Un sfert de un milion de euro, pentru un duplex teatral româno-maghiar. Aceasta e suma pusă în joc pentru un spectacol unic, jucat simultan la Timişoara şi Szeged, pe două scene conectate prin tehnologii inovative.
Proiectul transfrontalier „Virtual Theater- Cultural Bridge” E-Theatrum va implica 2.000 de tineri, de-o parte şi de alta a graniţei. „Proiectul cu o durată de 12 luni are ca principal scop realizarea unei relaţii virtuale între tineri actori, producători, e-traineri talentaţi, publicul român şi cel maghiar, crearea unui pod cultural care deschide un dialog nou în domeniul cultivării talentelor.
În prima etapă vor fi aleşi 30 de tineri din Ungaria şi din România care vor participa la un program de mentorat. În cadrul proiectului va fi dezvoltat un sistem e-learning, cu ajutorul căruia tinerii talentaţi, inclusiv cei cu dizabilităţi, vor avea posibilitatea de a învăţa să folosească tehnologiile inovative în vederea dezvoltării propriilor abilităţi actoriceşti. Experienţa acumulată va fi testată de tinerii implicaţi în cadrul galei finale, care va fi un spectacol simultan în Ungaria şi România, pe două scene diferite, utilizate concomitent, live, cu ajutorul transmiterii on-line”, explică autorii proiectului.
Realizat de Teatrul Maghiar Csiky Gergely din Timişoara şi Inno-Motive Nonprofit Kft. din Szeged, proiectul se derulează în perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2013 şi beneficiază de susţinerea Uniunii Europene, printr-o finanţare în valoare de 274.067,11 euro în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România, prin cofinanţarea Fondului European de Dezvoltare Regională.
Comentarii prin facebook