Poli Timişoara şi UTA Arad se întâlnesc într-un nou derby peste mai puţin de două zile. În ultimul deceniu, ambele echipe au suferit modificări drastice la nivel administrativ şi organizatoric, motiv pentru care suporterii cei mai înverşunaţi din cele două oraşe se şicanează ori de câte ori au ocazia. Dacă ar fi să respectăm firul istoriei, luni, cu începere de la ora 19, se întâlnesc două formaţii care au fost salvate prin sacrificiul a două echipe din judeţul Timiş.
În ultimii 12 ani, Poli Timişoara a trecut prin mai multe transformări. Prima dată s-a întâmplat în anul 2000, an în care Poli a primit un loc în liga secundă de la Dacia Piteşti. A urmat concubinajul cu AEK Bucureşti, echipă care s-a mutat din capitală tocmai la Timişoara în urma unor ordine cu iz politic pe filiera PSD. În câţiva ani de zile AEK-ul a fost şters din denumire, dar nu şi din memoria microbiştilor, care nu au încetat niciodată să asocieze AEK-ul echipei timişorene. Ultima transformare suferită de formaţia timişoreană s-a petrecut în această vară, când ACS Recaş a fuzionat – din motive pur materiale, nu neapărat sentimentale – cu Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Universitatea Politehnica Timişoara, pentru a da naştere noii Poli Timişoara. Părerile sunt împărţite în privinţa noului proiect fotbalistic, unii suporteri alegând să susţină SS Politehnica Timişoara din campionatul judeţean, în detrimentul lui ACS Poli.
Nici UTA Arad nu a fost scutită de transformări decisive în ultimul deceniu. Primul pas de îndepărtare a echipei arădene de adevărata UTA, cea care a câştigat de şase ori campionatul în România, devenind astfel campioana echipelor româneşti din afara Bucureştiului, a fost făcut în momentul fuzionării cu Liberty Salonta. Trocul a fost făcut pentru ca arădenii să poată reveni în primul eşalon fotbalistic, acolo unde au stat un singur sezon după combinaţia cu Liberty Salonta. Nu a fost singura modificare esenţială pentru arădenio. A urmat un alt troc, pentru evitarea achitării unor datorii în contul unor jucători. În 2010 arădenii au cunoscut umilinţa supremă după ce salvarea a venit tocmai din judeţul Timiş, de la Fortuna Covaci. Florin Macavei, finanţatorul echipei din localitatea ce se învecinează cu Timişoara, a bătut palma cu arădenii în urmă cu doi ani şi a renunţat la locul echipei sale în eşalonul second pentru 20% din acţiunile noii UTA, cea care a luat locul Fortunei Covaci în eşalonul second.
Indiferent de transformările suferite de cele două echipe, un joc între Poli şi UTA naşte mereu patimi nebănuite, aşa cum este de aşteptat să se întâmple şi luni, când cele două echipe se vor înfrunta în chiar prima etapă a sezonului în nocturna de pe arena Dan Păltinişanu.
Comentarii prin facebook