S-a confirmat: Guvernul Ponta a furat de la timisoreni si a dat fratilor Cristescu

Am tot auzit în această campanie electorală că fostul premier Victor Ponta a făcut multe lucruri bune pentru Timișoara. Poate avem centură, stadion, sală de sport și n-am aflat. Poate avem vreun spital regional făcut pe șest și n-am fost anunțați. O certitudine rămâne însă în urma fostului premier. Aceasta a fost devoalată chiar de magistrații Curții de Apel Timișoara. În motivarea sentinței prin care parcarea de la Bega revine municipalității, prezentată de site-ul Adevarul, se arată că fostul ministru al Economiei, Constantin Niță, a încălcat grosolan legea în favoarea fraților Marius și Emil Cristescu. Pe înțelesul tuturor, guvernul lui Victor Ponta a furat de la timișoreni un teren valorat la 1,6 milioane de euro cu care a recompensat serviciile și prietenia celor doi frați. De altfel, motivarea judecătorilor de acum se reduce exact la ce scriam pe 16 ianuarie 2015 într-un articol pe care îl reiau acum.

Cârdășia Ponta – frații Cristescu, cât un teren în buricul Timișoarei

Într-o perioadă în care se vorbește despre „terorismul imobiliar” al clanurilor țigănești, iată că se întâmplă adevărate tunuri imobiliare și în favoarea unor „Cârpaci cu gulere albe”. Exact, mă refer la modul bizar prin care parcarea plus terenul din jurul Magazinului Bega au ajuns în proprietatea celebrilor frați Cristescu. Este vorba de 3.271 mp de teren amplasați în buricul târgului. La un preț mediu de 500 de euro/mp, valoarea afacerii se ridică la peste 1,6 milioane de euro. De menționat aici că cei doi frați au încercat de mai mulți ani să pună mâna pe acest teren, dar au fost împiedicați în principal de opoziția (pe baze legale) a secretarului primăriei, Ioan Cojocari. (A fost de altfel unul din puținele lucruri bune făcute de „nea Jean” pentru oraș.) Cum treburile n-au fost rezolvate la nivel local, cei doi frați au profitat de prietenia și chermezele făcute cu premierul Victor Ponta.

Astfel că, pe 18 aprilie 2014, Ministerul Economiei condus la acea vreme de fostul șef de sală Constantin Niță îi face proprietari pe Cristești peste acest teren. Poate e coincidență, dar se întâmpla la puțin timp de la instalarea Guvernului Ponta III, fără liberali, ministerul în cauză fiind condus până atunci de un membru PNL. Fiindcă trebuia o bază legală pentru această lucrătură s-a optat pe HG 834/1991, act normativ care se referea însă la terenurile societăților comerciale cu capital de stat. Existau însă și aici două variante pentru ca astfel de terenuri să intre în patrimoniul societăților privatizate. Prima era ca societatea să cumpere terenul la valoarea de expertiză, comparabilă cu prețul pieței. Adică în jur de 1,6 milioane de euro în cazul de față. Mă îndoiesc însă ca cei doi frați să fi dat atâția bani pe un teren atâta timp cât s-au obișnuit să cumpere fabrici întregi cu câteva zeci de mii de dolari. A doua variantă era ca statul, prin ministerul care a făcut privatizarea, să redevină acționar la firmă în contul terenului. Privatizarea fiind făcută de FPS, iar Ministerul Economiei, ca și continuator al FPS, avea posibilitatea să fie parte în acest proces.
Marea problemă este că terenul intrase deja în proprietatea primăriei. E adevărat, există în HG 834 și un articol în acest sens. Numai că trebuia făcut un dosar voluminos de evaluare care trebuia să cuprindă neapărat și Procese verbale de vecinătate cu vecinii imobilului. În cazul de față este vorba de primărie. Iar aceste procese ar fi trebuit semnate de primar sau de un împuternicit al acestuia. Primarul Nicolae Robu s-a declarat revoltata și stupefiat de faptul că terenul a ajuns în proprietatea fraților. Ca să nu mai fie așa stupefiat, ar trebui să caute în ograda proprie semnatarul proceselor verbale în cauză. Dacă acestea au fost semnate în perioada în care se înțelegea bine cu cei doi frați nu pot să spun decât: ghinion!

Un alt lucru foarte interesant în această afacere. Firma care s-a ocupat de întabularea – dar poate și de întreaga documentație – este Pilot Cad. Aceasta este controlată prin interpuși de către Marcel Torje. Dat afară din primărie de fostul edil Gheorghe Ciuhandu, Torje a fost readus în instituție la începutul anului 2013, de către viceprimarul Traian Stoia, om de casă al celor doi frați. Ulterior, PSD îl va face și șef al Oficiului de Cadastru Timiș, de unde avea să plece la revenirea în funcție a lui Arthur Ursu. Evident că și Torje avea destule informații în primărie pentru a ajuta la derularea acestei afaceri.

