Dosarul „Şpagă din bani europeni” a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie, iar „spălătorii de bani” de la Arhiepiscopia Timişoarei fac orice pentru a-şi ascunde urmele. Acum restituie, în mare viteză, sumele „donate” de angajații celor cinci centre educaţionale pe care le gestionau. Sursa banilor este cel puțin dubioasă.
Banii europeni au fost blocaţi oficial pentru cele 16 centre educaţional-sociale din întreaga ţară. Centrele au fost create în baza unui proiect european POSDRU, coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia, care are ca partener Arhiepiscopia Timişoarei. De la Timişoara a început și declinul rapid al proiectului. Arhiepiscopia Timişoarei a solicitat 500 de lei lunar, ca „donaţie”, din salariul fiecăruia dintre cei 22 de angajaţi ai centrelor. Acum, unul câte unul, oamenii își primesc banii înapoi. Suma pentru fiecare dintre ei ajunge la 5.500 de lei.
„Mă bucur că am reuşit să recuperez aceşti bani fără să mă milogesc la nimeni. Omul în numele căruia făceam iniţial donaţia a venit şi mi-a pus în mână 5.500 de lei. Am luat banii, dar asta nu înseamnă că nu mă voi prezenta la procesul penal”, spune una dintre multele angajate ale celor cinci centre din Timiş.
Unul dintre site-urile care luptă în general împotriva abuzurilor din Biserica Ortodoxă Română, în special a celor comise de Paisie Lugojanul, explică de unde provin banii pe care i-au primit oamenii. „Toți banii strânși la hramul catedralei au fost strânși la negru – administratorul catedralei, d-l Goanță Eugen, a colaborat admirabil, fără să mai contabilizeze nimic – și au fost virați ca și compensație pentru salariile reținute celor 22 de angajați ai centrelor de la care au fost fraudați banii europeni. De asemenea, parohii fideli tâlharului de Paisie- pentru că aici nu e vorba de hoție, ci de tâlharie – au participat cu chitanțe fictive pentru acoperirea găurii”, se arată pe site.
Comentarii prin facebook