Paul Goma a fost propus de Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la Premiul Nobel pentru literatură. Solicitat de www.timpul.md, președintele USM, Arcadie Suceveanu a declarat că Paul Goma, supranumit și „Soljenițîn al României”, merită să i se acorde acest premiu. Dosarul scriitorului va fi expediat Academiei Suedeze.
Paul Goma, cunoscut scriitor anticomunist român, este, de șase ani, cetățean de onoare al Timișoara. El nu și-a ridicat încă titlul. Goma s-a născut în Basarabia, în 1935. După cedarea Basarabiei fostei URSS, Paul Goma şi familia sa s-au refugiat în România. A fost convocat la fosta securitate încă de când era elev la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.
Prima dată a făcut cunoştinţă cu temniţa comunistă în 1956, când a fost arestat pentru „tentativă de organizare de manifestație ostilă”, după ce și-a predat în semn de protest carnetul de membru UTM, în semn de protest faţă de trupele ruseşti care au înăbuşit revoluţia maghiară. În martie 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la închisorile Jilava și Gherla.
În 1971, Paul Goma a fost propus pentru a fi exclus din PCR, din cauza publicării integrale în RFG a romanului „Ostinato”, pe care cenzura i-l ciopîrțise în țară. În 1977, Goma a reușit să trimită la Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului in România. Scrisoarea a fost difuzată și, în consecință, a fost permanent urmărit, apoi arestat și bătut de Securitate.
Fiind bine cunoscut în Occident și supervizat de Amnesty International, Goma nu mai putea fi condamnat fără a stîrni proteste în străinătate. La 20 noiembrie 1977, Paul Goma, soția și copilul său au fost decăzuți din cetățenia română și expulzați în Franța. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a lui Nicolae Ceaușescu. Ca reacție la activitatea sa anticomunistă, a fost ținta unui atac cu un colet-capcană și a unei tentative de asasinat.
Paul Goma nu este reabilitat nici până în prezent. El așteaptă încă, la Paris, să-și recapete cetățenia română. În tot acest timp, Paul Goma continuă să scrie în limba română.
Comentarii prin facebook