La prima vedere, Mihai pare un adolescent tipic. Are alură de copil cuminte, citește mult și adoră muzica simfonică. E așa pasionat de muzică, încât a început să o deseneze. Deși e doar în clasa a opta, a avut deja prima expoziție personală.
Mihai Radu Reja și-a făcut curaj și a arătat lumii „Mari compozitori clasici”, o colecție de 26 de lucrări de grafică, în care pot fi văzute, printre altele, portrete ale lui G. Verdi, R. Wagner, A. Vivaldi, J.S. Bach sau J. Strauss. Expoziţia, dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea compozitorilor Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, a fost deschisă în Sala Festivă a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” de prof. Ioana Anişoara și coordonată de prof. Dumitru Başu.
Mihai este elev în clasa a VIII-a C a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”. Când era mic, plângea că nu știe să deseneze. Totul s-a rezolvat ca prin minune în clasa a V-a, când profesorul de desen Dumitru Bașu i-a descoperit talentul și l-a încurajat. L-a trecut prin mai multe tehnici de exprimare plastică: ulei, grafică, ceară. „Mihai Radu Reja are un talent deosebit şi a evoluat în ritm rapid. În clasa a V-a, când foloseam tehnica acuarelei şi lucram cu clasa în culori de apă, Mihai a trecut direct la ulei.
Picta pe suporturi neconvenţionale, pe bucăţele mici de hârtie; se inspira din van Gogh. Am vrut să-l opresc, să-i spun că pentru culorile de ulei trebuie să folosim o pânză tratată special, dar m-am gândit că l-aş încorseta. L-am lăsat să facă ce vrea cu culorile. De la bun început am remarcat că tot ceea ce picta era foarte plăcut privirii. Practic, Mihai este într-o permanentă expoziţie, pentru că pictează mult şi la fiecare oră de desen vine cu lucrări noi”, spune profesorul Bașu.
Organizatoarea expoziției, profesoara de religie Ioana Anişoara,vrea să-l canalizeze spre pictura bisericească pentru o următoare expoziţie tematică, ce va avea loc în primăvară. Agenda „artistică” a lui Mihai pare să fie ocupată pentru lunile următoare. Pe 1 iunie este programat un vernisaj de pictură în ulei, o altă „personală”, în care am putea vedea, alături de portretele celor doi compozitori omagiaţi în acest an, şi scene şi operele lor, transpuse pe pânză.
Când pictează, Mihai ascultă numai muzică simfonică. La început, asculta prelucrarea după Strauss din „Tom și Jerry”, astfel că trăgea liniile ritmat. Acum pictează și în pauze, la școală, când onorează „comenzile” făcute de colegi. Cel mai mult îi place sa picteze „la lupă”, miniaturi, cu vârful acului.
Comentarii prin facebook