Rotary Cetate și UNICEF, împrună cu alți parteneri apropiați, vor revitaliza zece școli din mediul rural. Clubul timișorean împlinește un deceniu de existență și sărbătorește oferind un cadou comunității locale.
O curte din care răzbat chiote de şcolari ieşiţi în recreaţie. Zeci de copii care dau buzna din clasele cu pereţi proaspăt zugrăviţi, dornici să se bucure de pauză. Până aici totul pare idilic. În fundul curţii, însă, peisajul e dezolant: două construcţii improvizate din lemn, cu uşi strâmbe, care nu se-nchid, cu podele nesigure, mâncate de carii.
Chiar de la distanţă, aerul e aproape de nerespirat. În apropiere, o pompă ruginită şi un lighean care ţine loc de chiuvetă. Cei mici se folosesc zilnic de toate acestea, pentru că școala nu are autorizaţie sanitară, iar profesorii nici nu-şi amintesc să fi avut vreodată. Așa arată realitatea în cele mai multe școli din mediul rural timișean.
Rotarienii vor să schimbe această stare de lucruri. „Trebuie să ne implicăm, să schimbăm lucrurile. Vrem să punem umărul şi să le urnim, să aducem, pentru început, în zece şcoli din Timiş, normalitatea. Trebuie să investim în igienizare, să rezolvăm chestiuni punctuale care să dea o notă de curaţenie şi civilizaţie. Investiţia indirectă în educaţie duce direct la creşterea performanţelor elevilor”, spune Horațiu Rada, preşedintele Rotary Cetate Timişoara. Proiectul se numește „Zece şcoli de nota 10”.
Pentru început, vor fi cuprinse în acest proiect zece şcoli si grădiniţe cu probleme. Este vorba despre Şcoala cu clasele I-IV Butin, Şcoala cu clasele I-IV Percosova, Şcoala cu clasele I-IV Şemlacu Mare, Şcoala cu clasele I-IV Şemlacu Mic, Grădiniţa cu program normal Sculia, Grădiniţa cu program normal Butin, Grădiniţa cu program normal Percosova, Şcoala cu clasele I-IV Cliciova, Şcoala cu clasele I-IV Leucuşeşti, Şcoala cu clasele I-IV Gladna Română, Grădiniţa cu program normal Gladna Română, Grădiniţa cu program normal Sălbăgel și Şcoala cu clasele I-IV Ohaba Lungă.
Comentarii prin facebook