Până la finele anului, românii vor plăti cu o treime mai mult pe alimentele de bază. Specialiștii în agricultură sunt cât se poate de pesimiști: chiar dacă vor apărea legume din culturi de toamnă, acestea nu vor ieftini prețurile, ci, din contră, le vor crește. Vârful scumpirilor va fi atins între 15 și 20 septembrie.
Din cauza secetei, culturi întregi au fost calamitate la nivel național. Cu mici excepții, recoltele sunt foarte slabe, iar acest lucru se reflectă direct în prețul cu care alimentele de bază ajung pe rafturile magazinelor. Pâinea este deja mai scumpă cu 40 de bani, zahărul, la fel.
Scumpirile sunt „cu două cifre”, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Culturile de câmp sunt cele mai afectate de secetă, iar la mijlocul lunii septembrie ne putem aștepta la cele mai mari prețuri. „Culturile de roșii, ardei, castraveți sunt toate calamitate: plantele s-au uscat de sus în jos, pentru că seceta atmosferică a fost mai puternică decât cea pedologică. Oamenii trebuie să își recupereze cumva investițiile.
Creșterile în procente sunt cu două cifre. Au început cu 15% și mai urmează până la un prag maxim de suportabilitate. La cum stau lucrurile în piață, chiar dacă în septembrie vin culturile duble de roșii sau castraveți, prețurile nu vor scădea. Între 15 și 20 septembrie probabil se va atinge cele mai mari prețuri”, a declarat Tabără.
„Toate produsele care au baza în agricultură vor fi mai scumpe cu 30%. Este un maxim de suportabilitate legat și de puterea de cumpărare. Chiar dacă, pe anumite segmente, s-ar impune scumpiri mai mari, acestea nu pot fi aplicate, deoarece românii nu vor mai putea cumpăra, iar producătorii nu-și vor vinde marfa”, explică Viorel Matei, președintele Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Prima afectată de secetă este pâinea. Producătorii au crescut deja prețul cu 15% în luna august. Scumpirile însă nu se opresc aici. În septembrie urmează un nou val, deoarece prețul grâului a crescut. În urma secetei în România s-a produs numai 80% din cantitatea de grâu estimată, adică puțin peste patru milioane de tone. „Producătorii care anul trecut vindeau grâul cu 0,7 – 0,9 lei /kg, îl vând acum cu 1,1 lei / kg”, mai spune Matei.
Toate cerealele se vând aproape dublu față de anul trecut. De la 0,42 lei / kg, orzul a ajuns la 0,72- 0,78 lei / kg. Porumbul este cultura care a suferit cel mai mult din cauza căldurii. „Anul acesta ar fi trebuit să recoltăm peste 10 milioane de tone de porumb boabe, or noi ajungem abia la 5,5. Prețul a sărit de la 0,4 – 0,5 lei / kg, cât era anul trecut, la 0,9 lei / kg. Există în țară zone cultivate cu proumb care au fost calamitate complet”, a arătat Viorel Matei.
Urmarea: românii ar putea plăti mai mult și pentru bere, băutură în fabricarea căreia se folosesc cele două cereale. „Este indiscutabil faptul că industria berii are un efect pozitiv asupra sectorului agricol din România. Sperăm ca evoluția recentă a prețurilor materiilor prime agricole să nu influențeze negativ sectorul berii, care se află deja în dificultate”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României.
Comentarii prin facebook