Proiectul „Ora de aur”, implementat de Asociaţia non-profit pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoşeanu”, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, continuă.
Peste 50 de medici de medici de familie și de medicina muncii au fost informaţi în legătură cu ultimele activităţi ale proiectului „Ora de aur”, cu accent pe importanţa abordării precoce, a monitorizării şi tratării de urgenţă a pacienţilor neuro critici.
Specialişti în neurochirurgie, neurologie şi ATI au discutat despre accidentul vascular-cerebral (AVC), o afecţiune neurologică gravă, rezultată în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală. Proiectul „Ora de aur” se desfășoară sub moto-ul „Timpul însemană creier”, ceea ce presupune că tratamentul oricărui AVC trebuie să fie considerat o urgenţă. De aceea, evitarea este principalul deziderat în faza prespitalicească a managementului AVC. Un rol crucial îl joacă, în această fază, medicul de familie şi medicul de medicina muncii, care vin în contact cu bolnavul neuro critic şi anturajul acestuia.
A fost prezentată, de asemenea, și platforma virtuală dezvoltată în cadrul proiectului „Ora de Aur”. Prin intermediul acesteia, medicii pot solicita o a doua opinie de la specialiştii în neurologie şi neurochirurgie din zona de vest, pot transmite în timp util informaţii şi imagini medicale, pot afla coordonatele celor mai apropiate clinici de recuperare sau ale medicilor specialişti din zonă, pentru a le comunica ulterior pacienţilor.
Proiectul „Ora de aur”, care vizează în principal educaţia medicală continuă a medicilor şi asistenţilor medicali din Regiunea de Vest, a demarat în luna ianuarie 2011 şi are o perioadă de implementare de 22 de luni. Valoarea sa totală este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European.
Comentarii prin facebook