Consilierii județeni au votat, luni, în unanimitate, bugetul instituției. Suma totală, pe secțiunile de funcționare și dezvoltare, este de 418,06 milioane de lei. Printre investițiile majore din acest an: mutarea Clinicii de Psihiatrie, cumpărarea unei scări de 70 metri pentru pompieri, dar și asfaltarea câtorva zeci de kilometri de drumuri județene.
Pe lista investițiilor noi prevăzute din bugetul propriu al CJ Timiș, la secțiunea „Autorități executive”, se regăsesc, printre altele, mutarea Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Județean, de pe str. Văcărescu, în fosta unitate militară de la Giroc – 7,2 milioane de lei sau recondiționarea fațadei și amenajări exterioare la Palatul Administrativ – 3.5 milioane. Pentru consolidarea imobilului în care funcționează Școala Specială „Dumitru Ciumăgeanu”, subiect de discuții aprinse într-unul din ultimele plenuri ale anului trecut, sunt alocați 4,5 milioane de lei, iar pentru cumpărarea clădirii de la actualul proprietar, încă 3,5 milioane. Pentru centrul de recuperare pentru copii cu dizabilități „Speranța”, reactualizare documentație și execuție, suma prevăzută este de 5 milioane de lei. Câte un milion de lei revin pentru achiziția unor terenuri necesare extinderii la patru benzi a DJ 691 Dumbrăvița – autostradă, respectiv DJ 592 Timișoara – Moșnița Nouă. Pentru acest din urmă proiect este prevăzută și suma de 160.000 de lei, necesară întocmirii proiectului tehnic. Încă 295.000 de lei vor merge către realizarea studiului de fezabilitate pentru locuințele ANL de la Giroc, iar amenajarea Muzeului Militar din Piața Libertății, în sediul garnizoanei, va scoate de la bugetul CJ, în această fază, exact 1,5 milioane de lei, pentru expertiză tehnică, proiect și studiu de fezabilitate.
La capitolul Sănătate, Spitalul Județean primește 8,2 milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru continuarea unor investiții precum extindere corp Casa Austria – 1,5 milioane sau modernizarea morgii – 1,2 milioane, dar și către investiții noi, cum ar fi sistemul de preepurare ape uzate sau amenajarea blocului operator în vederea reluării transplantului renal, ambele cu câte un milion de lei. Pentru studiul de prefezabilitate al viitoarei maternități va fi alocată suma de 135.000 lei.
La Cultură, Muzeul Banatului va primi 2,1 milioane lei, cea mai mare parte a banilor – 1,2 milioane – urmând să meargă spre lucrările de consolidare a Castelului Huniade, aflate în execuție. Muzeul de Artă are alocată suma de 280.000 de lei, din care 200.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de amenajare a Palatului Baroc. Muzeul Satului primește 1,8 milioane de lei, bani din care vor fi amenajate un parc pentru copii, dar și balta din incintă, va fi cumpărată o copertină pentru platoul din fața scenei și vor fi realizate un album foto și un film de prezentare pentru instituție. Teatrul Merlin primește 560.000 de lei, printre altele pentru cumpărarea unui microbuz și realizarea instalației de paratrăsnet, iar Biblioteca Județeană „Sorin Titel” are alocată suma de 30.000 lei.
Direcția de Drumuri a Județului Timiș primește, în acest an, 23,9 milioane de lei. Acestei sume i se adaugă încă 18,4 milioane, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Investițiile în continuare prevăzute în bugetul pe acest an sunt asfaltarea DJ 591C Săcălaz – Sânmihaiu Român, DJ 588 Clopodia – Ferendia, DJ 595C Deta – Opatița – Birda, DJ 692A Becicherecu Mic – Dudeștii Noi – Sînandrei, DJ 695D Moșnița Veche – Bucovăț, DJ 694 Dumbrava –Mâtnicu Mic și DJ 609 Ohaba Lungă – Ohaba Română. Vor fi asfaltate în acest an DJ 693B Iohanisfeld – Ivanda, DJ 609H Babșa – Ghizela și DJ 592B Șipot – Folea și vor fi prinse în programul IBU (îmbrăcăminte bituminată ușoară) DJ 588 Șemlacu Mare – Ferendia și DJ 592D Hitiaș – Bacova. Se vor face diverse lucrări pe DJ 681 Drăgșinești – Fârdea și Făget – Drăgsinești (L=10,2 km), dar și pe DJ 691A Mașloc – Remetea Mică – Charlottenburg. Urmează să fie întocmite, de asemenea, documentații pentru asfaltarea și modernizarea altor drumuri județene.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” va primi, în acest an, de la bugetul CJ Timiș, suma de 9,89 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestor bani va fi alocată pentru achiziționarea mai multor mașini și utilaje necesare pompierilor, inclusiv o autospecială de salvare și intervenție de la înălțimi – 70m (+ sau – 2 m), care va costa în jur de 7,2 milioane lei.
La capitolul Învățământ, bugetul CJ prevede investiții în mai multe școli speciale. Astfel, pentru reabilitarea și consolidarea clădirii Liceului Tehnologic Special „GH. Atanasiu” sunt alocați 5 milioane de lei. Liceul Teoretic „Iris” va primi 2,6 milioane, din care cea mai mare parte, adică 1,6 milioane, merg către mansardarea și anveloparea tehnică a clădirii. La Școala Specială „P.P. Neveanu” este prevăzută suma de 1,16 milioane de lei, pentru „reabilitare corp clădire nr. 3 – etapa I : lucrări reabilitare șarpantă și învelitoare clădire”.
La secțiunea Asistență Socială sunt prevăzute, în acest an, investiții în valoare de 6,1 milioane de lei. Aproape o treime din această sumă – 1,8 milioane – reprezintă banii pe care CJ Timiș trebuie să-i plătească din bugetul propriu pentru realizarea Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrică Periam, proiect prins în POR 2007 -2013, dar nefinalizat la timp. Direcția de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului are, în acest an, un buget de 161,5 milioane de lei, din care aproape jumătate, adică 71,8 milioane, reprezintă plata drepturilor persoanelor cu handicap. Consilierii județeni au votat în unanimitate bugetul, după ce au trecut, fără prea mari discuții, câteva amendamente.
Comentarii prin facebook