Odată cu împărțirea, în feericul cadru al Deltei, a colegiilor între PSD și PNL, putem spune că USL a dat startul precampaniei electorale perntru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Mai trebuie doar desemnați oamenii care să câștige aceste colegii. Ei, și aici e aici! În locul unei autonomii clare a organizațiilor, mulți candidați sunt împachetați și livrați tot de la centru, într-o manieră Agamiță Dandanache. Și aici nu mă refer că respectivii candidați trebuie să fie neapărat din București. La aceeași categorie îi putem pune și pe politicienii locali impuși pe liste nu de organizațiile locale, ci de cele centrale.
S-au promis evaluări, sondaje, competiții interne în cadrul partidelor componente ale USL. Ce-i drept, un proces care trebuia demarat cu mai mult timp în urmă, perioada rămasă până la alegeri fiind destul de scurtă. În loc de această competiție democratică, s-a preferat vechea meteahnă a candidaților numiți pe filiere care de care mai oculte. Îmbătați, chiar turmentați de scorul din sondaje, liderii USL cred că pot să-și populeze listele cu tot felul de personaje, care de care mai bizare, iar electoratul timișean musai o să-i voteze. Cu o astfel de gândire, să nu-i prindă o mahmureală pe 10 decembrie din care să nu-i scoată nici un butoi cu moare de varză.
Cei de la PDL au fost mai șmecheri. L-au invitat pe ditamai președintele partidului, Vasile Blaga, să candideze în Timiș. Ca să nu rămână chiar șeful de partid fără coledzi sigur, i s-a dat unul în Timiș, pe zona de vest. Că pe partea de est, USL este reprezentat de un alt mitic: Ilie Sârbu. Veți spune că omul ar fi de pe aici, că a locuit în Timișoara. Da, dar acum nu mai are nici casă și nici altceva pe aici. Iar pe colegiu umblă o dată la patru ani. Coincidență mare, în campanie. În rest, când mai trece pe la Timișoara, trage doar la hotelul a doi frați afaceriști cu care mai pune la cale câte o imobiliară.
Tot în zona PSD se vorbește foarte mult de impunerea de la centru a candidaturii Mariei Barna. O traseistă politică, venită din zona sindicală, ajunsă cu totul și cu întâmplător în parlament. Acolo unde altă treabă n-a prea avut, decât să-și trădeze colegii care au ajutat-o să obțină un nemeritat scaun de deputat. Oricum, colegiul pe care va candida Barna (dacă va candida) va fi eligibil pentru PDL. Dacă nu chiar și pentru PP-DD. Negociindu-și trădarea chiar la București, și despre Gheorghe Ciobanu (PSD, ex-PDL) putem spune că fost parașutat ca și candidat tot de organizația centrală a partidului. De altfel, Ciobanu joacă într-un alt film decât cel turnat de PSD Timiș.
Liberalii au în total șase colegii. Dintre acestea, unul este antamat de conservatoarea Maria Grapini. Este exact cel considerat de liderii portocalii ca eligibil pentru PDL. Pe un colegiu (neapărat elegibil) va fi parașutat hunedoreanul Beni-Oni Ardelean, chiar de către Dan Radu Rușanu, cunoscut și drept „Hrebenciucul” liberalilor. Și alții care doresc să candideze trebuie să-și rezolve problema la București, nu în filiala locală.
Vechii liberali trebuie să stea din nou la coadă. Eventual, să se plângă pe Facebook (așa cum face fostul președinte Viorel Coifan) de aceste practici. Asta, dacă nu primesc vreun colegiu neeligibil. Chiar așa! Oare cum își împarte USL Colegiul III Senat (Sânnicolau – Jimbolia – Deta) și Colegiul V Camera Deputaților (Sânnicolau Mare)? Cine vor fi cei doi sacrificați pe altarul alianței și al compromisului?
Despre PP-DD, a treia formațiune politică și la nivelul țării, dar și al județului, se cunosc mai puține lucruri. Și aici, în orice moment, Dan Diaconescu poate să trimită candidați la Timiș, dintre exponatele care populează menajeria OTV. Poate fi și Magda Ciumac sau Piticul Porno sau Femeria cu barbă. Mai știi, poate chiar Elodia!
Comentarii prin facebook