Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş monitorizează permanent, prin cinci staţii, calitatea aerului din oraş. Concluzia nu este deloc îmbucurătoare: respirăm un aer plin de praf.
Cele mai multe depăşiri ale valorii limite zilnice se înregistrează în Calea Şagului şi în Calea Aradului, de trei-patru ori mai mult decât este normal. Primăvara şi toamna este cel mai periculos, din acest punct de vedere. În luna martie, limita admisă a fost depăşită, zilnic, cu valori mai mari de 14 ori în Calea Şagului şi de şapte ori în Calea Aradului. În luna octombrie, depăşirile au fost de trei, respectiv patru ori mai mari decât limita prevăzută de lege.
Reprezentanţii primăriei au un program de spălare a străzilor, dar acesta este insuficient. Ei recunosc, pe de altă parte, că nu prea au ce sa facă, pentru a scăpa de praf. „Acest praf este cauzat de executarea anumitor construcţii. Deşeurile provenite din această activitate nu sunt depozitate cum trebuie, astfel că orice adiere de vânt ridică praful. Noi nu putem decât să plantăm arbori”, a declarat Călin Fiat, şeful Serviciul Administrare Mediu. Potrivit medicilor, praful din atmosferă poate provoca mai multe afecţiuni ale sistemului respirator sau ale ochilor.
Prin Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, stabilit de Agenţia pentru Protecţia Mediului, Primăria Timişoara trebuie să realizeze, anual, mai multe măsurători, pentru a respecta condiţiile impuse în calitate de stat membru al UE. Cu finalizare în 2010 sunt 20 de măsuri, printre care zece reparaţii de străzi, în valoare totală de peste 16,2 milioane de lei, cu bani de la bugetul local, şi extinderea pistelor de biciclete pe raza oraşului, cu încă zece kilometri, investiţie în valoare de 205.000 lei, tot de la bugetul local. Garda de Mediu se pregăteşte, în această săptămână, să verifice primăria, să vadă câte din aceste măsuri au fost duse la bun sfârşit.
Comentarii prin facebook