O treime din populaţia României are probleme din cauza colesterolului. De vină sunt obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul. Numărul celor care suferă din cauza grăsimilor este în creştere, aşa că medicii recomandă măsuri urgente.
Problemele de colesterol fac parte din viaţa a 30% dintre români. Sunt afectate mai ales persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, în special bărbaţii. Semnalele sunt îngrijorătoare. „Este alarmant faptul că, în ultima perioadă, astfel de probleme au apărut şi la adolescenţi. Problemele legate de colesterol sunt în creştere constantă în rândul populaţiei, din cauza alimentaţiei defectuoase, a lipsei de mişcare şi a stresului”, susţine medicul Răzvan Alexandru. Compania Vitacare a lansat campania naţională „Supliment de sănătate”, al cărei scop este informarea românilor asupra acestei probleme. Totul începe de la obiceiurile alimentare. „Micul dejun în general este absent. Plecăm la serviciu fără să mâncăm, bem cafeaua şi fumăm la volan, pe stomacul gol, în drum spre birou. Odată ajunşi la serviciu, ne luăm cu treaba, iar undeva în jurul orei 16 ni se face foame şi mâncăm dulciuri. Pe la ora 21 probabil ajungem acasă, lihniţi de foame, intrăm în frigider şi luăm forma lui”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu. Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, specialistul recomandă evitarea anumitor alimente: „Când mergem la cumpărături, în loc de semipreparate, putem cumpăra două verze, macrou, mălai, orez brun. E foarte important să ne educăm să ne alimentăm sănătos, nu exclusiv pentru plăcerea papilelor gustative”. Dacă vrem ca indicele colesterolului să nu atingă valori astronomice, dr. Lygia Alexandrescu spune că trebuie să respectăm nişte reguli minime. De exemplu, consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână, gătit însă oricum altfel decât prăjit, sau folosirea uleiului de măsline exclusiv în salate. Grăsimile nu trebuie eliminate din alimentaţie. „În general, căutăm produse «fat free» sau care tind spre 0% grăsime. Inima nu e fericită în stilul acesta. Are nevoie şi ea de grăsimi, ca şi creierul, deci trebuie să identificăm un echilibru. Cel mai bin ar fi optăm pentru produse parţial degresate, brânzeturi mai puţin sărate – mozzarela, caş, chiar telemea, însă desărată vreo două zile”, a mai spus Alexandrescu.
Comentarii prin facebook