisi, despre familiile evreiesti care isi plang rudele care au avut nesabuinta sa ia autobuzul, despre israelienii care au fost sfartecati cand au intrat in teritoriile palestiniene… In rest, e linistitor gandul ca femeile beau alcool in week-end!

Marius a spus: (decembrie 19th, 2012 at 00:23 )

de ce stergeti commenturile care nu va plac?! Scriam doar despre teroarea si distrugerea care a fost semanata de palestinieni in randul populatiei civile din Israel… Este corect ca oamenii sa stie acest lucru!!! Sa cunoasca adevarul despre copiii evrei ucisi in scoli si autobuze, de tinerii care au murit in cafenele si discoteci explodate….

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:13 )

Vine apocalipsa fratilor… mai ramane sa spuneti ca Fasia Gaza este Gradina Edenului…

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:30 )

Interesant e ca Mosneagu’ raspunde la un coment semnat Mircea Opris care nu mai apare… si nu inteleg de unde aceasta cenzura? Sau totul trebuie sa para roz in teritoriile palestiniene, unde alcoolul se serveste la colt de strada? Vai de sarmanele femei care le-ai deconspirat identitatea… Daca afla clericii religiosi ca trag la masea pe sub niqab naiba le-a luat…

aghiutza a spus: (decembrie 19th, 2012 at 11:34 )

My mistake, adica greseala mea pe limba lui Beckham… Am vazut si comentul lui Mircea Opris… Pai eu zic sa zici Mirceo ca altfel ne trezim ca toti romanii vor sa emigreze in Ramallah si cine ne mai lucreaza noua pamanturile?

dan a spus: (decembrie 19th, 2012 at 14:09 )

dar despre ordinarele crime facute de evrei nu spuneti nimic? sau le treceti la si altele? nu se pun. evreii pot omori in voie buna, ei au liber de la divinitate?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala

Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul Carpați, turneu de verificare încheiat aseară la Mioveni. Interul în vârstă de 25 de ani și-a făcut debutul la naționala de seniori cu ocazia acestei competiții, unde a fost folosit aproape exclusiv pe faza defensivă. Selecționerul a avut cuvinte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Handbalist de la Poli, remarcat la prima acţiune cu naţionala
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT

Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va realiza fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei/unor alte mențiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000 de “sorosişti” din România. În acest sens, el a dat drumul unuia din “sondajele” cu care s-a remarcat în trecut. Se ştie, miliardarul şi filantropul american este una din ţintele preferate ale conspiraţioniştilor de extremă drepta. În Occident, cei care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fiecare cu problemele sale. Un consilier al preşedintelui CJ Timiş vrea un recensământ al… “sorosiştilor”
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără achiziții în acest sector. După ce au livrvrat o flotă de zeci de tramvaie noi, turcii de la Bozankaya vor livra orașului și 33 de noi astfel de mijloace de transport. Vor fi două tipuri de astfel de toleibuze, 25...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va sosi în primăvară primul firobuz nou dintr-un lot de 33 comandat de primărie la turcii de la Bozankaya
Noua senzaţie a tenisului românesc, timişoreanca Anca Todoni, şi-a respectat statutul de favorită 12 a calificărilor de la Australian Open şi a depăşit primul tur. Românca nu a avut însă un meci uşor, după ce partida ei contra jucătoarei din Andorra, Victoria Jimenez Kasintseva (19 ani, 156 WTA), a fost amânată din cauza ploii. Anca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu emoţii, dar merge mai departe! Anca Todoni, în turul 2 al calificărilor la Australian Open
În suita celor 12 sărbători importante creștine se numără și Boboteaza (Botezul Domnului), ținută în fiecare an, în ziua a șasea a lunii ianuarie. Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numește Epifanie. Boboteaza aduce cu ea multe obiceiuri. Boboteaza (Botezul Domnului) este sărbătorită de credincioşi, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Botezul Domnului, sărbătoarea în care se împarte agheasma. Tradiții care aduc norocul de Bobotează
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile principale ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, care va debuta pe 12 ianuarie, la Melbourne. Toți vor evolua în primul tur în noaptea de duminică spre luni în România, începând cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni începe lupta pentru Melbourne. Patru românce în calificările primului Mare Şlem din 2025
Firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va realiza fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate, fie cu ocazia înregistrării unei/unor alte mențiuni în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care urmează să se înmatriculeze vor aplica noile coduri CAEN
Top