Rutul mârtanilor

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Un argeșean cu domiciliul în Gătaia a venit zilele trecute la Timișoara să-și pună capăt zilelor. S-a urcat pe podul din Calea Șagului și a amenințat că se aruncă de acolo până un impact cu asfaltul turnat de pe vremea primăriei lui Nicolae Robu îi va fi fatal. Pe cine a amenințat nu se știe, căci pericolul plana asupra lui, iar creierul uman funcționează în scopul supraviețuirii. Doar doamna Brigitte, fosta soție a tenismenului Năstase, mai povestea lui Măruță cum a încercat să se sinucidă ținându-și răsuflarea, dar așa ceva nu se poate, creierul va da drumul la mușchi asfel ca doamna Brigitte să iasă cu gura după aer ca după altceva. Omul nostru la 37 de ani încă nu a aflat asta și nici că instituțiile statului nu te lasă în ziua de azi nici măcar să te sinucizi ca lumea.

Când l-au dat jos de pe balustrada podului, potențialul sinucigaș a spus că a vrut să-și pună capăt zilelor pentru că viața e grea. Fiecare are povestea lui. Nu vrei să fii în pielea omului, poate sunt răni emoționale, pierderi irecuperabile, dar pentru traiul de zi cu zi, pentru lipsa banilor cu care să ți-l duci, mai ușor sau mai greu, mai confortabil sau mai simplu, nu cred că în ziua de astăzi un om de 37 de ani poate cere moartea în locul unui loc de muncă. Repet, asta dacă nu sunt alte motive l-au pus pe om pe balustradă pentru un gest atât de extrem. Dar dacă sinucigașul de pe podul din Calea Șagului spune că viața îi e grea ce să mai spună Alin Nica sau Alfred Simonis?

Alin Nica este președintele C.J. Timiș, al organizației județene PNL și ar vrea să rămână la locul lui de muncă, el nu fuge de așa ceva, are toate motivele să creadă că alegătorii îi vor mai da un mandat, conform sondajelor de opinie, dar lupta pentru putere în sânul coaliției de guvernare PSD-PNL lasă răni adânci în destinele unor oameni. Alfred Simonis este alt personaj dramatic. El este președintele interimar al Camere Deputaților, șef al PSD Timiș și neam de neamul dumnealui, părinți, frați, mătuși, prieteni, Cornel Brici n-ar fi visat că dl. Simonis va ajunge într-o așa demnitate.

Dar credeți că îi este bine acuma? Nu îi este deloc bine să trăiască cu sabia lui Marcel Ciolacu deasupra capului, presat de Paul Stănescu, Gabriela Firea sau Olguța Vasilescu, în așteptarea mazilirii politice pe motiv că nu a dat rezultate partidului în calitate de președinte al PSD Timiș. Aici nu se mai discută, este clar că dumnealui trebuie să ducă o funcție Bucureștiului, iar asta nu poate fi a lui Dominic Fritz, primarul de Timișoara. Ce-a mai rămas? Funcția lui Alin Nica, dar pentru asta ar trebui să dai jos candidatul cu prima șansă la șefia consiliului județean, președintele în funcție. Neam de neamul PSD și PNL n-a mai întâlnit o asemenea speță să dai jos favoritul înainte de vot.

Ce-ar trebui să facă oamenii ăștia? Să se urce pe balustrada podului din Calea Șagului, spunând când vine poliția locală că au recurs la un asemenea gest pentru viața le e grea? Cine i-ar crede? Firește că nimeni. Așa că omul ăla de 37 de ani așa trebuie să privească lucrurile, să mulțumească lui Dumnezeu că are două picioare, două mâini cu care să muncească, e în floarea vârstei și nu e președintele PNL sau PSD Timiș, nu are problemele critice de viață ale lui Alin Nica și Alfred Simonis. Așa să-și imagineze, că unul dintre cei doi demnitari amintiți mai sus aproape că vor muri politic dacă nu-l înjunghie pe celălalt, iar asta este cu adevărat o dramă.

