Politica de coeziune 2014-2020: crestere economica si ocuparea fortei de munca

După ce în articolele anterioare s-a prezentat eficienţa şi capacitatea (sau incapacitatea) României de a absorbi fondurile europene nerambursabile care i s-au atribuit pentru perioada 2007-2013, acest articol prezintă modul în care se pregăteşte următoarea perioadă de programare financiară 2014-2020.
Este interesant de văzut care sunt priorităţile pentru următoarea perioadă şi pe ce domenii se vor cheltui cei mai mulţi bani la nivel european, dar, cel mai important, de ce sume va beneficia România şi pe ce trebuie cheltuite acestea.
Uniunea Europeană a propus pentru perioada 2014 – 2020 un buget de 1.025 miliarde euro, dintre care 376 miliarde euro sunt alocaţi pentru instrumentele politicii de coeziune 2014 – 2020, 40 miliarde euro pentru facilitatea „Conectarea Europei” care finanţează proiectele transfrontaliere de energie, transport şi tehnologia informaţiei, iar 649 miliarde merg către agricultură, cercetare etc.
Comisia Europeană propune o serie de principii comune aplicabile tuturor fondurilor. Printre acestea se numără parteneriatul şi guvernanţa pe mai multe niveluri, respectarea legislaţiei UE şi a legislaţiei naţionale aplicabile, promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi, nediscriminarea şi dezvoltarea durabilă.
Pentru a maximiza impactul politicii în ceea ce priveşte realizarea priorităţilor europene, comisia propune consolidarea procesului de programare strategică. Aceasta implică introducerea unui cadru strategic comun, a unor contracte de parteneriat şi a unei liste de obiective tematice conforme cu Strategia Europa 2020 şi cu orientările integrate ale acesteia.
Fondul de coeziune va continua să sprijine statele membre al căror venit naţional brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media UE-27 pentru realizarea de investiţii în reţelele transeuropene de transport (TEN-T) şi în domeniul mediului.
Cele trei fonduri importante prin intermediul cărora sunt alocate resurse financiare europene funcţionează şi în perioada 2014-2020: Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune. Printre priorităţile acestor fonduri în perioada 2014-2020 amintim: cercetare, dezvoltare şi inovare; îmbunătăţirea accesului la informaţii şi a calităţii acestora, precum şi la tehnologiile comunicaţiilor; schimbările climatice şi trecerea la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon; sprijin comercial acordat IMM-urilor; infrastructurile de telecomunicaţii, energie şi transport; consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă; infrastructurile de sănătate, educaţie şi sociale; dezvoltarea urbană durabilă; promovarea ocupării forţei de muncă şi sprijinirea mobilităţii lucrătorilor; promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei; efectuarea de investiţii în domeniul educaţiei, al formării competenţelor şi al învăţării pe tot parcursul vieţii.
În domeniul mediului, Fondul de coeziune va sprijini investiţiile în adaptarea la schimbările climatice şi prevenirea riscurilor, investiţiile în sectoarele apei şi deşeurilor, precum şi în mediul urban. În domeniul transporturilor, Fondul de coeziune va contribui la investiţiile în reţeaua transeuropeană de transport, precum şi la cele în sisteme de transport cu emisii reduse de dioxid de carbon şi în transportul urban.
Pentru a asigura concentrarea investiţiilor la nivelul UE pe aceste priorităţi, se stabilesc alocări minime pentru un anumit număr de zone prioritare. De exemplu, regiunile mai puţin dezvoltate (cazul României) ar trebui să dispună de o paletă mai largă de priorităţi de investiţii, care să reflecte nevoile mai mari de dezvoltare ale acestora. Însă acestea vor trebui să aloce cel puţin 50% din resursele FEDR pentru eficienţă energetică şi energii regenerabile, inovare şi sprijin pentru IMM-uri.
În conformitate cu angajamentul UE faţă de creşterea incluziunii, cel puţin 20% din sumele alocate FSE ar trebui să fie utilizate pentru promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei. Pentru a facilita utilizarea FSE, în special de către operatorii de mici dimensiuni, propunerea de regulament prezintă opţiuni mai simplificate privind costurile. În plus, se propune ca, în cazul operaţiunilor mici, statele membre să fie obligate să utilizeze rate forfetare sau sume forfetare.
Pentru a putea evita neajunsurile actualei perioade de programare, autorităţile române iau în considerare asigurarea unui parteneriat mult mai extins şi mai interactiv cu societatea civilă, sindicatele şi patronatele, mediul economic (camerele de comerţ, firmele de consultanţă) şi mediul financiar-bancar.
Lista Programelor Operaţionale pentru perioada 2014 – 2020 va fi stabilită până în luna septembrie a acestui an, urmând ca în perioada octombrie – decembrie 2012 să se elaboreze un prim draft al acestora.
În ceea ce priveşte dezvoltarea regională, se discută două variante – fie câte un program regional dedicat fiecărei regiuni în parte, fie un singur program regional integrat.
La nivel sectorial, programelor operaţionale sectoriale existente în această perioadă le vor lua locul programele multi-fond, care vor fi finanţate prin mai multe categorii de fonduri structurale. Axele prioritare din cadrul acestora vor fi finanţate, însă, printr-un singur instrument structural.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Politist local la scoala

