Un nou memoriu şi un concurs secret intretin scandalul la biserica „Sf. Ilie”

Surse din cadrul Mitropoliei Banatului susţin că, la acest sfârşit de săptămână, o echipă de control va descinde la biserica „Sf. Ilie” din Fabric. Obiectul verificării ar viza, în principal, activitatea cantinei sociale. Scandalurile se ţin lanţ de două luni la această parohie timişoreană.

Problemele de la parohia Fabric au început în martie, când preotul Mircea Cricovean a fost sancţionat şi propus pentru mutare în cealaltă parte a oraşului. Apoi, preotul Ioan Cosma i-a scris Mitropolitului Nicolae Corneanu, relatând felul în care a fost pus, de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, să semneze un deviz de lucrări fictiv. Enoriaşii spun că, de fapt, totul porneşte de la un imobil care aparţine acestei parohii, pe care vrea să pună mâna Protopopiatul II Timişoara. Preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, a anunţat că nu va mai oferi niciun fel de informaţii despre acest subiect. „De miercuri, relaţia între mitropolie şi Parohia Fabric se reglementează numai pe cale internă, nu prin presă. Informaţii despre Parohia Fabric le puteţi găsi doar pe site-ul mitropoliei. Dacă cei de acolo vor să continue circul medicatic nu au decât. Preoţii care declară ceva intră însă sub incidenţa statutului bisericesc”, a declarat Florescu. Consiliul parohial din Fabric a trimis, miercuri, un nou memoriu către Mitropolitul Banatului. Ei solicită anularea concursului organizat pentru ocuparea unui post de preot la biserica „Sf. Ilie”, deşi aici există deja patru preoţi şi un diacon. Cel care va câştiga urmează să fie noul paroh. „Înalt Preasfinţia Voastră, credincioşii Parohiei Fabric vă roagă să anulaţi concursul pentru a elimina divergenţele iscate, tăind astfel din rădăcină orice posibilitate de dezvoltare a unui conflict greu de controlat şi ruşinos pentru biserică”, se arată în memoriu. Înalt Prea Sfinţia Sa nu a primit încă memoriul, dar a fost de acord să vorbească pe scurt despre acest subiect. „Din ce îmi spuneţi, răspunsul la problemă depinde de decizia Consiliului Eparhial. Evident, va trebui să ţinem cont şi de dorinţa credincioşilor din Fabric. Vom vedea ce putem rezolva împreună cu Consiliul Eparhial. Scandalurile nu fac bine nimănui”, ne-a declarat Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu. Enoriaşii din Fabric sunt decişi să recurgă la alte forme de protest dacă li se va impune un nou preot paroh. „Am depus memoriu. Enoriaşii vor ca, duminică, imediat după slujbă, să mergem la mitropolie cu stegurile bisericii. Va fi un protest paşnic. Vom merge în fiecare duminică la mitropolie, dacă va fi nevoie”, spune Doru Şoşoi, care, de jumătate de secol, merge în fiecare duminică la Biserica „Sf. Ilie”. Dănuţ Laţa, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Timiş şi membru în Consiliul Parohial, nu mai crede într-o rezolvare corectă a conflictului. „Vom face mitinguri de protest, dar ne trebuie aprobare de la primărie. Consiliul Parohial va decide acest lucru. O luăm conform legii, însă nu cred să putem rezolva foarte multe. Prea Înaltul este marginalizat, toate memoriile trimise ne-au fost anulate de alţi oameni din conduerea mitropoliei”, spune Laţa.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

enorias a spus: (mai 5th, 2011 at 09:35 )

Sa ne fie rusine ca nu stim sa ne iertam si sa ne intelegem asa cum ar trebui sa faca adevaratii crestini. Cum ne permitem noi sa ne judecam unul pe altul? Cine este fara de pacat acela ar trebui sa judece. Sa ne rugam de la opinca la Vladica ca bunul Dumnezeu sa ne ierte si sa aduca pacea, iubirea si armonia intre noi.

enorias a spus: (mai 5th, 2011 at 09:41 )

Armele crestinului sunt rugaciunea si postul nu presa, intriga si procesele.
Am uitat sa ne iubim, sa ne jertfim si sa ne iertam? Cum mai rostim rugaciunea Tatal nostru atunci?
1. Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti, si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval zanganitor.
2. Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta; chiar daca as avea toata credinta, asa incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic.
3. Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars, si n-as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic.
4. Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate; dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie,
5. nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau,
6. nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar,
7. acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul.
8. Dragostea nu va pieri niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.
9. Caci cunoastem in parte si prorocim in parte;
10. dar, cand va veni ce este desavarsit, acest „in parte” se va sfarsi.
11. Cand eram copil, vorbeam ca un copil, simteam ca un copil, gandeam ca un copil; cand m-am facut om mare, am lepadat ce era copilaresc.
12. Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin.
13. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

