Cardinalul Alexandru Todea va fi readus în memoria colectivă, la Timișoara, prin lansarea unei cărți de mărturii adunate de la cei care l-au cunoscut. Înaltul prelat a condus Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică în ultimii ani de ilegalitate, precum și în primii ani de după ieșirea la lumină.
Volumul „Cardinalul Todea – Omagiu – Centenarul nașterii”, apărută la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș, va fi lansat miercuri, de la ora 17, în Sala Barocă a Muzeului de Artă.
Cuvântul de bun venit va fi adresat participanților de prof. univ. dr. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă. Despre personalitatea cardinalului Todea vor vorbi apoi prof. univ. dr. Pia Brânzeu și protopopul onorific greco-catolic Nicolae Lungu, de la Parohia Greco-Catolică Timișoara 1. Volumul va fi prezentat de jurnalista Ramona Băluțescu, de la Oradea Press.
Alexandru Todea a fost al doilea cardinal român, după Iuliu Hossu. Născut în 1912, a fost consacrat, în clandestinitate, ca episcop, în noiembrie 1950. La vremea respectivă, ceilalți episcopi greco-catolici din România erau deja arestați, Biserica Unită fiind scoasă în afara legii în 1948. Două luni mai târziu, Alexandru Todea a fost și el arestat, iar în timpul procesului s-a cerut condamnarea sa la moarte. A primit însă o pedeasă de muncă silnică pe viață, fiind încarcerat, în 1952, la Sighet. A fost grațiat în august 1964 și s-a stabilit la Reghin. În 1991 a fost numit cardinal. Cardinalul Todea a murit în 2002, fiind înmormântat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj.
Comentarii prin facebook