Nu ar trebui să ne intereseze bătaia asta între „mârtani”, dar dacă Alfred Simonis câștigă lupta asta, nimic nu-i mai stă în cale (cu excepția lui Sorin Grindeanu), iar noi aici în Timiș nu ne vom mai pune problema finanțării proiectelor spitalicești, ctitorii în stadioane, săli polivalente… ba mai mult, cred că ar fi în stare să pună Curtea de Conturi să patroneze echipa de fotbal Poli Timișoara pentru un loc mai bun în play-off-ul primei divizii. Dar asta este doar partea bună.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

oarecine a spus: (martie 3rd, 2024 at 10:53 )

Degeaba îl critică Olguța peremista și Stănescu tractoristu pe Alfred Simonis. Să vină ei aici să candideze și să vedem ce scor vor face! Conjunctura a făcut ca Timișul să aibă doi grei la București. Dragnea l-a numit pe Grindeanu marionetă-prim-ministru și l-a înscris pe o orbită înaltă, iar Simonis a luat locul lui Ciolacu, pe o poziție pe care șulfele pesediste n-o vor pentru că nu-ți permite să absentezi când vrei și cât vrei. Bătălia cea mare care se dă acum nu este între partide, ci pentru restaurarea de facto a partidului unic. PSD + PNL + servicii (mare parte) va începe irigarea abundentă a presei cu bani. USR n-a avut înțelepciunea să crească, AUR și-a atins limitele și oricum, în județele dezvoltate nu prea are priză. Justiția va fi folosită doar pentru ajustări de traseu (spre exemplu, în județele în care PSD-ul nu vrea să împartă cu PNL-ul), nu ca armă hotărâtoare. Probabil că se vor întâmpla mai multe după alegerile din SUA și mai ales dacă iese Trump. Poate că mergea mai bine comparația cu cățeii de lângă măcelărie… Votul e ca un copil: degeaba-l faci, dacă nu te ocupi de el.

Alexandru a spus: (martie 3rd, 2024 at 16:08 )

Alin Nica ar fi avut o altă variantă mai sigură pentru câștigarea alegerilor dacă ar fi făcut alianță cu PSD. El la consiliul iar un membru PSD la primăria Timișoara.

Dan a spus: (martie 4th, 2024 at 00:48 )

Dezastruos program au liberalii pt Timis. In oprimul rand falca nuba facut decat sa saboteze timisul in detrimentul aradului. Suatinerea lui arata nimicnicia liberalilor timiseni care sunt marunti, mici si kipsiti de anvergura de care timisul are nevoie. Apoi robu. Mai frate, omul asta care critica intruna, nejustificat si cu accente de paranoia nu e delic omul de care timisoara are nevoie. Omul e pur si simplu depasit. Cubakina e cat de cat ok, dar prea putin totusi. Iar alin nuca nu reuseste deloc sa aiba trecere la bucuresti nici la ai lui. Omul e un dezastru pt timis si asta se vede sin lipsa atragerii de investitii nationale in judet. Si atunci nubii maibramane decat sa sabotexe aiurea pe fritz si pe simonis. Atata poate nica…. In comparatie cu toti astia, simonis e 2 clase peste. Administratiile liberale pt timis au fostbl dezastruase.

Ochiul Limpede a spus: (martie 4th, 2024 at 07:12 )

Cei doi mârtani psd și pnl abuzează de pisica Românika de aproximativ 30 de ani iar șoriceii sunt obișniți cu acest lucru și validează la ordin pe linie de partid acest rut al simulării politice de doi lei.

tm a spus: (martie 4th, 2024 at 09:00 )

Cand vorbim despre marlanii din politica timisoreana , nu e corect sa vorbim doar despre PNL (PDL) si PSD .
Din aceeasi categorie fac parte si politicienii USR .
Niste marlani foarte activi pe retele , care atunci cand au castigat (partial) alegerile in Timis , au fugit totii sa lucreze la institutiile sau regiile de stat , pe care inainte le criticau .
Chiar si ultimul lititor de afise , a fost rasplatit cel putin cu un loc in consiliul de administratie a vreunei regii din oras ( STP , Horticultura , Colterm ,Piete , etc ) .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top