Aproape 90 de posturi rurale vor fi reînfiinţate în judeţul Timiş începând cu 1 septembrie. Măsura a fost luată după ce autorităţile au constatat o creştere îngrijorătoare a infracţionalităţii în comune şi sate.
Fiecare post comunal va avea de la doi până la patru poliţişti, în funcţie de gradul de infracţionalitate din zonă, număr de locuitori şi în funcţie de suprafaţa localităţii. „Vor fi reînfiinţate 88 de posturi de poliţie. Posturile din Timiș sunt reînfiinţate cu precădere pe schema şef de post şi încă doi sau trei agenţi, dar mai sunt şi posturi cu un singur agent. Acest lucru s-a stabilit în funcţie de numărul cetăţenilor din comuna respectivă, dar şi de specificul local.
Au existat şi situaţii în care s-a impus formarea unui post de poliţie din şef de post şi doi agenţi, deşi în localitate erau numai 1.000 de oameni. Situaţia din zonă impunea însă ca acolo să fi trei lucrători de poliție”, spune Mădălina Mezdrea, purtătorul de cuvânt al Poliţie Timiş.
În total, la posturile rurale din judeţul Timiş sunt 409 poliţişti, spun reprezentanţii IPJ. Funcţiile sunt ocupate în proporţie de 80%, urmând ca o parte din cele rămase să revină tinerilor care au terminat, în această vară, şcoala de pregătire a agenţilor de poliţie.
Posturile de poliție rurale au fost desființate în luna octombrie a anului trecut. Actualul ministru de Interne, Mircea Duşa, susține că, paradoxal, prin reînfiinţarea posturilor de poliţie comunale vor scădea costurile alocate Poliţiei Rurale. „Am făcut o analiză şi am constatat că vor scădea costurile alocate pentru Poliţia Rurală. După desfiinţarea acestor posturi, au crescut costurile dar nu a fost eficienţă. Realitatea mi-a dovedit că infracţiunile au crescut în mediul rural şi au crescut costurile”, a declarat Dușa.
Decizia de reînfiinţare a posturilor a fost luată după consultarea șefilor Ministerului de Interne cu poliţiştii din judeţe şi preşedinţii de consilii judeţene. Va exista, de asemenea, şi o suplimentare a bugetului alocat în acest scop.
Comentarii prin facebook