Există o şansă să respirăm un aer curat în Timişoara, dar să vedem cât va ţine minunea. Echipe ale mai multor instituţii vor da amenzi usturătoare celor care poluează cu praf. Controalele vor dura şase luni.
Poliţia, Garda de Mediu, Primăria, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Autoritatea Rutieră Română au început, de luni, să dea amenzi celor care poluează cu praf. Echipe formate din angajaţi ai fiecărei instituţii verifică zona 1 a oraşului, adică arealul delimitat de Hipermarket Real, UTT, Arad Est, Arad Vest, USAB, Calea Torontalului, Centrul Bancar, Iulius Mall, Calea Lipovei, Cartier Rezidenţial km 6, Centura de Nord şi Est. Acţiunea va avea loc zilnic, în tot oraşul, timp de şase luni.
Este considerat sursă de poluare cu particule de praf orice spaţiu verde din spatele blocurilor care nu este întreţinut ca atare şi este transformat în parcare. In aceeaşi categorie intră orice teren viran transformat în parcare, şantierele în lucru sau orice societate comercială care are curte, dar nu a amenajat parcări. Asta pentru că orice autovehicul care ajunge pe carosabil din aceste spaţii devine, la rândul său, factor de poluare. Amenzile pentru poluatori sunt cuprinse între 50 şi 20.000 de lei, deoarece fiecare membru al echipei de control acordă sancţiune pe domeniul său de activitate. Poliţistul are dreptul să oprească maşinile în trafic şi să le amendeze pe loc, iar inspectorii, în cazul în care îl găsesc la faţa locului pe proprietar, aplică amenda tot pe loc. În caz contrar, echipa va preda actele de constatare primăriei, care va aplica amenda. De asemenea, se pot alege cu amenzi timişorenii care nu mătură trotuarele din faţa imobilelor, conform hotărârilor de consiliu local care stabilesc înreţinerea spaţiilor publice. Greu de imaginat acest potop de sancţiuni din partea administraţiei locale, din moment ce amenzile acestea (de spălare, măturare şi curăţare de zăpadă şi gheaţă) există, dar se aplică atât de rar încât oamenii au şi uitat de ele.
Comentarii prin facebook