Decizia executării de către cei de la Compania de Drumuri a garanţiei bancare aferente contractului de execuţie a lotului 3 din Autostrada Lugoj – Deva a fost ilegală pentru că nu s-a respectat termenul de 15 zile acordat antreprenorului pentru remedierea deficienţelor constatate la inspecţia finală, se spune în motivarea deciziei luate de Tribunalul Bucureşti. Minstrul Transporturilor, Răzvan Cuc, contraatacă, iar pe pagina de Facebook a instituţiei a fost publicat un film, care prezintă problemele descoperite acolo.
Asociaţia Pro Infrastructură a făcut publică motivarea deciziei de a suspenda executarea garanţiei bancare aferente contractului, luată de Tribunalul Bucureşti. De ce s-a decis aceasta? „Rezilierea a fost ilegală, încălcând termenii contractului, neavând nicio justificare de formă sau de fond. Instanța a considerat că, deși inginerul consultant a oferit antreprenorului 15 zile ca să finalizeze lucrările rămase, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a așteptat scurgerea acestui termen astfel încât să aibă justificarea contractuală pentru reziliere”, anunţă reprezentanţii organizaţiei.
Decizia justiţiei nu a contat prea mult, cei de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost mai rapizi, în dimineaţa zilei de vinerea trecută, chiar înainte de anunţarea deciziei Tribunalului executând deja garanţia, probabil estimând care va fi aceasta.
Răzvan Cuc filmează pe lotul 3
Pentru a se apăra, reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi CNAIR au mers pe şantier şi, însoţiţi de mai mulţi ziarişti, au filmat care ar fi problemele existente pe şantier.
https://www.facebook.com/cnadnr/videos/534712237305115/
„Nimeni nu este atât de nebun încât să nu deschidă o autostradă, dar noi, în România, nu ne dorim lucrări second-hand şi vrem ca ele să fie foarte bine realizate. Noi ne dorim să dăm în trafic aceşti 21 de kilometri de autostradă, lucru care se va şi întâmpla, dar în momentul în care se va finaliza expertiza, să ştim exact cu ce avem de-a face pe acest lot de autostradă şi ce ne-au lăsat, ca să spun aşa – greaua moştenire – a constructorului”, a anunţat, pe şantier, ministrul Răzvan Cuc.
„O soluţie este să putem executa în regie proprie aceste lucrări, impuse de expert, iar a doua soluţie este să găsim un antreprenor specializat pentru a le realiza”, a spus, la rândul său, Sorin Scarlat, directorul general al CNAIR.
Cei de la Pro Infrastructură nu sunt de acord cu deciziile luate şi, în consecinţă, au decis să trimită prim-ministrului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă, în care îi solicită „să-și pună în practică afirmația cum că „guvernează pentru cetățeni” și să se implice direct în inaugurarea imediată a celor 21 de km de autostradă, sancționând iresponsabilii din MT și CNAIR care au generat acest dezastru”.
Comentarii prin facebook