Anul trecut, 41 de bebeluşi au fost părăsiţi în spitalele din Timiş. Cei mai mulţi au fost aduşi pe lume, pentru ca mai apoi să fie abandonaţi, în Maternitatea „Odobescu” din Timişoara.
Medicii spun că, în cele mai multe cazuri, femeile profită de momentele de neatenţie ale asistentelor şi pleacă din spitale la doar câteva ore după naştere. Odată constatat abandonul, cadrele medicale sunt obligate ca, în cinci zile, să găsească o soluţie.
„Primul lucru pe care cadrele medicale trebuie să-l facă atunci când constată că mama a fugit din spital este să anunțe Poliţia şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care încep demersurile în vederea identificării părinţilor sau a familiei lărgite a copiilor”, spune Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generala de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş.
Dacă integrarea bebelușilor în familiile naturale nu este posibilă, cei mici ajung în grija unor asistenţi maternali profesionişti sau în familii de plasament. „În cazul copiilor bolnavi, aceştia rămân în spital până la însănătoşire. În cazul tuturor celor 41 de copii părăsiți anul trecut se cunosc părinţii biologici şi în fiecare caz în parte s-a încercat şi continuă să fie făcute eforturi în vederea reintegrării copilului în familia naturală”, a adăugat Smaranda Marcu.
Reintegrarea în familie nu a fost însă posibilă pentru câţiva dintre ei. Motivele principale au fost starea de sănătate precară a copiilor, condiţiile improprii de locuit ale familiei sau faptul că bebelușul nu este dorit de părinţii săi naturali.
Comentarii prin facebook