Timișorenii se pot ruga, pentru mai puțin de 24 de ore, în fața moaștelor Sf. Ritei de Cascia. Relicvele vor fi aduse la Biserica Greco-Catolică „Sfântul Iosif” din Piața 700.
De miercuri, 18 iulie, de la ora 17, până joi, 19 iulie, ora 14, la Biserica Greco-Catolică „Sfântul Iosif”, vor fi expuse moaştele Sfintei Rita de Cascia. Credincioșii timișoreni sunt așteptați să se roage aici, în fața relicvelor „Sfânta cauzelor imposibile”.
Sfânta Rita din Cascia s-a născut în 1381. Măritată de la o vârstă fragedă cu un bărbat violent, ea a încercat, vreme de 18 ani, până la moartea acestuia, să-i tempereze pornirile. După ce soțul i-a fost ucis, ea s-a străduit să-și convingă fiii să nu se răzbune, dar nu a reușit. Ambii băieți au murit, iar Rita a decis să intre la mănăstire.
Deși Rita era cunoscută drept o femeie pioasă, măicuțele s-au temut să nu fie asociate cu ea, din cauza scandalului izbucnit în urma morții soțului ei. Totuși, i s-a spus că va fi acceptată dacă va reuși să-și împace familia cu aceea a ucigașilor soțului ei. Rita a făcut acest lucru. Intrarea propriu-zisă a Ritei în mănăstire este considerată un miracol. Tradiția populară spune că, în timpul nopții, când porțile erau închise, iar măicuțele dormeau, Rita a fost dusă în mănăstire de Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Augustin și Sf. Nicolae de Tolentino. Când măicuțele s-au trecut și au văzut-o pe Rita, n-au mai putut s-o refuze.
Rita a rămas în mănăstire până la moarte, în 1457. A fost canonizată în timpul pontificatului lui Leon al XIII-lea, pe 24 mai 1900. Sfânta Rita este considerată patroana soțiilor abuzate sau îndoliate și este supranumită „Sfânta cauzelor imposibile”. Trupul ei poate fi văzut și astăzi, într-un sicriu de sticlă, într-o biserică a Sf. Augustin din Cascia. Pelerini din toată lumea vin să se roage aici pentru miracole.
Comentarii prin facebook