Timișorenii care locuiesc în blocuri ridicate până în 1990 își pot reabilita, în continuare, imobilele cu bani de la UE. Suma totală oferită prin Programul Operațional Regional este de aproape 43 de milioane de euro. Primăria va distribui, săptămâna viitoare, un ghid care să ajute asociațiile de proprietari.
La ADR Vest a fost lansată, în luna martie, prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale, vizează primăriile din mediul urban, în colaborare cu asociațiile de proprietari. Vor fi acceptate la finanțare proiectele care vizează clădirile rezidențiale cu un regim minim de înălțime de P+2, construite în perioada 1950-1990. Sunt eligibile lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, dar și pentru alte activități conexe: înlocuirea lifturilor, a corpurilor de iluminat în spațiile comune, branșare/rebranşare la sistemul centralizat de termoficare. Primăria Timișoara așteaptă acum cereri din partea asociațiilor de proprietari, în condițiile în care proiectele trebuie depuse până pe 16 noiembrie. Primul pas: un ghid care să ajute asociațiile să ia deciziile corecte.
„Săptămâna viitoare, asociațiile de proprietari vor primi, din partea primăriei, ghidul referitor la anveloparea blocurilor pe fonduri europene. Am cerut Direcției de Dezvoltare să elaboreze un ghid plecând de la ghidul național, am primit draftul, se vor face câteva revizuiri pentru a rămâne cât mai scurt, numai cu informațiile esențiale, și apoi vom distribui ghidul. Așteptăm din partea asociațiilor de proprietari să ne transmită cereri de includere a blocurilor lor în programul de eficientizare energetică”, a anunțat primarul Nicolae Robu. Conform acestuia, vor fi acceptate în programul municipalității și blocuri care nu sunt pe străzile principale. Regiunea Vest dispune, la acest prim apel de proiecte, de 42,88 milioane de euro. Valoarea eligibilă a unei cereri de finanțare trebuie să se încadreze între 100.000 euro și 5 milioane euro. 60% va reprezenta finanțarea nerambursabilă, iar 40% va fi contribuția proprie a beneficiarului (primăria și asociația de proprietari). PMT a derulat și pe vechiul exercițiu financiar cinci proiecte de reabilitare termică a blocurilor, cu o valoare totală de 44 milioane de lei. Acestea au inclus 50 de blocuri, din care sunt finalizate peste 30. Pentru că lucrările nu au fost gata până la 31 decembrie 2015, bugetul local va trebui să acopere 13,7 milioane de lei din suma inițială.
Comentarii prin facebook