Polițiștii locali din Timișoara – la ședința cu părinții

Polițiștii locali au fost prezenți ieri la o ședință cu părinții elevilor de la Școala Generală nr. 1. De această dată, pe lângă lecțiile de prevenire susținute cu copii s-a ascultat și punctul de vedere al părinților, cărora li s-a explicat ce implică aceste lecții pentru elevi, punându-se totodată pe tapet probleme pe care ei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii locali din Timișoara – la ședința cu părinții
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național

Echipa de baschet SCM Timișoara sub 18 ani va evolua în weekend la primul turneu din cadrul grupei A-A a campionatului rezervat categoriei de vârstă menţionate. În faza secundă a întrecerii naţionale participă 35 de cluburi repartizate în nouă serii. Baschet SCM Timişoara a fost distribuită într-o grupă dificilă, din care mai fac parte U-Banca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Peste 500 de proiecte finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 sunt depuse în Timiş, aflându-se în diferite faze de implementare. Deocamdată au fost contractate 189 de proiecte, iar valoarea fondurilor nerambursabile este de 221 milioane de euro. Acţiunea de prezentare a proiectelor derulate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a continuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Peste 500 de proiecte finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 sunt depuse în Timiş, aflându-se în diferite faze de implementare. Deocamdată au fost contractate 189 de proiecte, iar valoarea fondurilor nerambursabile este de 221 milioane de euro. Acţiunea de prezentare a proiectelor derulate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a continuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul a atras finanţări de peste 200 de milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Regional
Timişoara urmeză să devină un adevărat pol al construcţiei de biciclete din România şi nu numai. Un investitor italian vrea să construiască în oraşul de pe Bega una dintre cele mai mari fabrici de biciclete din Europa de Est, iar aceasta ar putea atrage aici şi o serie de producători de componente asiatici din domeniul pieselor pentru mijlocul de deplasare pe două roţi.
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Bicycle Valley” la Timişoara! Investiţie italiană de 30 de milioane de euro într-o fabrică de biciclete
Preţurile apartamentelor timişorene au avut după un an de zile o creştere de aproape patru procente, dar acest nivel este unul dintre cele mai mici dintre cele apărute în principalele centre urbane din România. Pentru comparaţie, preţurile din Bucureşti au avut un plus de peste şapte procente la finalul trimestrului trei, faţă de perioada similară a anului precedent.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locuinţele din Timişoara s-au scumpit cu aproape patru procente în ultimul an
Senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi salută demersul ministrului de Interne, Marcel Vela, de-a desecretiza dosarul “10 august” şi a-l pune la dispoziţia procurorilor. Fălcoi spune că nu existau motive de secretizare a acestui dosar, decât acela de-a acoperi “laşitatea şi ticăloşia” celor care au răspuns la comenzile fostului ministru Carmen Dan.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul USR Nicu Fălcoi: Secretizarea raportului “10 august” a ţinut de “laşitate şi ticăloşie”
Biroul Electoral Central a făcut publice joi rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale. După centralizarea rezultatelor din toate secţiile de votare, Klaus Iohannis a fost declarat câştigător al primului tur, obţinând aproape 38 de procente, puţin mai mult decât procentele adunate ale ocupanţilor locurilor II şi III, Viorica Dăncilă şi, respectiv Dan Barna.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale, rezultate finale: Iohannis – 37,82%; Dăncilă – 22,26%
Rezidențiatul vine în 8 decembrie, deși viitorii doctori trebuiau să dea acest examen în 17 noiembrie. O semnătură lipsă a ministrului Educației, care luna trecută era demis, a dus la amânarea acestui concurs vital pentru viitorii medici. Se „ține” în 8 decembrie. Ministerul Sănătății a publicat calendarul concursului. Concursul se va desfășura în șase centre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezidențiat în 8 decembrie. Ministerul Sănătății a publicat calendarul concursului
Echipa de baschet SCM Timișoara sub 18 ani va evolua în weekend la primul turneu din cadrul grupei A-A a campionatului rezervat categoriei de vârstă menţionate. În faza secundă a întrecerii naţionale participă 35 de cluburi repartizate în nouă serii. Baschet SCM Timişoara a fost distribuită într-o grupă dificilă, din care mai fac parte U-Banca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Juniorii mari, deplasare în estul ţării în faza a doua a Campionatului Național
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com