Ar fi trebuit să aibă grijă, cu bunătate și frică de Dumnezeu, de copiii sărmani. În realitate, au furat fără jenă mâncare și bani. Nu sunt borfași la drumul mare, ci fețe bisericești din Arhiepiscopia Timişoarei. Din cauza lor, de la 1 august, 125 de copii din Timiș vor avea de suferit.
În Timiș sunt cinci centre educaţional-sociale, înfiinţate în baza unui proiect POSDRU şi gestionate sub orice critică de Arhiepiscopia Timişoarei. Din cauza neregulilor, activitatea lor va fi suspendată de la 1 august. Asta, după ce angajații centrelor au reclamat faptul că erau obligați să „doneze” lunar câte 500 de lei către arhiepiscopie. Lucrurile merg însă și mai departe.
Cei 125 de copii ar fi trebuit să primească două mese pe zi. Una e de ajuns – au decis, cu de la ei putere, responsabilii de la arhiepiscopie. Altfel spus, 41.000 de porții de mâncare nu au mai ajuns pe mesele celor mici. Conform aceluiași proiect, copiii necăjiţi proveniţi din familii monoparentale sau la limita subzistenţei ar fi trebuit să beneficieze de o bursă lunară de 100 de lei. Banii nu s-au dat decât în intervalul mai – august 2011. Suma oprită „la sursă” de înaltele feţe bisericeşti din Timiş ajunge la 137.500 de lei.
Cei care ar fi trebuit să gestioneze pe plan local situația – preotul Alin Cuza (schimbat între timp) şi preotul Cristian Pavel, aflați sub „aripa” episcopului vicar Paisie Lugojanul – și-au bătut joc de normele proiectului european coordonat de Asociaţia Filantropia Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia. Acesta prevedea, printre altele, excursii şi mese festive pentru zilele de naştere ale copiilor și sărbătorile importante. „Unele zile de naştere le-am ţinut din sponsorizări şi banii angajaţilor. Pentru altele nu am avut bani. Cei de la Mitropolie au spus, la sfârşitul lui 2011, că vor aduce cadouri de Crăciun. N-au venit. O singură dată au organizat o tabără în Retezat. În rest nu ne-au ajutat cu nimic”, spune o angajată a unui astfel de centru educaţional.
Unul dintre centrele cu activitate susținută este Centrul Educaţional „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş” din Deta. Și acesta se va închide temporar de la 1 august, spre nemulțumirea primarului Petru Roman. Acesta ar vrea să preia activitatea centrului, dar acest lucru nu este încă posibil. „Atâta timp cât activitatea de la centru e suspendată, nu ne putem implica. I-am sprijinit de fiecare dată, am găsit şi sponsori. Dacă acest centru se va închide definitiv, vom căuta resurse pentru a susţine activitatea”, spune Roman.
Comentarii prin facebook