Programe operationale

Dacă în articolul de săptămâna trecută am luat cunoştinţă de cadrul european de funcţionare a Fondurilor Structurale, de această dată vom încerca să oferim o imagine de ansamblu asupra aplicării acestor fonduri europene în România.
La nivelul ţării noastre, au fost elaborate şapte Programe Operaţionale (PO), în cadrul Obiectivului „Convergenţă” şi opt programe operaţionale în cadrul Obiectivului „Cooperare Teritorială Europeană”. În conformitate cu HG nr. 497/2004, modificată şi completată de HG nr.1179/2004 şi HG nr.128/2006, s-a constituit o autoritate de management pentru cadrul strategic naţional de referinţă şi câte o autoritate de management pentru fiecare program operaţional. Autoritatea de management reprezintă organismul public la nivel naţional care asigură gestionarea asistenţei financiare din Fondurile Structurale.
În continuare, vom prezenta succint fiecare Program Operaţional din cadrul obiectivului „Convergenţă”, urmând ca în articolele viitoare să acordăm o atenţie mult mai detaliată descrierii acestora.
Programul Operaţional Regional (POR), cu o alocare financiară de 4,4 miliarde euro, finanţează în principal îmbunătăţirea activităţilor din mediul urban: servicii urbane, sistemul de locuinţe social, reabilitarea clădirilor istorice, şosele de centură şi drumuri, spitale, şcoli, servicii sociale şi unităţi moderne de intervenţie în situaţii de urgenţă, dezvoltarea afacerilor locale şi regionale, pregătirea platformelor industriale dezafectate şi poluate pentru noi activităţi, restaurarea şi promovarea siturilor de patrimoniu, îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor turistice. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.inforegio.ro.
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), cu o alocare financiară de 3.011 Mld.Euro, este destinat sectorului productiv, în special cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, al cercetării/dezvoltării şi IT-ului, precum şi sectorului energetic. Mai multe informaţii despre program sunt pe site-ul: www.minind.ro.
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu o alocare financiară de 4,08 miliarde euro, sprijină dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii, prin promovarea calităţii sistemului de educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă, inclusiv a învăţământului superior şi a cercetării, De asemenea, se mai finanţează promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea calităţii şi productivităţii muncii, facilitarea inserţiei tinerilor, a grupurilor vulnerabile şi a şomerilor pe piaţa muncii, îmbunătăţirea serviciilor publice de ocupare. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.fseromania.ro.
Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), cu o alocare financiară de 8,02 miliarde euro, pune accent pe aspecte precum competitivitate, mediu, calitatea vieţii, având ca obiective generale cresterea competitivităţii sectoarelor agricol si forestier, îmbunătăţirea mediului rural, îmbunătăţirea calităţii vieţii si diversificarea economiei rurale; demararea şi funcţionarea iniţiativelor de dezvoltare locală (LEADER). Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.apdrp.ro.
Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T), cu o alocare financiară de 5.7 miliarde euro, promovează ideea unui sistem de transport durabil, care să permită deplasarea rapidă, eficientă şi în condiţii de siguranţă a persoanelor şi bunurilor, la servicii de un nivel corespunzător standardelor europene, atât la nivel naţional, între şi în cadrul regiunilor României, cât şi în cadrul Europei. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.mt.ro.
Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS-M), cu o alocare financiară de 5,61 miliarde euro, este destinat îmbunătăţirii standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu, vizând, în principal, respectarea acquis-ului comunitar de mediu. Mai multe informaţii despre program găsiţii accesând site-ul: www.mmediu.ro.
Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT), cu o alocare financiară de 212,80 milioane euro, este destinat asigurării sprijinului necesar procesului de coordonare şi contribuţiei la implementarea şi absorbţia eficace, eficientă şi transparentă a instrumentelor structurale în România. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.poat.ro.
Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA), cu o alocare financiară de 246 milioane euro, contribuie la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al societăţii româneşti. Se urmăreşte accelerarea reformei managementului public prin intervenţii în ciclul de politică şi implementarea unor metode moderne în domeniul resurselor umane. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.fonduriadministratie.ro.
Programul Operaţional pentru Pescuit este destinat unui sector piscicol competitiv, modern şi dinamic, bazat pe activităţi durabile de pescuit şi acvacultură care ia în considerare aspectele legate de protecţia mediului, dezvoltarea socială şi bunăstarea economică. Mai multe informaţii despre program găsiţi accesând site-ul: www.anpa.ro.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Pero Milosevic

