Cazul Casei Muhle: de ce nu trebuie negociat cu Ionelas

După alte pocinoage moștenite de la administrația Ciuhandu („acvariul” din Piața Operei, Oncologia în chirie la țigani, Telpark etc), primarul Nicolae Robu este pus în fața unui alt scandal: Casa Mühle. Considerată monument istoric, clădirea a ajuns pe mâna baștanului rom Ionelaș Cârpaci. În ultimele zile, într-un demers civic de aplaudat, mai mulți timișoreni, printre care mulți tineri, au protestat în fața clădirii ajunse o ruină.

În primăvara anului trecut, proprietarul a demarat aici niște lucrări de renovare fără autorizație. În plină campanie electorală, în luna mai, primăria a sistat lucrările, în urma unor proteste care vizau faptul că proprietarii demolează casa. Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

Cum a ajuns un clan țigănesc proprietar peste una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Timișoarei nu se știe cu exactitate. Fiindcă e puțin probabil ca țiganul Ionelaș să fie un urmaș de sânge al florarului imperial Wilhelm Mühle, pesemne că s-a recurs la rețeta clasică în astfel de cazuri. Respectiv, în arhiva primăriei (la care samsarii de terenuri au avut un acces nelimitat) s-a găsit vreun moștenitor. Acesta a fost pus să semneze o promisiune de vânzare cu Cârpaci, primind în schimb bani de o ciorbă.

Oricum, moștenitorii de drept n-au nicio șansă să-și primescă înapoi casele, fără intermedierea unor alde Ionelaș. Apoi aparatul justițiar și-a făcut treaba, judecând cu celeritate (în astfel de situații se poate!) cazul în favoarea baștanului. Câteodată nici nu trebuie găsiți adevărații moștenitori, fiind îndeajuns personaje cu același nume. Primăria Timișoara n-a cerut niciodată o comisie rogatorie care să-i verifice pe acești petenți din alte țări. Astfel, s-a ajuns ca aproape toate clădirile din centrul istoric să ajungă pe mâna clanurilor țigănești.

Ce-i de făcut acum? Probabil că, deși e făcută cu bune intenții, propunerea a doi consilieri PNȚCD, ca primăria să negocieze cu actualii proprietari cumpărarea casei, nu trebuie băgată în seamă. Ca principiu! Așa cum nu se negociază cu terororiștii, nu poți să negociezi cu aceia care, foarte probabil, au achiziționat clădirea prin fraudă. Altfel, legalizezi încă o dată o posibilă escrocherie.

În primul rând ar trebui văzut dacă primăria a renunțat oficial la dreptul de preempțiune. La vânzarea unei clădiri istorice, consiliul local poate activa clauza de preempțiune sau poate da o hotărâre prin care renunță la ea. Dacă nu există o astfel de hotărâre, primăria poate legal să achiziționeze casa, dând cu un leu mai mult decât prețul cu care a fost cumpărată de Ionelaș. O spun juriștii. Cum foarte probabil prețul de trazacție a fost infim, municipalitatea ar putea deveni proprietară pe casă în contul unei sume foarte mici. Și – cel mai important lucru – fără să negocieze cu Ionelaș. Cum avocatul baștanului a afirmat că clientul său n-a știut că a cumpărat o clădire istorică, probabil că nu s-a discutat dreptul de preemțiune.

Dacă totuși acestă chestiune e rezolvată, primăria poate trece la amenzi până în momentul în care clădirea ajunge la forma inițială. Nu în ultimul rând, se poate ajunge la expropierea casei, dar din prețul de răscumpărare să fie scăzuți banii necesari lucrărilor de conservare. Și probabil mai pot exista soluții, fără a se ajunge la negocieri. Altfel, după „acvariul” din centru, se poate ajunge la o practică inacceptabilă. Da, Casa Mühle ar trebui să ajungă în patrimoniul Timișoarei, dar nu prin negocierea și, implicit premierea celor care au transformat orașul de pe Bega într-o Strehaia a Vestului României.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

nae l. a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 16:52 )

Tiganii ne-au furat denumirea de roman , sub obladuirea tov. Iliescu ,(si el are sage tiganesc ) , dupa revolutie , acum, fiind confundati in lume cu ei !!! Ca sa-si bata joc de rege si tara ,tot cu acceptia tacita a lui Iliescu , si-au ales rege si imparat ! Acum ne fura ,cumparand cinstea edilului orasului si a consilierilor primariei !

ORF a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 17:44 )

Domnule Ino, spuneti asa:
„Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

S-ar intelege ca Ciuhandu a pierdut alegerile… Cand de fapt el nici nu a candidat… Dar oare conteaza adevarul pentru un jurnalist????

un dezamagit a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:27 )

Intrebati-l pe nea Jean Cojocari. poate va lumineaza. Investigati cine a facut cerere la Cartea Funciara pt. a obtine un extras. Vedeti cine a semnat incheierea sedintei de judecata prin care s-a atribuit casa, etc. etc. E asa de greu?

hopamitica a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:52 )

