Există unele locuri care se identifică cu istoria, devenind astfel un eveniment istoric în sine. Vizitarea lor devine astfel un adevărat drum al cunoașterii, o imersiune în meandrele secolelor ce pot fi surprinse și păstrate la un loc pe un vârf golaș de munte. Un astfel de loc este San Marino, al treilea cel mai mic stat din lume și, totodată, cea mai veche republică încă existentă.
Legendele spun că Republica San Marino a fost fondată în anul 1301 de un călugăr care fugea din calea persecuțiilor lui Dioclețian. Acesta s-a ascuns pe Muntele Titano, unde a fondat o comunitate monastică. De aici a pornit totul. Cu timpul, pe versanții muntelui au luat naștere nouă castele diferite: San Marino, Borgo Maggiore, Serravalle, Faetano, Domagnano, Chiesanuova, Acquaviva, Fiorentino și Montegiardino. Acestea s-au atașat rând pe rând Republicii San Marino, cu capitala la San Marino. În 1600 a fost redactată prima Constituție a republicii, fiind cea mai veche Constituție în vigoare din lume.
Monte Titano și orașul San Marino fac parte din patrimoniul UNESCO, atrăgând anual peste un milion de turiști. Obiectivele cele mai vizitate sunt cele trei turnuri de apărare a cetății San Marino și totodată simbolul libertății și independenței: Rocca Guaita, Rocca Cesta și Montale.
Inima Republicii San Marino este, însă, Palatul Public și Piazza della Libertà. Practic, aici își au sediul toate structurile statale. Palatul public a fost construit la sfârșitul secolului ai XIV-lea, dar a fost restaurat de nenumărate ori în secolele ulterioare. A fost păstrată, însă, structura medievală a clădirii. Fațada este foarte bogat decorată cu diferite simboluri aproape sacre pentru sanmarinezi: blazoanele castelelor, statui ale unor personalități ș.a.m.d.
Piazza della Libertà a fost construită deasupra unor cisterne uriașe menite să adune apa de ploaie și care constituiau rezerva de apă a republicii. Aspectul tipic de piațetă italienească îi conferă un aer irezistibil.
San Marino este un adevărat paradis și pentru iubitorii de cumpărături. Străduțele medievale, înguste sunt presărate cu nenumărate magazine și ateliere de meșteșuguri tradiționale. Ceramica sanmarineză ocupă locul său unic în patrimoniul cultural al lumii, iar pe străduțele din San Marino sau Borgo Maggiore puteți fi martori la modul de confecționare al vaselor ceramice. Nu lipsesc, evident, nici magazinele de suveniruri.
Pentru a nu rata nimic din ceea ce poate oferi San Marino, un funicular face legătura între capitala San Marino și Borgo Maggiore, principalele așezări ale republicii.
Din punct de vedere gastronomic, bucătăria sanmarineză este aproape identică cu cea italiană. Există totuși anumite bucate specifice locului, precum Torta Tre Monti, o prăjitură pe bază de foi de napolitane trasă prin ciocolată. De neratat sunt vinul produs în San Marino, dar și diferitele sortimente de brânzeturi specifice zonei.
San Marino se află la doar 10 kilometri de Rimini, ceea ce înseamnă că poate fi destinația unei excursii de o zi dacă vă aflați într-un sejur pe Coasta Adriatică. Există curse de autobuz regulate care fac legătura între Rimini și San Marino. Această excursie va fi un veritabil salt în istorie, ceea ce va da o cu totul altă valență întregului sejur.
Comentarii prin facebook