Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, numărul donatorilor de sânge aproape că s-a dublat. Asta în condiţiile în care, vara, Centrul de Transfuzii Timişoara ajunge chiar şi în situaţia de a apela la alte unităţi medicale din regiune pentru a asigura necesarul de sânge.
În această perioadă, numărul donatorilor care vin pe zi poate atinge și 200. Oamenii stau la coadă de la ora 7 și intră efectiv la donare câte patru odată. „A pozitiv avem nevoie acum. Nu pot să spun că ar fi o problemă, dar toate urgenţele cer momentan A pozitiv. Cei care vin să doneze sânge pot bea dimineaţa o cafea sau un ceai, să mănânce un pic. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu sufere de boli cardiace, iar femeile să nu aibă sub 55 de kilograme şi bărbaţii, sub 65 ”, spune medicul Cristina Ghiocel :
Unii donatori vin pentru a-i ajuta pe cei care necesită sânge. Ei anunță, de altfel, că donează pentru o anume persoană și sunt trecuți și pe o listă separată. Cei mai mulți însă recunosc că au nevoie de bonurile de masă pe care le primesc. „În preajma sărbătorilor, întotdeauna, numărul donatorilor creşte, având în vedere faptul că dăm acele bonuri”, adaugă Cristina Ghiocel.
„Eu donez de două-trei ori pe an. Fac și o faptă bună, dar iau și acele bonuri de masă. Dacă nu s-ar mai da, nu știu dacă aș veni să mai dau sânge”, recunoaște unul dintre donatori. Asistentele spun, de altfel, că o parte din cei care vin să doneze le sunt „clienți” fideli. Îi cunosc bine și unii chiar au încercat să vină o dată pe lună. Între două donări trebuie să existe însă o pauză de cel puțin 60 de zile.
Cei care vor să doneze sânge trebuie să meargă la Centrul de Transfuzie de lângă Spitalul Judeţean din Timişoara, de luni până vineri, între orele 8 şi 12. Se oferă șapte tichete de masă în valoare totală de 63 lei, o zi liberă de la serviciu şi abonament pe două săptămâni la transportul în comun. România este singura țară din UE care recompensează donarea de sânge.
Comentarii prin facebook