Cazul Casei Muhle: de ce nu trebuie negociat cu Ionelas

După alte pocinoage moștenite de la administrația Ciuhandu („acvariul” din Piața Operei, Oncologia în chirie la țigani, Telpark etc), primarul Nicolae Robu este pus în fața unui alt scandal: Casa Mühle. Considerată monument istoric, clădirea a ajuns pe mâna baștanului rom Ionelaș Cârpaci. În ultimele zile, într-un demers civic de aplaudat, mai mulți timișoreni, printre care mulți tineri, au protestat în fața clădirii ajunse o ruină.

În primăvara anului trecut, proprietarul a demarat aici niște lucrări de renovare fără autorizație. În plină campanie electorală, în luna mai, primăria a sistat lucrările, în urma unor proteste care vizau faptul că proprietarii demolează casa. Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

Cum a ajuns un clan țigănesc proprietar peste una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Timișoarei nu se știe cu exactitate. Fiindcă e puțin probabil ca țiganul Ionelaș să fie un urmaș de sânge al florarului imperial Wilhelm Mühle, pesemne că s-a recurs la rețeta clasică în astfel de cazuri. Respectiv, în arhiva primăriei (la care samsarii de terenuri au avut un acces nelimitat) s-a găsit vreun moștenitor. Acesta a fost pus să semneze o promisiune de vânzare cu Cârpaci, primind în schimb bani de o ciorbă.

Oricum, moștenitorii de drept n-au nicio șansă să-și primescă înapoi casele, fără intermedierea unor alde Ionelaș. Apoi aparatul justițiar și-a făcut treaba, judecând cu celeritate (în astfel de situații se poate!) cazul în favoarea baștanului. Câteodată nici nu trebuie găsiți adevărații moștenitori, fiind îndeajuns personaje cu același nume. Primăria Timișoara n-a cerut niciodată o comisie rogatorie care să-i verifice pe acești petenți din alte țări. Astfel, s-a ajuns ca aproape toate clădirile din centrul istoric să ajungă pe mâna clanurilor țigănești.

Ce-i de făcut acum? Probabil că, deși e făcută cu bune intenții, propunerea a doi consilieri PNȚCD, ca primăria să negocieze cu actualii proprietari cumpărarea casei, nu trebuie băgată în seamă. Ca principiu! Așa cum nu se negociază cu terororiștii, nu poți să negociezi cu aceia care, foarte probabil, au achiziționat clădirea prin fraudă. Altfel, legalizezi încă o dată o posibilă escrocherie.

În primul rând ar trebui văzut dacă primăria a renunțat oficial la dreptul de preempțiune. La vânzarea unei clădiri istorice, consiliul local poate activa clauza de preempțiune sau poate da o hotărâre prin care renunță la ea. Dacă nu există o astfel de hotărâre, primăria poate legal să achiziționeze casa, dând cu un leu mai mult decât prețul cu care a fost cumpărată de Ionelaș. O spun juriștii. Cum foarte probabil prețul de trazacție a fost infim, municipalitatea ar putea deveni proprietară pe casă în contul unei sume foarte mici. Și – cel mai important lucru – fără să negocieze cu Ionelaș. Cum avocatul baștanului a afirmat că clientul său n-a știut că a cumpărat o clădire istorică, probabil că nu s-a discutat dreptul de preemțiune.

Dacă totuși acestă chestiune e rezolvată, primăria poate trece la amenzi până în momentul în care clădirea ajunge la forma inițială. Nu în ultimul rând, se poate ajunge la expropierea casei, dar din prețul de răscumpărare să fie scăzuți banii necesari lucrărilor de conservare. Și probabil mai pot exista soluții, fără a se ajunge la negocieri. Altfel, după „acvariul” din centru, se poate ajunge la o practică inacceptabilă. Da, Casa Mühle ar trebui să ajungă în patrimoniul Timișoarei, dar nu prin negocierea și, implicit premierea celor care au transformat orașul de pe Bega într-o Strehaia a Vestului României.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

nae l. a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 16:52 )

Tiganii ne-au furat denumirea de roman , sub obladuirea tov. Iliescu ,(si el are sage tiganesc ) , dupa revolutie , acum, fiind confundati in lume cu ei !!! Ca sa-si bata joc de rege si tara ,tot cu acceptia tacita a lui Iliescu , si-au ales rege si imparat ! Acum ne fura ,cumparand cinstea edilului orasului si a consilierilor primariei !

ORF a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 17:44 )

Domnule Ino, spuneti asa:
„Dacă nu era campanie electorală, iar Ciuhandu ar mai fi prins un mandat, probabil că și aici se ridica o „mândrețe” de palat cu turnulețe.