UN ENORIAS a spus: (mai 5th, 2011 at 17:21 )

hei, enoriasule, pe ce lume traiesti?
nu intelegi ca la sf ilie fabric, se duce o lupta apriga pentru acapararea scolii bisericii, obtinuta in instanta, dar lasata cu o chirie simbolica la isj timis? celalalt corp de cladire, se voieste a fi folosit aproape gratis pentru un proaspat infiintat protopopiat( la ce o fi nevoie de dezmembrarea vechiului for?)
este drept ca banii din programul coanei ue de antiabandon scolar, de peste 2 milioane de euro trebuie cumva DETURNATI !
in plina criza multi enoriasi nu au sa puna o paine pe masa copiilor, iar mitropolia se lauda cu programe fanteziste pt 150 de gitani care numai chef de carte nu au…
si nu uita enoriasule ca scris este: CUVANTUL DOMNULUI IISUS HRISTOS
„IN LUME NECAZURI VETI AVEA,DAR INDRAZNITI EU AM BIRUIT LUMEA.”EV DUPA IOAN

Mihaela Stefan a spus: (mai 5th, 2011 at 20:31 )

Sa le fie rusine!!!! Isi bat joc de aprecierea si de respectul de care se bucura printre enoriasi fostul lor profesor, Pr. Iulian Cosma! Multi au ajuns preoti in Timisoara, avandu-l in comisia de concurs.
Pe multi i-a ajutat cand au avut nevoie, cu un sfat sau cu blandetea lui. Acum iese la iveala ranchiuna si caracterul lor, care nu este unul potrivit pentru aceasta profesie. De har preotesc in cazul unora dintre ei, nici nu poate fi vorba!!! Te apuca SILA de atitudinea lor si de uneltirile facute la comanda lui Paisie. Nu mai contenesc cu amenintarile si presiunile la adresa preotilor de la Fabric!
Ma mir cum nu le e frica de Dumnezeu sa faca atata cumul de functii si sa ia atatia bani de la bugetul de stat.
Ar trebui sa li se interzica prin lege aceasta talharie, la fel cum au fost obligati cei care aveau si pensie si salariu de la stat, concomitent. In cele 24 de ore, consilierii Mitropoliei (ex. Popescu, Bonchis), fac cumul de 3 salarii, avand si parohia de aprox. 4.000 de familii.
L-au acuzat pe Pr. Cosma de management defectuos, cand au lasat parohia Fabric cu doar 800 de familii. Cu asa de putini oameni ramasi, in urma arondarii catre alte parohii, si cu cantina sociala functionala, nu poti sa faci minuni.
Sper ca Mitropolitul Corneanu, o personalitate si un caracter cu totul special sa ia masurile cuvenite impotriva lacomilor sai consilieri, iar Dumnezeu sa le dea o rasplata ptr. toate faptele “bune” facute de acestia de-a lungul timpului.

enorias a spus: (mai 6th, 2011 at 11:09 )

CUVANTUL DOMNULUI IISUS HRISTOS
“IN LUME NECAZURI VETI AVEA,DAR INDRAZNITI EU AM BIRUIT LUMEA.”EV DUPA IOAN
Da asa este insa nu cu vrajba, ci cu dragoste. Si apoi

Sunteti nemultumiti de preoti?

Dar voi, oare, ce-ati facut pentru preoti, ca sa fiti mai multumiti? Cerut-ati de la Dumnezeu un copil macar, pe care sa-l inchinati slujirii lui Dumnezeu? Credeti ca vina o poarta numai ei, preotii? Ei sunt fiii vostri! Cum i-ati nascut, asa-i aveti? Ce le gasiti vina numai lor? Va trebuie preoti mai buni? Nasteti-i! Iata va spun ca tot poporul este raspunzator ca nu are slujitori mai stravezii spre Dumnezeu, mai ai Imparatiei lui Dumnezeu! Poporul isi are in toate privintele povatuitorii pe care ii merita.

Repet: Va trebuie preoti mai buni? Nasteti-i! Nu stati cu ganduri ucigase impotriva copiilor, ca nu stii in calea carui mare dar de la Dumnezeu te-ai gasit impotriva si ai sa dai seama. Nasteti copii cu gandul sa fie slujitori ai lui Dumnezeu intre oameni! Iata ce spune Scriptura in privinta aceasta – (se intreaba proorocul): “Oare nu i-a facut El ca sa fie o singura faptura cu trup si suflet? Si aceasta faptura intrunita (unitatea casatoriei) la ce nazuieste ea? Odrasle pentru Dumnezeu” (Maleahi 2, 15) Aceasta e pretentia lui Dumnezeu de la casatorie si dupa atare roade tanjiti si voi, bagand insa vina roadelor pe care le-ti dat (copii vostri – preotii). Tamaduirea slabanogiei neamului de aici incepe! Asta i-ar fi iertarea! Nu mai stati cu ganduri ucigase impotriva copiilor!” (Pr. Arsenie Boca)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top