Domnu Ino sunteţi jurnalist sau un blogger care presupune după cum vrea să-i rezulte? In cazul primuei variante s-ar impune să vă informaţi (mai mult decât cititorul).
„lucrări de renovare fără autorizaţie” – doar decă citiţi presa aflaţi despre AC 985/05.07.2011 dar dacă ne dăm doar cu părerea…
Şi să presupunem în continuare. Să ne întrebăm cum au ajuns ţiganii proprietari? Şi să presupunem. Să pomenim de nişte liste pe care le declarăm misterioase ca să iasă că e interesant (or fi fost publice?). Apoi să presupunem că moştenitorii, foarte interesaţi de moştenire (pe care n-au cerut-o), au primit de o ciorbă. Ok. Să presupunem apoi că primăria putea să ‘analizeze’ persoanele ce veneau cu hârtia. Presupunem că Primăria are e abilitată să facă asta (poate după culoare). Noi credeam că doar verifică dacă documentele sunt conforme. Presupunem că moştenitorii n-au şanse să-şi recapete moştenirile. Dar unii au reuşit. Şi asta oricum e o chestie ce ţine de instanţă. Dar dacă trebe să înjurăm primăria (aia dinainte) continuăm să presupunem ce vrea fiecare. Mai presupunem şi că s-ar putea da oricâte amenzi, aşa, din chitanţier. Că n-or fi nişte legi care să ne contrazică. Noi doar presupunem (asta arată şi a ‘soluţie ingenioasă’) nu ne interesează vreun cadru legal.
Preempţiunea aia putea fi verificată. Un jurnalist chiar poate face o întrebare şi să ne INFORMEZE şi nu ar mai trebui să presupunem.
Poate am şi afla ceva. Presupunând că jurnalistul e jurnalist. Dar e doar o presupunere.

doboshar a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 21:54 )

cu privire la restituirea asa ziselor proprietati ‘furate” de comunisti la primaria Timisoara era si este o retea mafiota alcatuita din: Ciuhandu, Cojocari, Miut, Petre Petrisor 9in calitate de consilier), si alti judecatori, notari si avocati care faceau shmenul cu tziganii. Aici este buba. Inclusiv Shmenul cu locuintele de la legea 112/1995, in care sunt implicati peste 300 de judecatori, procurori, politisti cu grade mari si lideri de partider. Exista un dosar la DNA dar asta a fost…omorat! fiind vorba de puscarie si rtestituit bani grei la bugetul statului.

blue a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 10:48 )

@hopamitica: primaria avea tot dreptul sa conteste documentele si sa ceara verificarea lor. Insa nu a cerut-o niciodata, chiar daca se vedea din avion ca actele sunt dubioase.

sorin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:34 )

corect scris domnu ardelean! hopamitica sau ce o fi vorbeste prostii pt ca nu cunoaste dar…e dreptul lui. stie toata lumea de ce a devenit timisoara oras tiganesc si mandrete de actiune a maestrului ciuhandu si cojocari. poate ar fi bine sa mai detaliezi mecanismul

florin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:53 )

@hopamitica: de ce incerci sa fii tu mai catolic decat papa? vrei sa spui ca saracii tigani au fatut totul in litera legii, autoritatile la fel, iar noi ar trebui sa le varsam in conturi cateva mil. si sa nu-i mai persecutam cu presupunerile?

martha a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 23:34 )

Imi pare rau de timisoreni,dar peste putin timp Timisoara se va numi Tiganisoara.V-au invins tiganii si clica de magistrati si notari corupti.Sunteti varza si nu mai puteti face nimic,vorba lui Vasinski:”Va raman numai ochii ca sa plangeti!”.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie de lucrări de reparații și modernizare. Investițiile totale vor fi de aproximativ două milioane de lei Primăria Municipiului Timișoara și SC Piețe SA vor începe, după Paști, lucrări de modernizare în piețele Doina și 700. Astfel, în Piața Doina va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În piețele Doina și 700 se vor face reparații
Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că cea mai bună formulă pentru Timişoara şi Timiş ar fi ca Dominic Fritz să ajungă din nou primar, iar Alfred Simonis să devină preşedinte al Consiliului Judeţean. În privinţa lui Simonis, Ganţ a vorbit în nume propriu, nu al FDGR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis
Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara și transformarea acestuia în acord cu principiile de sustenabilitate urbană, care reprezintă o prioritate a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei
Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei fac eforturi considerabile. La Timișoara, clienții au acum o ofertă mai largă la dispoziție, cu o creștere semnificativă și în ceea ce privește locuințele noi. Negocierile făcute “la sânge” sau tentația compromisului celui mai mic preț sunt câteva dintre aspectele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere
Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark Junior”, competiţie desfăşurată în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Reprezentantele județelor Timiș, Caraș-Severin și Alba au creat un spectacol fotbalistic impresionant, oferind momente memorabile pe terenurile de joc ale bazei sportive „Mircea Chivu” din Reșița. Judeţul Timiş a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”
La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel de program de studii universitare, ce vizează pregătirea academică de înaltă calitate pentru cei care doresc să urmeze o carieră în sectorul tineretului, va demara în anul 2025. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Fundația Națională pentru Tineret (FNT), Fundația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului
Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță scurtă și verticală. Au urcat pe podium în ambele probe ale concursului de la Câmpulung Moldovenesc unde au câștigat medaliile de argint. La doar o săptămână după ce au cucerit medalii la Campionatul Național de semimaraton (21,2 km), care s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană
Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar al comunei Giarmata, Claudiu Mihălceanu, nu-şi pune problema zilei de mâine dacă nu va mai câştiga un mandat. Şi asta fiindcă în ultimii ani, el a câştigat la pariurin sportive de aproape şase ori mai mulţi bani decât din salariu....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!
Top