S-ar intelege ca Ciuhandu a pierdut alegerile… Cand de fapt el nici nu a candidat… Dar oare conteaza adevarul pentru un jurnalist????

un dezamagit a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:27 )

Intrebati-l pe nea Jean Cojocari. poate va lumineaza. Investigati cine a facut cerere la Cartea Funciara pt. a obtine un extras. Vedeti cine a semnat incheierea sedintei de judecata prin care s-a atribuit casa, etc. etc. E asa de greu?

hopamitica a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 20:52 )

Domnu Ino sunteţi jurnalist sau un blogger care presupune după cum vrea să-i rezulte? In cazul primuei variante s-ar impune să vă informaţi (mai mult decât cititorul).
„lucrări de renovare fără autorizaţie” – doar decă citiţi presa aflaţi despre AC 985/05.07.2011 dar dacă ne dăm doar cu părerea…
Şi să presupunem în continuare. Să ne întrebăm cum au ajuns ţiganii proprietari? Şi să presupunem. Să pomenim de nişte liste pe care le declarăm misterioase ca să iasă că e interesant (or fi fost publice?). Apoi să presupunem că moştenitorii, foarte interesaţi de moştenire (pe care n-au cerut-o), au primit de o ciorbă. Ok. Să presupunem apoi că primăria putea să ‘analizeze’ persoanele ce veneau cu hârtia. Presupunem că Primăria are e abilitată să facă asta (poate după culoare). Noi credeam că doar verifică dacă documentele sunt conforme. Presupunem că moştenitorii n-au şanse să-şi recapete moştenirile. Dar unii au reuşit. Şi asta oricum e o chestie ce ţine de instanţă. Dar dacă trebe să înjurăm primăria (aia dinainte) continuăm să presupunem ce vrea fiecare. Mai presupunem şi că s-ar putea da oricâte amenzi, aşa, din chitanţier. Că n-or fi nişte legi care să ne contrazică. Noi doar presupunem (asta arată şi a ‘soluţie ingenioasă’) nu ne interesează vreun cadru legal.
Preempţiunea aia putea fi verificată. Un jurnalist chiar poate face o întrebare şi să ne INFORMEZE şi nu ar mai trebui să presupunem.
Poate am şi afla ceva. Presupunând că jurnalistul e jurnalist. Dar e doar o presupunere.

doboshar a spus: (ianuarie 13th, 2013 at 21:54 )

cu privire la restituirea asa ziselor proprietati ‘furate” de comunisti la primaria Timisoara era si este o retea mafiota alcatuita din: Ciuhandu, Cojocari, Miut, Petre Petrisor 9in calitate de consilier), si alti judecatori, notari si avocati care faceau shmenul cu tziganii. Aici este buba. Inclusiv Shmenul cu locuintele de la legea 112/1995, in care sunt implicati peste 300 de judecatori, procurori, politisti cu grade mari si lideri de partider. Exista un dosar la DNA dar asta a fost…omorat! fiind vorba de puscarie si rtestituit bani grei la bugetul statului.

blue a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 10:48 )

@hopamitica: primaria avea tot dreptul sa conteste documentele si sa ceara verificarea lor. Insa nu a cerut-o niciodata, chiar daca se vedea din avion ca actele sunt dubioase.

sorin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:34 )

corect scris domnu ardelean! hopamitica sau ce o fi vorbeste prostii pt ca nu cunoaste dar…e dreptul lui. stie toata lumea de ce a devenit timisoara oras tiganesc si mandrete de actiune a maestrului ciuhandu si cojocari. poate ar fi bine sa mai detaliezi mecanismul

florin a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 11:53 )

@hopamitica: de ce incerci sa fii tu mai catolic decat papa? vrei sa spui ca saracii tigani au fatut totul in litera legii, autoritatile la fel, iar noi ar trebui sa le varsam in conturi cateva mil. si sa nu-i mai persecutam cu presupunerile?

martha a spus: (ianuarie 14th, 2013 at 23:34 )

Imi pare rau de timisoreni,dar peste putin timp Timisoara se va numi Tiganisoara.V-au invins tiganii si clica de magistrati si notari corupti.Sunteti varza si nu mai puteti face nimic,vorba lui Vasinski:”Va raman numai ochii ca sa plangeti!”.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a disputat un nou derby. CSM Lugoj contra Corona Brașov, două echipe care se cunosc atât de bine au oferit un spectacol adevărat în etapa a 15-a a ligii de elită din voleiul feminin românesc. Au fost aproape două ore și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
Top