Control medical obligatoriu, permis de conducere pentru mopede şi modificarea vârstei minime pentru obţinerea carnetului de şoferi – toate aceste reguli au intrat în vigoare de sâmbătă, 19 ianuarie, o dată cu noul Cod Rutier.
Bicicliștii vor fi și ei sancționați dacă încalcă regulile de circulaţie. Conform Codului Rutier, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. În categoria contravențiilor sancționate cu amenzi din clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă) este inclusă, de acum încolo, și „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor”.
Schimbarea permisului de conducere va putea fi făcută numai după efectuarea vizitei medicale. Până acum, dacă șoferul solicita schimbarea permisului înainte de data de expirare a acestuia, nu se impunea efectuarea examinării medicale. Noile permise auto vor fi valabile zece ani în cazul şoferilor amatori, respectiv cinci ani pentru şoferii profesionişti. Costul preschimbării permisului este de 68 lei.
Permisul devine obligatoriu și pentru mopede. Pentru a putea conduce un astfel de vehicul s-a introdus permisul AM, care poate fi obținut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniți. Acesta va fi valabil zece ani, iar pentru obținerea lui solicitanții trebuie să dea examen.
Din 19 ianuarie, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de: 16 ani împliniţi – pentru categoriile AM, A1 şi B1; 18 ani împliniţi – pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani – pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW; 24 de ani – pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.
Comentarii prin facebook