Revenind la primarul Robu, acesta a mai declarat referindu-se la afacere că va discuta cu juriștii pentru a vedea dacă există „fisuri de legalitate”. Câteva le-am sugerat mai sus. Având acces total la documente, poate afla mai multe. În paralel poate ar trebui să facă și o plângere penală pentru începerea unei urmăriri, măcar în rem, vizavi de ce s-a întâmplat aici. Asta, dacă dorește cu adevarat să dezlege întreaga tărășenie. Dacă vrea doar din gură, rămâne să se plângă în continuare, precum în alte cazuri, că patrimoniul Timișoarei este luat cu japca prin varii metode. În urmă cu puțin timp, colegul Eugen Sasu se întreba cu ce achită Victor Ponta nota de plată pentru ședințele de partid și revelioanele petrecute pe moșia celor doi frați de la Orăștie. Uite c-a venit și răspunsul: cu un teren în buricul târgului de peste 1,6 milioane de euro. O fi mult, o fi puțin?

P.S. 1. Fiind constatată acum ilegalitatea, poate că instituțiile statului ar trebui să deschidă un dosar penal în acest caz.
P.S. 2. E de urmărit ce va face în continuare Primăria Timișoara, în condițiile în care se pare că Nicolae Robu i-a „reevaluat” atât pe cei doi frați, cât pe fostul viceprimar Traian Stoia.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

yxsman a spus: (mai 13th, 2016 at 12:00 )

Bei, omul de legatura era cumva Sorin Grindeanu? A incercat el ceva cat timp a fost viceprimar? Iaca, ne treziram ca Jean Cojocari a facut lucruri de valoare pentru cetatenii orasului. Daca o recunoaste pana si dl Ino, care l-a ciugulut -ani buni pe secretar, inseamna ca buba e grasa rau! Robu =Cristestii= Love e egal cu Robu=Tuducan=Love

sam a spus: (mai 13th, 2016 at 19:24 )

guvernul ponta a furat dela timiseni si A DAT SI FRATILOR………..

beniamin a spus: (mai 14th, 2016 at 03:53 )

cum va permiteti sa il faceti pe reputatul economist si juris ,,sef de sala” ???

anteconbega a spus: (mai 16th, 2016 at 11:52 )

Un domn director de „regională deconcertată” a răbufnit pe internet cu privire la alcătuirea listelor de candidaţi PSD din Timişoara (Timiş?) „privind lansarea unui concurs pe ramura civică pentru identificarea a doi reprezentanți ai societății civile locale pentru a fi propuși pe lista de consilieri locali. (…) Poate cei care acum conduc organizația județeană (PSD Timiş n.n.) uită că sunt aleși în fruntea unei structuri de câteva mii de membri de partid și reprezintă, teoretic și practic, cel mai mare partid politic din România. Nu doar că e jignitor la adresa membrilor și simpatizanților de partid, dar e o palmă dată societății civile timișorene, atât cât a mai rămas din ea.” E o indignare nejustificată, pentru că ar fi fost o oportunitate pentru civicii George Vaida şi Cristi Brancovan să urce pe treptele scării sociale de stânga. Că în dreapta au fost, dar nu fură luaţi în seamă…

@anteconbega a spus: (mai 16th, 2016 at 12:26 )

Viorel Bota e numele directorului? Cerl pus in functie de Raspopitul Ilie de la Secu?

GICUTA a spus: (mai 16th, 2016 at 12:51 )

@ANTECONBEGA
ARE SI BOTA LIMITELE LUI IN A INTELEGE ANUMITE CHESTIUNI INTERNE DE PARTID. NU ESTE NICI MAFALDA SI NICI JOHNNY MNEMONIC, DACA INTELEGETI CE VREAU SA SPUN.

anteconbega a spus: (mai 16th, 2016 at 15:34 )

Distinsă @anteconbega, cum ar veni, tovarăşă tiză! Asa am primit informaţia, aşa am supus-o verificării, confirmării sau infirmării Marelui Public Cititor al Site-ului (MPCS). Noi furăm interesaţi doar de partea civică, cum ar veni, deci de domnii Brânco şi Vai, din grădina Ciuenlai. Dacă domnul sus menţionat de D-voastră poate fi autorul textului blasfemic la adresa conducerii inferioare de partid şi de stat, aceasta o va decide singur, căci o asemenea filosofie rămâne ca o erezie fastuoasă, precum aşezarea defectoasă a AC RECAS în locul vechii Poli. Hai Rapid! Aşa e, domnu’ Gicuţă, e adevăr curat în vorbele matale aşternute în spaţiul virtual! Hagi, Becali, Craioveanu, Popescu? Sunteţi un misterios de calitate.

