Scrisoare Pastorala la Sarbatoarea Invierii Domnului

Alexandru, din mila lui Dumnezeu și grație Sfântului Scaun Apostolic al Romei, Episcop român unit, greco-catolic, al Eparhiei de Lugoj

Onoratului cler și iubitului popor credincios har, binecuvântare și mântuire de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul nostru Isus Cristos

Cristos a înviat!

„Veniți toți credincioșii să ne închinăm
Sfintei Învierii lui Cristos, că iată a venit
prin Cruce, bucurie în toată lumea”.

Iubiți frați întru preoție,
Iubiți credincioși,

După ce am străbătut Sfântul și Marele Post de patruzeci de zile, care s-a încheiat cu Săptămâna Mare a Sfintelor Patimi, în Joia Mare ne-am amintit de instituirea Sfintei Euharistii și a Sfintei Preoții, am luat parte la ceremonia spălării picioarelor, am ascultat cele douăsprezece Evanghelii ale Patimilor Domnului, apoi în Vinerea Mare, ziua de doliu a întregului neam omenesc, am oficiat Ceasurile împărătești și Prohodul Domnului.

Iubiți credincioși,

Pe Golgota unde s-a desfășurat cea mai cutremurătoare tragedie a lumii, la poalele acestui deal, într-un mormânt săpat în stâncă, se așează Cristos, Speranța omenirii, ce a vibrat și a încălzit sufletele omenirii timp de 4000 ani. Aici se așează în inima stâncii: dragostea, mila, nevinovăția.

Nu este nicio scăpare!

Răutatea și minciuna au învins bunătatea și adevărul! Aceasta o strigă puterile întunericului prin urletul sălbatic al gurilor slujitorilor lor. Aceasta o înfățișează – la moartea Domnului Nostru Isus Cristos – stâncile despicate, catapeteasma bisericii ruptă, pământul cutremurat, soarele întunecat. Se pare că însuși Părintele ceresc și-a lăsat la o parte făgăduința făcută în Paradis și apoi reînnoită în repetate rânduri, cu părintească iubire, prin profeți.

Dar Speranța voastră, bucuria și dorul vostru, s-a așezat în mormânt!

Pe încetul coboară întunericul nopții care, în doliul său, cuprinde sufletele unei lumi îndurerate, acoperind toate speranțele ei.

*
* *

A treia zi, duminica, în ziua cea dintâi a săptămânii, dimineața când se iveau zorile aurii, Cristos a înviat din morți!

Nimeni n-a fost martor ocular al evenimentului însuși, al Învierii și niciun evanghelist nu-1 descrie. Nimeni n-a putut să spună cum a avut loc fizic trecerea la o altă viață.

Misterul Învierii Domnului rămâne în centrul credinței noastre.

Cristos trece prin piatra ce-i acoperă mormântul sfânt. Această piatră a fost răsturnată de un înger coborât din cer. Când au venit femeile la mormântul sfânt, mormântul era descoperit. Femeile evlavioase care alergaseră la mormânt să ungă trupul Domnului cu uleiuri aromate, aflară cu mare mirare piatra răsturnată, mormântul gol și părăsit de paznici. Mai mare le-a fost mirarea când aud din gura unui înger ce era la ușa mormântului: “Nu vă fie teamă! Știu că pe Isus cel răstignit îl căutați. Nu este aici căci a înviat precum a zis. Veniți și vedeți locul unde zăcea. Mergeți repede și spuneți apostolilor săi că s-a sculat din morți și iată merge înaintea voastră în Galileea: acolo îl veți vedea. Și ieșind curând cu frică și cu bucurie mare au alergat să spună ucenicilor lui (…) Și iată Isus le-a întâmpinat, zicând: Bucurați-vă! (…) Nu vă fie teamă: mergeți și spuneți fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea” (Mt. 28, 5-10).

Iubiți credincioși!

