S-a dovedit: șvabii fac cei mai buni cârnaţi. Erwin Zaban, un şvab din Lipova, a câștigat, joi, ediţia 2013 a Worschtkoschtprob, cunoscutul concurs de degustare a cârnaților bănățeni iniţiat de Banater Zeitung.
Worschtkoschtprob s-a mutat în acest an la Lugoj, după ce, în 2012, delicioasa manifestare a avut loc la Sânnicolau Mare, pentru prima dată în afara Timișoarei. Erwin Zaban a fost în acest an cel mai bun, după ce a intrat în concurs cu niște cârnați din carne de mistreţ.
În acest an au fost prezentate juriului 17 sortimente de cârnaţi realizate de 14 producători particulari. În secțiunea destinată marilor producători au intrat 24 de sortimente de la 12 firme.
Printre participanții particulari s-a numărat și primarul Lugojului, Francisc Boldea. „Noi, lugojenii, avem o tradiție de două secole în domeniul măcelăriei și al fabricării de cârnați. Sunt domenii foarte vechi. Dorim să păstrăm tradiţia. Aici a existat mereu o concurență între cei care au practicat aceste meserii. Breasla măcelarilor din Lugoj a fost înființată în 1921, steagul lor fiind primit de la Regele Ferdinand. În 1913, Lugojul avea 186 de măcelari. Românii au învățat meserie de la șvabi și unguri”, a spus Boldea.
Comentarii prin facebook