Timișoara marchează o nouă premieră medicală. Centrul de Excelență în Tratarea Cancerului la Copii, primul de acest gen din România, va fi inaugurat miercuri. Investiția totală se ridică la un milion de euro.
Centrul de Excelență s-a născut prin modernizarea secţiei de onco-hematologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”. Întreaga inițiativă i se datorează medicului Margit Șerban, un adevărat înger păzitor al micuților suferinzi.
Asociaţia „Salvează Vieţi”, cea care a derulat proiectul „Nu mă ignora!”, în urma căruia a fost posibilă deschiderea centrului, s-a născut în toamna lui 2009, pornind de la cazul lui Dragoş Croitoru, un tânăr de 19 ani pe care sistemul românesc de sănătate îl abandonase. De atunci, cei din asociație au luptat pentru schimbarea legislaţiei în domeniul sănătăţii, și i-au ajutat pe cei care au nevoie de tratamente în străinătate să răzbească prin hăţişul birocratic.
Ideea centrului de excelență a pornit în decembrie 2010. În doar o lună, s-au strâns peste 400.000 de euro, din redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit al firmelor. Ulterior, Fundaţia Vodafone România, partenerul campaniei, a donat încă 350.000 de euro pentru construcţia Centrului de Excelenţă din cadrul Clinicii de Oncopediatrie din Timişoara.
Restul banilor necesari pentru cumpărarea laboratorului de biologie moleculară şi citogenetică şi a camerelor sterile necesare transplantului de celule stem s-au adunat din donații de câte 2 euro prin SMS. În jur de 125.000 de români au contribuit astfel la dotarea centrului timișorean.
Clinica de Oncopediatrie de la Timișoara a fost construită și dotată aproape în întregime prin efortul echipei prof. dr. Margit Șerban care, în 2002, a realizat în premieră pentru în România un transplant de celule stem de la un donator înrudit pentru un copil bolnav de leucemie.
Comentarii prin facebook