Absenţele și intensitatea părții a doua, cauzele eliminării din Cupa EHF

Antrenorul SCM Politehnica, Pero Milosevic, a vorbit despre returul din preliminariile Cupei EHF, pierdut cu 29-26 la Olympiacos Pireu. Meciul a avut două părți diferite, lucru reflectat și de scor: 15-13 la pauză pentru timișoreni, apoi 29-26 în favoarea grecilor la final și acces mai departe pentru Olympiacos.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Absenţele și intensitatea părții a doua, cauzele eliminării din Cupa EHF

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

ClimateLaunchPad are finala la Timişoara

Timişoara găzduieşte, joi, o nouă finală națională a competiției de idei ClimateLaunchPad. Cinci echipe se vor bate pentru a trece în faza următoare a competiţiei. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener oficial în România al Programului CLIMATE KIC, organizează în data de 10 octombrie 2019, cu începere de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ClimateLaunchPad are finala la Timişoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala Olimpia din Timişoara s-a dovedit a fi prea mică pentru miile de liberali din Vestul ţării veniţi la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, mulţi au rămas în afara sălii, nemaigăsind locuri înăuntru. Aflat la început de campanie electorală, Iohannis a lansat din nou atacuri în rafală la adresa PSD, în cadrul întâlnirii Adunării Regionale a Organizațiilor PNL, regiunea Vest.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Klaus Iohannis şi-a continuat războiul cu “gaşca de penali” din PSD în “Capitala libertăţii româneşti”, Timişoara/FOTO
Vremea splendidă, deliciile culinare dar şi – de ce nu? – vinul de Silagiu au atras peste zece mii de oameni la deja tradiţionalul “Festival al papricaşului şi vinului” de la Buziaş. Şi fiindcă trebuie să existe şi câştigători, titlul de cel mai gustos papricaş a fost decernat Grupei de vânători din Buziaş, în timp ce vinul cel mai bun a fost desemant Aramic de pe dealurile Silagiului.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cel mai bun papricaş din Vestul ţării a fost făcut de vânătorii din Buziaş. Cel mai bun vin e la Aramic – Silagiu/ Foto
De pe aeroportul Internaţional Timişoara aveţi acum zbor direct spre Barcelona. Cu o frecvenţă de două zboruri săptămânal această rută vă oferă posibilitatea să descoperiţi capitala Cataluniei. Cu ajutorul a două curse Wizzair, luni şi vineri, acum puteţi zbura direct de la Timişoara la Barcelona. Oraşul e recunoscut ca fiind un obiectiv turistic extrem de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Programaţi-vă o vizită la Barcelona. Puteţi zbura cu o cursă directă de pe Aeroportul Internaţional Timişoara
De luni de zile, trotuarele din zona centrală sunt sparte, iar oamenii reclamă că au dificultăţi, inclusiv la trecerile de pietoni, unde nu au acces civilizat. Motiul acestei situaţii neplăcute ne e prezentat de primarul Nicolae Robu, care are planuri mari, surprinzătoare pentru trotuarele noastre. Luaţi-vă adio de la asfaltul de pe trotuarele din zona...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata, se termină cu trotuarele sparte din centrul Timişoarei! Nu ştim când, dar va fi diferit şi frumos, garantează primarul
În aceste zile are loc la Timișoara prima ediție a Co(art), un eveniment inedit dedicat atât artiștilor, cât și programatorilor. În primele două zile de eveniment au avut loc ateliere conduse de artişti și programatori recunoscuți precum Ioana Vreme Moser, Anna Dumitriu, Alex May, Kazik Pogoda, Joreg & Elias, Eugen Neacșu și Adrian Marian.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Eveniment inedit dedicat artiștilor și programatorilor la Timișoara: Co(art) – Artă și Tehnologie
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com