Statistici îngrijorătoare în urma screeningului gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin. Aproape 700 de cazuri noi au fost găsite în zona de vest a țării, unde au fost efectuate, până acum, în jur de 8.000 de teste. România ocupă primul loc în Europa la numărul de decese cauzat de această boală.
În cele patru luni de campanie, în judeţul Timiş, au fost testate aproape 4.000 de paciente. Aproximativ 180 de teste au fost pozitive, necesitând investigaţii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului de certitudine şi a conduitei terapeutice.
De la debutul programului, în zona de vest a ţării au fost împărţite în jur de 10.700 de formulare, din care peste 8.000 au fost finalizate. Aproape 700 de femei au primit rezultate pozitive şi au avut nevoie investigaţii suplimentare. Numărul de cazuri este foarte mare, având în vedere cele patru luni în care s-a desfășurat, până acum, acest program. Medicii spun că, anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col, în medie, 3.400 de femei.
În judeţul Timiş sunt, în acest moment, peste 300 de centre de recoltare, iar numărul medicilor de familie interesaţi a crescut de la 50, câţi erau înscrişi în septembrie, până la 600.
România este pe primul loc în Europa la numărul de decese prin cancer de col uterin. Statisticile arată că, în țara noastră, această boală este principala cauză de mortalitate la tinerele românce, cu vârsta între 15 şi 44 de ani. Multe femei nu ştiu că testul Papanicolau poate duce la o scădere a riscului de cancer de col cu 94%. La nivel mondial, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. În România sunt diagnosticate zilnic nouă femei, din care șase mor.
Comentarii prin facebook