yxsman a spus: (mai 17th, 2016 at 13:14 )

Bei, ce dreak, daca-i Bota, asta-i naspa pentru Bojin, ca e de regionala de comunicatii si acolo sef i-a fost Grindeanu, stapanul pe aur, asa ca BOta asta poate fi timpanul fostului ministru. Au ba…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

EUROCUP KIDS 2010: Turneul primăverii îl organizează Juventus Timișoara

Juventus Timișoara organizează turneul de fotbal al momentului pentru copii și juniori cu participare internațională. Anul acesta vor participa echipe din 6 țări, respectiv România, Croația, Slovenia, Serbia, Macedonia de Nord și Bulgaria. Pentru ediția din acest an, organizatorii aduc pe teren Generația de 2010. Vor fi două grupe a câte 4 echipe însumând un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul EUROCUP KIDS 2010: Turneul primăverii îl organizează Juventus Timișoara
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara cumpără pentru 13 instituții aflate în subordine hârtie igienică, săpun, detergenți, pastile pentru pisoar și alte asemenea în valoare de maxim 5,8 milioane de lei, în cadrul unui contract valabil trei ani, prin intermediul unor contracte subsecvente, reînnoite la fiecare șase luni. Licitația a fost lansată pe SEAP. Cumpărarea în sistem centralizat se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara, prin  Agenția de Achiziții Publice SRL, cumpără hârtie igienică și detergenți pentru 13 instituții din subordine
Juventus Timișoara organizează turneul de fotbal al momentului pentru copii și juniori cu participare internațională. Anul acesta vor participa echipe din 6 țări, respectiv România, Croația, Slovenia, Serbia, Macedonia de Nord și Bulgaria. Pentru ediția din acest an, organizatorii aduc pe teren Generația de 2010. Vor fi două grupe a câte 4 echipe însumând un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul EUROCUP KIDS 2010: Turneul primăverii îl organizează Juventus Timișoara
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut apel la colegii de la consiliul județean pentru a se lucra împreună la realizarea noului stadion care se va ridica pe locul actualului ”Dan Păltinișanu” și a sălii polivalente a orașului. Solicitarea vine cu ocazia semnării certificatului de urbanism pentru noua arenă sportivă. ”Am semnat azi certificatul de urbanism...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat certificatul de urbanism pentru noul stadion al Timișoarei
Nici forma ”reșapată” a proiectului de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara nu pare să stimuleze interesul timișorenilor. Dezbaterea publică realizată de primărie pe această temă nu a atras un interes extraordinar. Una peste alta, actualii șefi ai municipalităţii au ajuns la aceeași concluzie cu precedenții, anume că pentru a se investi bani și a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, interes redus pentru forma nouă a programului de reabilitare a clădirilor istorice
Discuţii făcute în culise prefigurează o alianţă între PSD şi PNL la viitoarele alegeri locale, afirmă reprezentanţii USR Timiş. Aceştia cred că există şi o motivaţie puternică pentru refacerea USL: drenarea banilor publici spre clientelele celor două partide.  Reacţia celor din USR vine în urma unei declaraţii făcute de consilierul local PSD Radu Ţoancă la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timiş trage un semnal de alarmă: “USL se întoarce în 2024!”
În ceasul al 12-lea, Poli a anunțat despărțirea de antrenorul Nicolae Croitoru și de administratorul delegat Florin Iacob, două personaje foarte contestate de suporteri, care au dus clubul în pragul retrogradării. Politehnica Timişoara a acceptat demisia antrenorului principal Nicolae Croitoru, precum şi cea a antrenorului secund Lucian Dobre. De asemenea, clubul nostru a încetat colaborarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adio, Croitoru! Adio, Iacob! Poli a „scăpat” de cei mai huiduiți oameni din club
Handbaliștii de la Poli încep o săptămână nebună și este vorba tocmai despre săptămâna decisivă pentru păstrarea locului în Liga Zimbrilor. Alb-violeții vor juca miercuri în ultima etapă a actualul sezon pe teren propriu, iar de vineri până duminică vor participa în barajul de menținere/promovare în Liga Zimbrilor. Primul meci din seria celor patru va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul sau nimic. SCM Poli își joacă viitorul în această săptămână
Top