Liberalii cer în continuare, pentru localitățile în care au primari, minimum 35% din suma totală care trebuie împărțită pe așa-numitul criteriu 4, referitor la sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit. Banii vor fi alocați în viitorul plen. Șase localități nu primesc însă nimic. Explicația: au primit fiecare peste 3 milioane de la Ministerul de Finanțe. Altfel spus, ar trebui să le ajungă, fiindcă sunt alții mult mai săraci!
Consiliile județene împart, din nou, către primării o parte din sumele din impozitul pe venit şi din TVA. În 2015, guvernul a decis ca toţi banii să fie daţi prin administraţiile financiare. În noiembrie trecut însă s-a hotărât ca în 2016, an electoral, să se revină la vechea formulă. Astfel, în primul plen din acest an, consilierii județeni trebuie să aprobe distribuirea a 36,4 milioane de lei către localitățile din Timiș. Banii pot fi folosiți doar în anumite scopuri: infrastructură, cămine culturale, străzi, infrastructură energetică etc., iar suma este mai mică decât anul trecut, când au fost de împărțit 45 de milioane de lei. Ședința se anunță cu scântei, în condițiile în care liberalii reclamă „încrâncenarea” conducerii CJ Timiș. Cu 35 de primari, PNL a anunțat că vrea minimum 35% din această sumă, pentru că în localitățile „galben-albastre” stă aproximativ 70% din populația județului, fiind concentrată, de asemenea, cam 80% din industrie. Socoteala liberalilor nu s-a potrivit nici de această dată cu aceea făcută la nivelul administrației județene. Diferența este, totuși, de numai două procente, dar reprezentanții PNL nu vor să cedeze. „Nici acum, conducerea CJ Timiș nu a fost de acord cu propunerea noastră de minimum 35%. Propunerea lor este de 33% în total și nu pot să înțeleg această încrâncenare. PNL a făcut amendamente în comisii, Așteptăm plenul”, spune Marian-Constantin Vasile, liderul de grup al consilierilor județeni PNL.
Cei mai mulți bani, 900.000 de lei, îi va primi orașul Lugoj, urmat de comuna Ghizela, cu 800.000 de lei. „Am promis că îi vom ajuta pe cei de la Ghizela să-și rezolve problema canalizării, a șanțurilor… Prin comuna lor trec mașinile cu gunoi din tot județul”, explică președintele CJ Timiș, Titu Bojin. Restul localităților vor primi, în general, sume cuprinse între 300.000 și 450.000 lei. Există și șase localități la care nu va ajunge nici măcar un bănuț! Este vorba despre Timișoara, Lenauheim, Moșnița Nouă, Săcălaz, Sânmihaiul Român și Variaș. „Au primit, fiecare dintre aceste localități, peste trei milioane de lei de la Ministerul de Finanțe, pe formula aplicată de această instituție. Am considerat că sumele acestea le ajung, oricum nu le-ar fi ajutat prea mult încă 200.000 sau 300.000 lei, cât le-am fi putut da noi. Trebuie să fie rezonabili primarii. Vrem să ajutăm și să echilibrăm bugetele unor localități care au primit mult mai puțin”, susține Bojin.
Primarul din Lenauheim, liberalul Ilie Suciu, a cerut public, acum câteva zile, ca banii să nu fie împărțiți pe criterii politice. Comuna lui este una dintre cele șase localități cărora CJ le va aloca 0 lei pe criteriul 4. „Ministerul Finanțelor aplică o formulă clară, care ține cont de suprafața comunei, de numărul de locuitori, de numărul de sate, de câți oameni lucrează, câți nu lucrează… Noi nu plătim impozite și TVA? Eu am trei sate și 6.000 de locuitori. E normal să primim mai mult decât o comună cu un singur sat și 1.500 de locuitori”, ne-a declarat Suciu. Totuși, președintele CJ Timiș afirmă că nu e supărat pe el. „Cum să fiu supărat pe Ilie Suciu? Va primi bani pentru biserici, pentru asistență socială, pentru drumuri… Dar trebuie să fie rezonabil. Nici la Moșnița Nouă nu am dat niciun leu, iar Ioan Sorincău e chiar șeful primarilor PSD din Timiș”, a mai declarat Bojin. Cum se împart banii pe așa-numitul criteriu 4 vedeți aici.
Comentarii prin facebook