Povestea unei crime cu repetitie / FOTO

Un individ cu opt clase, cu un intelect sub medie – așa arată un criminal lăsat liber de instanțe, pentru că aceia care ar fi trebuit să-i demonstreze vinovăția n-au făcut-o. Povestea crimei de duminică seara de la Oravița e dureros de asemănătoare cu aceea a morții fetiței de la Gârliște, ucise acum zece ani de Iancu Măran.

Iancu Măran, de 35 de ani, este principalul suspect într-o crimă oribilă comisă lângă Oravița. Acum un deceniu, a violat-o și apoi a ucis-o pe Ionela Hurdela. Fetița îl cunoștea și avea încredere în el. De un an lucra în gospodăria părinților ei. Trupul micuței a fost găsit în peștera de la Gârliște, cu arsuri de gradele III și IV. În apropierea cadavrului a fost găsit un prezervativ. În noiembrie 2003, Iancu Măran a fost condamnat de Tribunalul Caraș-Severin la 18 ani de închisoare. În timpul anchetei, bărbatul a recunoscut că a ucis-o pe Ionela.

Potrivit IML, fata a murit asfixiată. Măran a sufocat-o cu palma, ca să nu țipe în timpul violului. Ulterior, în timpul audierii în fața judecătorului, el nu a mai recunoscut fapta. Cu toate acestea, judecătoarea Anca Petruț a considerat că există suficiente probe și l-a condamnat la 18 ani de detenție. În momentul în care s-a văzut încarcerat, Iancu Măran a atacat sentința.

După trei ani a fost achitat de un complet de judecată de la aceeași instanță care îl condamnase anterior. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că sentința este definitivă și irevocabilă. Cum s-a putut ca bărbatul să fie eliberat nu explică nimeni. „Sunt hotărâri judecătorești, nu le putem comenta”, spune Marcela Pârvu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin.

Din analiza încheierii pronunțate, în 2005, de Tribunalul Caraș-Severin, reiese că procurorii au fost inconsecvenți în ceea ce privește încadrarea juridică a faptei, acceptând judecarea cauzei pe fond, în ciuda faptului că la instanță nu ajunseseră la toate probele solicitate. Medicii legiști au bâjbâit în formularea unor concluzii asupra probelor ridicate de la locul faptei, ceea ce a făcut ca, practic, acestea să nu se constituie în mijloace de probă.

Raportul medico-legal n-a stabilit decât că „moartea victimei Hurdela Ionela a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin obturarea căilor respiratorii superioare. De asemenea, s-a concluzionat că arsurile constatate cu ocazia autopsiei sunt post-mortale şi pot fi consecinţa arsurii cu flacăra (eventual o tentativă de incendiere a cadavrului)”. Raportul nu explică dacă victima a fost violată, limbajul ambiguu permițând interpretări din partea completului de judecată.

Iancu Măran a fost considerat ca având un intelect sub mediu, dar nimănui nu i s-a părut ciudat că un astfel de individ a premeditat alterarea probelor (prezervativul care nu îi aparținea, în care a aruncat câteva fire de păr pubian) și și-a modificat declarațiile în momente diferite ale anchetei, cu intenția clară de a canaliza cercetările pe piste false.

Rezultatul acestor erori cumulate? În seara de 30 septembrie, Iancu Măran a ucis din nou, de această dată o copilă de 14 ani. Sora acesteia, de 17 ani, a scăpat cu viață, dar va avea nevoie de mult timp să-și revină. Amândouă îl cunoșteau și nu se temeau de el.

Adina Iasmina și Mirabela Florea locuiau în zona gării din Oravița, într-un bloc de nefamiliști, într-o garsonieră de 20 mp, alături de mama lor și încă cinci frați. În același bloc, dar la alt etaj, locuia și Iancu Măran. Sunt locuințe sinistre, fără baie, unele decuplate de la rețeaua de electricitate. Totul emană o sărăcie lucie.

Solomia Florea, mama fetelor, are 49 de ani și nu a fost niciodată angajată. De mai bine de două decenii e abonată la cantina socială. A adus pe lume 11 copii, pe care nu i-a trimis la școală nici măcar o singură zi. Femeia spune, senină, că ucigașul fiicei ei era un vecin bun. „Ne salutam, mai împrumutam o bucată de pâine, o cană de apă. Lucra la gater. Duminică seara a sunat-o pe fiica mea de 17 ani și a întebat-o ce face”, povestește femeia.

Clemente, fiul ei cel mare, e convins că Iancu Măran și-a premeditat fapta. „Eram prieteni cu Iancu. Acum trei ani ne-a fost cumnat. A stat vreo doi ani cu o soră a noastră, apoi s-au despărțit. Ne știam de mici, iar noi am avut totdeauna încredere în el. Pe fete le mai ducea cu mopedul și niciodată nu a fost vreo problemă. Acum a plănuit totul. Am înțeles că a declarat că voia să le îngroape. Poliția a găsit și un târnăcop. Eu am aflat totul când el s-a speriat și a fugit de lângă fete și atunci sora mea m-a sunat. Eu mi-am chemat frații și poliția și așa l-am găsit”, povestește Clemente Florea.

Criminalistul confirmă că Măran le-a spus anchetatorilor că plănuia să-și îngroape victimele. Asupra lui a fost găsit și un prezervativ folosit. „A spus că nu-i aparține, dar că l-a luat pentru a-l lăsa la fața locului, ca să inducă în eroare anchetatorii”, spune procurorul Ioan Teacă. Același modus operandi ca acum zece ani, când lângă trupul Ionelei a abandonat un alt prezervativ folosit.

Trupul Adinei-Iasmina Florea a fost adus, marți, la capela din cimitirul din Oravița. Înmormântarea va avea loc joi, pe cheltuiala primăriei.

We cannot display this gallery

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică

Simona Halep a câștigat turneul de la Dubai după un meci nerecomandat cardiacilor. A fost 3-6, 6-3, 7-6 cu tânăra Elena Rybakina, jucătoare ce reprezintă Kazahstanul, o nouă stea a tenisului mondial, cu 19 victorii în ultimele 22 de partide disputate. Simona nu a început bine jocul, părând neconectată la importanța partidei. Adversara a profitat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică
Iulius Town

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Simona Halep a câștigat turneul de la Dubai după un meci nerecomandat cardiacilor. A fost 3-6, 6-3, 7-6 cu tânăra Elena Rybakina, jucătoare ce reprezintă Kazahstanul, o nouă stea a tenisului mondial, cu 19 victorii în ultimele 22 de partide disputate. Simona nu a început bine jocul, părând neconectată la importanța partidei. Adversara a profitat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Până la capăt! Simona câștigă turneul de la Dubai după o finală epică
Semne bune „primăvara” are! Aflată în mare nevoie de puncte, Ripensia a defilat în partida cu Metaloglobus reușind o victorie importantă. A fost 3-0 pentru echipa pregătită de Alex Pelici, rezultatul fiind stabilit îndă de la pauză, după probabil cea mai bună repriză a bănățenilor din acest sezon. După o perioadă de pregătire cu destule...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Excelentă prestație a Ripensiei și trei puncte mari din meciul cu Metaloglobus
Top