La şapte luni de la preluarea mandatului, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), susţine că şi-a îndeplinit promisiunile în proporţie de 70-80%. Bojin povesteşte deschis despre ce a făcut, despre cum va arăta noua organigramă a CJT, dar şi despre fostul preşedinte, Constantin Ostaficiuc.
Majoritatea şefilor care preiau conducerea unor instituţii se plâng de „moştenirea dezastruoasă”. Aţi moştenit un dezastru de la fostul preşedinte?
Nu am reuşit să finalizez o evaluare a ce înseamnă activitatea totală a Consiliului Judeţean Timiş. Vom avea cât de curând un bilanţ şi abia atunci voi putea spune dacă acesta este mai mult sau mai puţin dezastruos. Când preiei o unitate, o iei şi cu bune, şi cu rele, ai obligaţia să îmbunătăţeşti ce ai găsit, mai ales că este vorba despre patru ani. Dacă vor exista situaţii delicate, ce contravin legii, nu le voi duce în spate. Până în momentul de faţă, nu avem probleme în urma verificărilor făcute, inclusiv de Curtea de Conturi.
Deci domnul Ostaficiuc a fost competent?
O fi fost, că nu mă băga pe mine în bucluc, se băga pe el dacă ar fi fost probleme. Din ce se vede până acum, nu este o situaţie dezastruoasă sau dubioasă pentru ce s-a întâmplat la nivelul CJT.
Primarul Nicolae Robu susține că şi-a îndeplinit promisiunile electorale în proporţie de 500%. Dumneavoastră cum stați?
Nu vreau să mă hazardez, este problema domnului Robu procentul acesta. Eu nu am reuşit să fac tot ce mi-am propus, deci nu am nici măcar un procent de 100%. E mai delicat să spui că ai făcut 500%. Sunt lucruri pe care le-am promis şi le-am realizat, sunt lucruri pe care sper să le realizez cât mai rapid. Dacă ar fi să mă gândesc la câţi oameni au venit la mine în audienţă, nu aş putea să spun că am realizat mai mult de 20-30% pentru ei. Dacă discutăm de celelalte probleme, putem discuta de un procent de 70-80%.
Concret, ce aţi reușit să faceți?
Am încercat să realizez ce a depins de mine. Începând de la audienţe, de la posibilitatea de a veni la mine cu orice probleme, fără să aştepte programări. Uşa mea este veşnic deschisă. Am reuşit, într-un timp foarte scurt, o relaţie strânsă şi corectă în privinţa bugetului cu Bucureştiul. Am reuşit să inventariez problemele delicate şi prioritare de la nivelul judeţului.
Ce nu aţi reuşit să realizaţi?
Sunt lucruri pe care mă gândesc că va dura mai mult să le realizăm. De exemplu, centura Timişoarei, am vrea să o închidem în doi-trei ani tot inelul, apoi centrul intermodal, lucrare extraordinar de dorită în zonă, ce ne poate aduce beneficii economice. Sperăm să îl facem în doi-trei ani. Apoi sunt sala polivalentă şi noul stadion. Toţi ni le dorim cât mai repede, dar nu pot spune le vom face în câteva luni. Sunt doar şase luni, a trebuit să merg pe un buget aprobat la momentul respectiv. Vom vedea bugetul pe 2013 şi după aceea vom putea discuta mai concret de îndeplinirea obiectivelor.
Aveți regrete după primele șase luni de mandat?
Regret, în primul rând, că nu am putut ajuta mulți oameni care au venit la mine cu probleme simple, majoritatea solicitând un loc de muncă. Nu am putut să-i rezolv. Să sperăm că se vor mai debloca din posturile ce depind de noi. E o mare decepţie că, având această funcţie, nu sunt în stare să-i ajut pe toţi. Au fost probleme în care nu am putut interveni legate şi de locuinţe sau justiţie. Îmi depăşeau posibilităţile de preşedinte al CJT.
Ce v-aţi propus pentru 2013?
În primul rând, să pot circula mult mai mult prin judeţ. Au fost alegerile locale, apoi referendumul, apoi parlamentarele. Acum voi putea sta mai liniştit de vorbă cu oamenii din toate localităţile din Timiş. Voi putea vedea în linişte cu ce pot fi de folos. Voi fi prezent şi la şedinţele de consilii locale din localităţile din Timiş, pentru a putea armoniza proiectele şi dorineţele de la nivel local. Mi-aş dori şi ca oamenii să fie un picuţ mai buni, mai ataşaţi de valorile locale. Nu îmi plac denigrările, înjurăturile şi desconsiderările. Trebuie să fim un pic mai sufletişti, mai credincioşi, mai umani.
Primăria Timişoara s-a spălat pe mâini şi v-a pasat problema Casei Mühle. Veţi face demersuri pentru expropriere?
Nu, Casa Mühle nu are nicio legătura cu consiliul judeţean. Ea este în patrimoniul municipiului Timişoara şi noi nu avem nicio treabă cu ea. Direcţia de Patrimoniu şi Culte de la judeţ, la care făceau referire colegii de la Primăria Timişoara, nu are nicio legătură cu aşa ceva.
Să înţeleg că aleșii locali sunt pe lângă subiect?
Da. S-a vorbit în necunoştinţă de cauză, total paralel. Noi nu avem nicio implicare faţă de Casa Mühle sau alte case ce nu aparţin de noi. E problema exclusivă a municipiului Timişoara. Aţi văzut că au încercat apoi s-o dreagă, s-o cumpere, mă rog, nu s-au pus de acord până la urmă. Nu ştiu ce se va mai putea clarifica, casa este o ruină acum.
Când va apărea noua organigramă şi câţi oameni zboară din CJT?
Eu am spus de când am venit că vom reduce organigrama. Nu dau înapoi. La următoarea şedinţă a CJ, în februarie, va apărea noua organigramă. Se vor reduce din posturi, vor fi făcute modificări şi în cadrul serviciilor. Vom reduce multe posturi, nu neapărat şi mulţi oameni. Probabil vom reduce 12-13% din posturile de la CJT. Cred că la nivel naţional trebuie regândite toate organigramele consiliilor judeţene din România
Constantin Ostaficiuc l-a înlocuit în funcţie Dan Ioan Şipoş. Apoi l-a luat consilier personal. Nu-l luaţi consilier pe Ostaficiuc acum?
Nu m-am gândit niciodată ca domnul Ostaficiuc să-mi fie consilier personal. Trebuie să recunosc însă că l-am întrebat, în politeţea normală a lucrurilor, dacă vrea să rămână în cadrul CJ. Aşa cum a rămas şi fostul prefect, care lucrează la CJ pe o funcţie conform pregătirii.
Ar avea ce să vă sfătuiască?
Dacă s-ar pune problema, oricând, Ostaficiuc ar putea lucra la consiliul judeţean. Nu cred că trebuie să fim atât de radicali, trecând dincolo de ceea ce înseamnă a fi corecţi într-o relaţie. Evident, domnul Ostaficiuc ar putea da şi sfaturi.
În cea de-a doua parte a interviului acordat www.deBanat.ro, Titu Bojin va vorbi despre dilemele politice ale momentului.
Comentarii prin facebook