Magazinele de etnobotanice ar putea dispărea cât de curând din Arad şi Timişoara. Un ONG arădean a depus un proiect de hotărâre de consiliu local, iar aleşii PDL din Timişoara au pregătit şi ei un act similar.
„Iniţiativa a fost depusă la Secretariatul CLM Arad şi va urma traseul spre legiferare. În acelaşi timp, Mişcarea Arădeană iniţiază un proiect cu caracter permanent, care vizează educaţia în rândul tinerilor, în sensul prevenirii consumului şi dependenţei de astfel de substanţe. Vom colabora cu alte ONG-uri care au ca scop combaterea acestui fenomen”, spune Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene. Mişcarea va organiza şi o dezbatere publică pe această temă, la care sunt invitaţi oficiali locali, membri ai comitetelor de părinţi, reprezentanţi ai societăţii civile, ai cadrelor didactice şi ai cultelor religioase, specialişti din domeniul sănătăţii, poliţişti.
Magazinele care comercializează plante etnobotanice ar putea fi interzise şi în Timişoara. Un astfel de proiect de hotărâre de consiliu local, iniţial de aleşii PDL, va ajunge pe ordinea de zi a plenului de luna viitoare. Consilierul democrat-liberal Ovidiu Ciuhandu spune că proiectul de hotărâre a fost depus la comisiile de specialitate joia trecută, însă nu a avut timp fizic pentru a fi discutat în plenul de mâine. Ciuhandu intenţionează să implice în acest demers cât mai mulţi factori. „Am discutat şi cu inspectorul şcolar general. Primul pas este interzicerea eliberării de autorizaţii pentru magazinele de profil. Încercăm să limităm această piaţă, pe cât posibil. Nu spun că va dispărea. Important este să fim cu un pas înaintea lor”, a conchis democrat-liberalul.
Magazinele etnobotanice se găsesc în aproape orice cartier. Ele au intrat în atenţia celor de la Crimă Organizată, după ce mai multe persoane, în special tineri, au ajuns la spital în urma consumului unor produse. Cine are mai mult de 18 ani poate cumpăra ce vrea din aceste magazine, în care se găsesc pliculeţe cu ierburi „etnobotanice”, pipe şi bonguri. Afacerea este legală, iar produsele sunt recomandate exclusiv studiului etnobotanic sau colecţionarilor privaţi. În realitate însă, clienţii le „fumează”.
Comentarii prin facebook