Stadiul absorbtiei fondurilor structurale (III)

În acest articol prezentăm situația absorbirii fondurilor alocate pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) în România, în perioada 2007-2011.

Planul financiar al POS a fost elaborat în colaborare cu planul financiar al Cadrului Naţional Strategic de Referinţă 2007-2013. Contribuţia FEDR pentru POS CCE este 2,554 miliarde euro (11,11 miliarde de lei), reprezentând aproximativ 65,19% din bugetul total.
Distribuţia pe cele cinci axe prioritare ale POSCCE este următoarea: Axa prioritară 1 (Un sistem inovativ și eco-eficient de producție): 36.36%; Axa prioritară 2 (Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare pentru competitivitate): 21%; Axa prioritară 3 (Tehnologia informației și comunicațiilor pentru sectoarele privat și public): 15%; Axa prioritară 4 (Creșterea eficienței energetice și a siguranței în aprovizionare, în contextul combaterii schimbărilor climatice): 25%; Axa prioritară 5 (Asistenta Tehnica): 2.64%.
După cum rezultă din cifrele prezentate mai sus, axa prioritară 1 beneficiază de cea mai substanţială alocare bugetară, o asemenea cotă fiind justificată de două argumente principale:
Pe de o parte, domeniile majore de intervenţie vizate (şi, în mod inerent, indicatorii selectaţi pentru calcularea iniţială a decalajelor) se încadrează în acţiunile referitoare la factori (finanţare, resurse umane) şi la condiţiile pentru investiţii (îmbunătăţire tehnologică, certificări). Deci, acestea sunt cele mai potrivite pentru stadiul de dezvoltare competitivă a României şi trebuie considerate prioritare în creşterea competitivităţii.
Pe de altă parte, domeniile majore de intervenţie din cadrul primei axe prioritare sunt convergente cu politicile europene existente. Principalele domenii de intervenţie, cum ar fi sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, îmbunătăţirea accesului la finanţare sau încurajarea serviciilor suport pentru afaceri sunt priorităţi stabilite de actuala agendă a Uniunii Europene.
Mai mult decât atât, în timpul redactării POS CCE, această axă prioritară a primit cel mai înalt nivel de interes de la agenţii economici şi potenţialii beneficiari.
În perioada 2007-2011, în cadrul POSCCE au fost depuse un număr de 11.150 proiecte (31 decembrie 2011), totalizând 68,39 miliarde de lei. Din totalul proiectelor depuse, 3.315 au fost aprobate, 3.815 au fost respinse, iar 782 sunt în curs de evaluare. Mai puţin de 30% din proiectele depuse au îndeplinit criteriile de eligibilitate, fiind aprobate spre finanţare.
Din păcate, procentul scăzut al proiectelor aprobate se datorează greşelilor făcute de beneficiarii proiectelor, de cele mai multe ori în scrierea propriu-zisă a cererilor de finanţare şi a documentelor însoţitoare care nu respectă cerinţele din ghidul solicitantului aferent domeniului major de intervenţie în cadrul căruia se depune proiectul. Valoarea totală a proiectelor aprobate este de 18,53 miliarde de lei.
Din cele 3.315 proiecte aprobate, 2.161 (65%) au fost deja contractate, beneficiarii acestora semnând contractele de finanţare. Valoarea proiectelor contractate este de aproximativ 10 miliarde lei. Din din suma aceasta, aproximativ 2,4 miliarde lei au fost declarate cheltuieli neeligibile, acestea fiind suportate de către beneficiari. Valoarea destul de ridicată a cheltuielilor neeligibile indentificate (24% din total proiect), se explică prin limitarea tipurilor de cheltuieli eligibile (care se pot deconta) în cadrul POSCCE, și prin necesitatea efectuării unei serii de alte cheltuieli, declarate neeligibile, pentru atingerea obiectivelor și rezultatelor preconizate de către fiecare beneficiar de proiect.
În ceea ce priveşte plăţile efective efectuate către beneficiari, în cadrul POSCCE, acestea totalizează aproximativ 2 miliarde lei (aprox. 20%), din totalul sumelor contractate până la 31 decembrie 2011.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Lugojul continuă să impresioneze la fileu, victorie dramatică împotriva Galaţiului

După victoria excepţională cu Dukla Liberec din Challenge Cup (3-0), prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a mai obţinut o victorie importantă. Într-un adevărat derby pentru locul 5, echipa de pe Timiş a trecut de Belor Galaţi, formaţie pregătită de Bogdan Paul, care în urmă cu câteva sezoane a fost antrenorul bănăţencelor. A fost 3-2...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul continuă să impresioneze la fileu, victorie dramatică împotriva Galaţiului
black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social