Cu toții știm că fumatul dăunează grav sănătății, așa scrie și pe pachetele de țigări. Dar câți dintre noi știm că acesta ne afectează într-un mod foarte grav întreaga cavitate bucală? Fumatul poate provoca boli grave, poate afecta permanent dantura, gingiile și întreaga gură.
De obicei, primele consecințe ale fumatului sunt respirația urât mirositoare (halitoza) și apariția petelor cafeniu-închis pe dinți. Deși pentru majoritatea implicațiile fumatului sunt în primul rând de ordin estetic, acesta duce la dezvoltarea cariilor și a afecțiunilor gingivale. Fumătorii sunt de patru ori mai expuşi bolilor parodontale. Boala care duce la pierderea dinţilor avansează mult mai repede la fumătorii înrăiţi, după cum susţin cercetătorii americani.
Efectele fumatului nu se rezumă doar la apariția bolilor gingivale, ci chiar îngreunează tratarea acestora. Fumătorii au șanse mai reduse ca un implant să fie efectuat cu succes, iar persoanele care suferă de boli gingivale au probleme cu coroanele și punțile dentare.
Fumatul poate agrava bolile gingivale. Unele studii au arătat că fumatorii au mai mult tartru decât nefumătorii, acest lucru fiind cauzat de cantitatea scăzută de salivă din cavitatea bucală. De asemenea, chimicalele prezente în țigări afectează circulația sângelui în gingii, încetinind procesul de vindecare a diverselor plagi, și indirect eficiența tratamentului.
Și nu în ultimul rând fumatul este unul dintre factorii care declanșează apariția cancerului oral. Un studiu al Societății Americane de Cancer arată că aproximativ 90% din persoanele care suferă de cancer bucal și anumite tipuri de cancer la gât au fumat. Tutunul din țigări sau pipe poate duce la apariția cancerului în orice loc al gurii sau al gâtului. Pipa poate cauza și cancerul buzelor.
Vestea bună este că renunţarea la fumat în cazul categoriilor menţionate şterge treptat efectele nocive pe care consumul de tutun le-a avut asupra sănătăţii dinţilor.
Comentarii prin facebook