Surse îndoielnice din interiorul Uniunii Social Liberale au arătat recent că în interiorul puterii există o preocupare pentru eliminarea de pe lista de candidați a Uniunii a celor care nu corespund unui set de criterii de integritate. De punerea în aplicare a acestui set de valori se va ocupa o comisie de etică formată din reprezentanți ai PSD, PNL, UNPR, PC și colonelul Dogaru de la cadrele militare în rezervă cu pensii frumoase. Cunoscută ca și „Comisia lui Viorel Hrebenciuc”, acest for de etică al socialist-liberalilor veghează ca, la alegerile din 9 decembrie, candidaţii Uniunii să îndeplinească mai multe criterii de integritate.
„Comisia de etică Viorel Hrebenciuc”, formată din reprezentanţi ai PSD, PNL, UNPR, PC (plus colonelul Dogaru), a adoptat criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii USL la parlamentare. Aceştia trebuie să nu fi fost condamnaţi penal definitiv şi să nu fi fost arestaţi preventiv sau să nu fi fost trimişi în judecată pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie în România sau în orice altă ţara democratică, să nu existe asupra lor indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de corupţie, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natură penală, care prejudiciază grav credibilitatea candidatului şi a Uniunii privind fraudarea votului.
De asemenea, „Comisia de Etică Viorel Hrebenciuc” va veghea ca niciun candidat al USL la parlamentare să nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti pe baza sesizărilor ANI sau prin decizii ale ANI rămase definitive prin necontestare, să nu fi săvârşit în exercitarea funcţiei publice fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese, să nu existe indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferenţială de contracte de afaceri cu instituţii publice, să nu existe împotriva sa o constatare a ANI transmisă instanţelor de judecată sau rămasă definitivă privind existenţa unei diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate.
Lăudabil este faptul că de regulile „Comisiei de Etică Viorel Hrebenciuc” nu vor scăpa nici candidaţii USL care au avut calitatea de lucrători, colaboratori sau asimilaţi colaboratori al Securităţii, constatată prin decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Potrivit criteriilor „Comisiei Hrebenciuc”, constatarea nedefinitivă a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii de către CNSAS poate fi un criteriu de respingere a candidaturii, dacă încă din această etapă procedurală prejudiciază grav credibilitatea Uniunii. Candidaţii PSD, PNL, UNPR, PC (plus colonelul Dogaru) mai trebuie să nu fi ocupat funcţii politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al PCR, să nu fi iniţiat sau participat la acţiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit, să nu fi încălcat grav normele de morală publică în exercitarea unor funcţii în instituţiile publice, să nu fi dat dovadă de comportament public indecent și câte alte reglementări pentru igienizarea clasei politice românești.
Pentru ca în comisiile viitorului Legislativ să nu ajungă tot boul ori aleși care în mandatele trecute n-au avut o frumoasă și laborioasă activitate parlamentară, „Comisia de Etică Viorel Hrebenciuc” dorește ca fiecare formaţiune din USL să depună odată cu lista candidaţilor și o serie de documente, respectiv: declaraţia care să conţină informatii relevante pentru pregătirea şi competenţele profesionale, compatibile cu domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare, iar parlamentarii care candidează pentru un nou mandat trebuie să ofere detalii relevante despre activitatea lor parlamentară, declaraţia de avere în formatul ANI, un CV detaliat, declarația pe propria răspundere că nu a ocupat funcţii politice de conducere în aparatul central sau local al PCR, declaraţia pe propria răspundere că nu a fost lucrător, colaborator sau asimilat colaboratorilor Securităţii.
În cazul în care se constată falsul în declaraţiile depuse la „Comisia de Etică Viorel Hrebenciuc”, acest fapt atrage după sine anularea candidaturii. Viorel Hrebenciuc a punctat că în ceea ce priveşte candidaturile la parlamentare, comisia care le va analiza va avea drept de veto, iar contestaţiile vor fi soluţionate tot de acest for şi nu de conducerea partidelor. „Prin tot acest procedeu, stabilirea acestor criterii de către formaţiunile din Uniune vrem să aducem în faţa românilor la toamnă candidaţi competenţi, care să ştie ce se votează în Parlament, care să lucreze pentru ei, integri, fără probleme penale, fără probleme de integritate de orice natură”, ar mai fi spus Hrebenciuc, într-o știre total falsă și de neimaginat în anul 2012 d.H..
Întrebarea care în mod decent s-ar pune este ce procent ar obține USL la alegeri, dacă o astfel de știre ar fi fost adevărată. Oare ar pierde alegerile?
Comentarii prin facebook