Programe operationale

Dacă în articolul de săptămâna trecută am luat cunoştinţă de cadrul european de funcţionare a Fondurilor Structurale, de această dată vom încerca să oferim o imagine de ansamblu asupra aplicării acestor fonduri europene în România.
La nivelul ţării noastre, au fost elaborate şapte Programe Operaţionale (PO), în cadrul Obiectivului „Convergenţă” şi opt programe operaţionale în cadrul Obiectivului „Cooperare Teritorială Europeană”. În conformitate cu HG nr. 497/2004, modificată şi completată de HG nr.1179/2004 şi HG nr.128/2006, s-a constituit o autoritate de management pentru cadrul strategic naţional de referinţă şi câte o autoritate de management pentru fiecare program operaţional. Autoritatea de management reprezintă organismul public la nivel naţional care asigură gestionarea asistenţei financiare din Fondurile Structurale.
În continuare, vom prezenta succint fiecare Program Operaţional din cadrul obiectivului „Convergenţă”, urmând ca în articolele viitoare să acordăm o atenţie mult mai detaliată descrierii acestora.
Programul Operaţional Regional (POR), cu o alocare financiară de 4,4 miliarde euro, finanţează în principal îmbunătăţirea activităţilor din mediul urban: servicii urbane, sistemul de locuinţe social, reabilitarea clădirilor istorice, şosele de centură şi drumuri, spitale, şcoli, servicii sociale şi unităţi moderne de intervenţie în situaţii de urgenţă, dezvoltarea afacerilor locale şi regionale, pregătirea platformelor industriale dezafectate şi poluate pentru noi activităţi, restaurarea şi promovarea siturilor de patrimoniu, îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor turistice. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.inforegio.ro.
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), cu o alocare financiară de 3.011 Mld.Euro, este destinat sectorului productiv, în special cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, al cercetării/dezvoltării şi IT-ului, precum şi sectorului energetic. Mai multe informaţii despre program sunt pe site-ul: www.minind.ro.
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu o alocare financiară de 4,08 miliarde euro, sprijină dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin promovarea calităţii sistemului de educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă, inclusiv a învăţământului superior şi a cercetării, De asemenea, se mai finanţează promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea calităţii şi productivităţii muncii, facilitarea inserţiei tinerilor, a grupurilor vulnerabile şi a şomerilor pe piaţa muncii, îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.fseromania.ro.
Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), cu o alocare financiară de 8,02 miliarde euro, pune accent pe aspecte precum competitivitate, mediu, calitatea vieţii, având ca obiective generale cresterea competitivităţii sectoarelor agricol si forestier, îmbunătăţirea mediului rural, îmbunătăţirea calităţii vieţii si diversificarea economiei rurale; demararea şi funcţionarea iniţiativelor de dezvoltare locală (LEADER). Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.apdrp.ro.
Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), cu o alocare financiară de 5.7 miliarde euro, promovează ideea unui sistem de transport durabil, care să permită deplasarea rapidă, eficientă şi în condiţii de siguranţă a persoanelor şi bunurilor, la servicii de un nivel corespunzător standardelor europene, atât la nivel naţional, între şi în cadrul regiunilor României, cât şi în cadrul Europei. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.mt.ro.
Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS-M), cu o alocare financiară de 5,61 miliarde euro, este destinat îmbunătăţirii standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu, vizând, în principal, respectarea acquis-ului comunitar de mediu. Mai multe informaţii despre program găsiţii accesând site-ul: www.mmediu.ro.
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), cu o alocare financiară de 212,80 milioane euro, este destinat asigurării sprijinului necesar procesului de coordonare şi contribuţiei la implementarea şi absorbţia eficace, eficientă şi transparentă a instrumentelor structurale în România. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.poat.ro.
Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), cu o alocare financiară de 246 milioane euro, contribuie la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti. Se urmăreşte accelerarea reformei managementului public prin intervenţii în ciclul de politică şi implementarea unor metode moderne în domeniul resurselor umane. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.fonduriadministratie.ro.
Programul Operaţional pentru Pescuit este destinat unui sector piscicol competitiv, modern şi dinamic, bazat pe activităţi durabile de pescuit şi acvacultură care ia în considerare aspectele legate de protecţia mediului, dezvoltarea socială şi bunăstarea economică. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.anpa.ro.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

Centrul Multiplexity

A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity

Disputa fără rezultat dintre consilierii locali, de la ultima şedinţă de plen, legată de proiectul MultipleXity, a ajuns la faza publicării anunţului în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP). Aşadar, se caută specialişti care să ofere servicii de proiectare pentru complexul amintit, soluţia aleasă pentru găsirea constructorului fiind concursul de soluţii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Cel mai important centru comercial din Timişoara îşi aşteaptă clienţii cu oferte de distracţie pe placul tuturor. În acest weekend prelungit, Iulius Town își întâmpină clienții cu târguri tematice, sesiuni prelungite de shopping și concursuri la patinoar, dar și ateliere de creație pentru prichindei. De vineri până duminică inclusiv, în perioada 24 – 26 ianuarie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Disputa fără rezultat dintre consilierii locali, de la ultima şedinţă de plen, legată de proiectul MultipleXity, a ajuns la faza publicării anunţului în Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice (SEAP). Aşadar, se caută specialişti care să ofere servicii de proiectare pentru complexul amintit, soluţia aleasă pentru găsirea constructorului fiind concursul de soluţii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansat oficial concursul de soluţii pentru proiectul MultipleXity
Un bărbat de 54 de ani, care era sub influența aburilor alcoolului, a produs un accident în urma căruia un șofer a fost rănit. Nu a cedat trecerea și a intrat într-un alt autoturism. Accidentul a avut loc vineri dimineața. Bărbatul de 54 de ani conducea automobilul dinspre Curtea înspre Românești, iar la o intersecție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bărbat sub influența alcoolului la volan – accident între Curtea și Românești. Un șofer a fost rănit
De „Mica Unire”, Ziua Unirii Principatelor, autoritățile s-au prins în horă, la Timișoara, după ce au depus coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului Județean de Poliție de pe bulevardul Take Ionescu. După o slujbă religioasă și depunerea coroanelor de flori a urmat defilarea, una scurtă ca și „timp și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Depuneri de coroane și horă de Mica Unire, la Timișoara/FOTO
Top