Acest adevăr al Învierii lui Cristos îl vestesc lumii primele raze ale soarelui de primăvară din Duminica Paștilor.

Acest adevăr îl vestesc păzitorii mormântului căzuți cu fața la pământ dinaintea luminii strălucitoare a Învierii Domnului.

Cristos a înviat! strigă prietenii lui, Apostolii, cu glas triumfător, cu sufletele lor pline de pace și bucurie:

Nădejdea noastră nu a rămas în mormânt;
Iubirea noastră față de Cristos nu a fost învinsă de ură;
Bunătatea a învins răutatea;
Adevărul a învins minciuna;
Nevinovăția a învins păcatul;
Durerea s-a schimbat în bucurie căci Părintele Ceresc nu ne-a părăsit.
Așteptarea noastră nu a fost zadarnică.
Când L-au răstignit, dușmanii Lui credeau că răstignesc împreună cu Dânsul și veșnicul adevăr pe care L-a vestit în lume, dar Adevărul a răsărit din mormânt.

Învierea lui Cristos este o dovadă că acela care timp de trei ani a predicat în Galileea și Iudeea n-a fost un simplu om, ci adevărat Fiul lui Dumnezeu.

Lumina care a răsărit astăzi din mormânt este lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume.

Învierea lui Cristos ne îndeamnă să facem binele și să evităm răul căci și noi vom învia și vom primi dreapta răsplată după faptele noastre.

Să se bucure în această zi cei nefericiți, căci Acela care a înviat din morți, în ziua cea mare a Învierii, va întoarce nefericirea lor întru fericire.

Să se bucure cei ce trăiesc o viață de lacrimi pentru că Acela care a înviat din morți va șterge toată lacrima de la toată fața.

Să se bucure astăzi toată lumea, toți credincioșii de orice confesiune religioasă: creștini sau necreștini, pentru că sunt Paștile cele sfinte, mari și minunate, Paștile Domnului, Paștile.

Să se bucure de Înviere și fiii și fiicele Bisericii Române Unite, căci această Biserică ce a stat înmormântată timp de 41 ani, a înviat. Porțile iadului nu au biruit-o. Piatra ce a fost pusă peste mormântul ei a fost ridicată. Ea este o prezență vie în sânul poporului nostru. Această Biserică – Trupul mistic al lui Isus – a înviat, precum a înviat Isus Cristos.

Iubiți credincioși,

Învierea lui Cristos nu a fost o reîntoarcere la viața pământească, precum s-a întâmplat în cazul învierilor pe care El le-a săvârșit înainte de Paști: cea a fiicei lui Iair, a tânărului din Nain, a lui Lazăr. Acestea toate erau evenimente miraculoase, dar persoanele în cauză se întorceau, prin puterea lui Isus, la o viață pământească “obișnuită”… La un moment dat, aveau să moară iarăși. Învierea lui Isus este cu totul diferită. În trupul Său înviat, El trece de la starea de moarte la o altă viață dincolo de timp și spațiu. Trupul lui Isus este plin, la Înviere, de puterea Spiritului Sfânt; El participă la viața dumnezeiască în stare de glorie, încât Sfântul Pavel spune despre Cristos că este “Omul ceresc” (conform 1 Cor. 15,35-50).

Învierea lui Cristos este principiul și izvor al Învierii noastre viitoare.

Vreau să închei cu acest imn din Laudele Învierii: “Ziua Învierii, să ne luminăm cu prăznuire și unul pe altul să îmbrățișăm; să zicem: Fraților! și celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru înviere…”.

*
* *

Cu aceste gânduri, Îl rog pe Isus Cristos, Cel înviat victorios, să vă dăruiască pace, sănătate și să vă umple sufletul și viața de bucuria Învierii Sale.

Sărbători fericite!

Cristos a înviat!

Cu arhierești binecuvântări,

Alexandru
Episcop de Lugoj

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top