Scandalul de la centrele educaţional-sociale ale Arhiepiscopiei Timișoarei taie finanțarea tuturor instituțiilor similare din țară, cu un an mai devreme decât ar fi trebuit. Angajații au primit deja preavize, iar sute de copii nu vor mai avea parte, în prima fază, de vacanța la care au visat. Implicațiile sunt însă mult mai grave.
În România sunt 16 centre educaţional-sociale create în baza unui proiect european POSDRU, coordonat de Asociaţia „Filantropia” Alba-Iulia şi Arhiepiscopia Alba Iulia. Din nefericire, partener în proiect a fost Arhiepiscopia Timişoarei, de unde a început dezastrul.
Arhipiscopia Timişoarei, sub oblăduirea episcopului vicar Paisie Lugojanul, a cerut câte 500 de lei lunar ca „donaţie” din salariul fiecăruia din cei 22 de angajaţi ai centrelor. Două dintre angajate au depus însă plângere la poliţie. Una dintre ele trebuia să dea lunar 750 de lei, fiindcă nu plătea impozit pe salariu, având un grad de handicap! Donaţiile nu erau făcute în nume personal, ci banii se dădeau pe colectiv. Iniţial au existat chitanţe, apoi acestea au dispărut, destinaţia banilor fiind imposibil de controlat. O plângere a fost depusă şi la POSDRU, astfel că proiectul va fi blocat cu data de 31 iulie, până la finalizarea anchetei.
În ultima şedinţă a Sfântului Sinod s-a discutat problema acestor centre sociale, confirmându-se faptul că programele nu au fost făcute transparent. Preafericitul Daniel a decis ca activitatea programelor sociale să continue. POSDRU a spus însă un „nu” categoric. Părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei „Filantropia” Alba-Iulia, a primit deja înştiinţarea că activitatea tuturor centrelor din ţară trebuie suspendată de la 31 iulie. Omul este disperat.
„Această finanţare din bani europeni s-a întrerupt deocamdată. Centrele se închid până la finalizarea anchetei. Nimeni nu ştie dacă vor mai fi deschise. Suntem distruşi, nu mi se pare normal ca pe nişte plângeri despre ce s-ar fi întâmplat la centrele sociale din Timiş întreaga activitate să fie blocată. Noi deja am făcut preavize angajaţilor din centrele din Alba-Iulia. Regret enorm că 94 de angajaţi vor ajunge pe drumuri şi 400 de copii nu vor mai putea fi ajutaţi”, spune părintele Ignat.
La Mitropolia Banatului e tăcere deplină. Preotul Marius Florescu, purtător de cuvânt, nu poate oferi declarații, iar părintele Pavel Cristian, unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului de la Timişoara, nu-şi asumă nicio răspundere. El a promis că toţi banii pe care angajaţii au fost obligaţi să-i dea vor fi returnaţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ioan Bâtea, coordonatorul POSDRU pe Timişoara, nu știe nici el prea multe. „Nu se ştie stadiul actual al proiectului european în care partener este Arhiepiscopia Timişoarei și nici dacă acesta va mai primi finanțare”, a declarat Bâtea.
Părintele Nicolae Călin Ignat afirmă că efectele suspendării activităţii centrelor sociale sunt incalculabile. „Vom cumula datorii de cel puţin 6 miliarde de lei (n.r. lei vechi). Am investit mulţi bani din fonduri proprii, iar acum tare mi-e frică că nu îi vom mai recupera. Doar cu taberele copiilor am cheltuit 500 de milioane de lei. Aceste tabere nici măcar nu vor mai fi organizate şi copiii vor rămâne acasă. Este mare păcat ce s-a întâmplat”, a mai spus Ignat.
Comentarii prin facebook