La un an de când le-a explodat blocul, 80 de familii din Timişoara fac încă naveta pe la uşile autorităţilor, fără niciun succes. Nimeni nu-i ajută, iar imobilul se degradează de la o zi la alta.
Foştii locatari ai blocului de pe strada Constantin Brăiloiu trăiesc zi după zi cu indiferenţa edililor. Aceştia susţin fie că nu au bani, fie că nu există cadru legal pentru a le veni în ajutor. Mai mulţi locatari ai blocului explodat au ajuns din nou, luni, la primărie şi la prefectură, cu jalba-n proţap. Nu s-au ales decât cu alte promisiuni. „După un an, domnul primar a acceptat totuşi să ne primească. Ne-a spus clar că bani ar fi, însă nu are cadrul legal să ne ajute. A sugerat să luăm un credit de la CEC cu dobândă garantată de stat”, spune Nadia Ciută, una dintre locatare. O altă delegaţie a mers la prefectul Mircea Băcală. Oamenilor li s-a cerut să facă o solicitare oficială, cu care prefectul se va adresa municipalităţii. În luna noiembrie, Nadia Ciută a ajuns la ministrul Elena Udrea. „I-am explicat situaţia noastră, i-am înmânat şi un memoriu şi m-a asigurat că se va interesa de o modalitate de a fi ajutaţi. Spunea că o variantă ar fi să fim trecuţi la cazuri de calamitate, pentru că aşa am putea să obţinem ceva bani. N-am primit un răspuns nici până în ziua de azi”, spune femeia.
Blocul de pe strada Constantin Brăiloiu a sărit în aer în luna ianuarie 2010, din vina unuia dintre locatari, care a şi murit, de altfel, în urma deflagraţiei. De atunci, peste 80 de familii au ajuns în stradă. Oamenii au nevoie de circa 80.000 de euro, ca să îşi consolideze blocul. De un an, aceştia locuiesc în chirie sau stau pe la prieteni, deoarece blocul are statut de imobil dezafectat şi nu este branşat nici măcar la utilităţi.
Comentarii prin facebook