După toate premisele, guvernul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș va trata Timișoara la fel ca executivele precedente. Cu sictir și fără nicio finanțare pentru proiecte care ne chiar ne dor. Nu știu dacă primarul Nicolae Robu și-a aruncat foaia cu „Guvernul Ponta – zero lei”, dar se pare că trebuie s-o refacă, însă cu o mică modificare: în loc de Ponta să scrie Cioloș. Asta și dacă are permisiune de la partid, PNL fiind susținător frenetic al acestui guvern de la care n-are, în schimb, nici cea mai mică bucurie. În pofida contribuției mari la bugetul de stat, Timișoara pare să rămână și acum o „cenușăreasă” în privința întoarcerii unor bani în investiții. La fel cum a fost și în perioada lui Ponta, când, în afara unui milion de euro, pentru Spitalul de Copii, nu s-a primit nimic. Plus că și acei bani au fost canalizați electoral în sprijinul campaniei la parlamentare a liderului PSD Sorin Grindeanu.
Iată că a venit acum un guvern de specialiști, pentru care ar trebui să conteze, când e vorba de o finanțare, criterii obiective, tehnice și mai puțin de parti-pris-uri politice. La un moment dat, chiar credeam că așa va fi. „Nu sunt foarte simpatic, nu-mi place să promit foarte mult, vom merge pe aceleași principii pe care am mers și la masterplan, niște principii științifice-tehnice, prin care se face o ierarhizare. Timișoara n-are cum să cadă foarte mult la sfârșitul listei în această ierarhizare, pentru că este unul din primele orașe ale României”, răspundea, în urmă cu puțin timp, ministrul Transporurilor Dan Costescu, la o întrebare privind finanțarea Centurii Timișoarei. O poziție corectă, de altfel! Iată însă că s-a făcut și lista cu șoselele de centură pentru care se vor investi bani în acest an. Și ce vedem? Rădăuți, Bușteni, Comarnic, Caracal, Mihăilești, Târgu Jiu, Craiova Sud, Carei, Tecuci, Bârlad și alte câteva primesc bani pentru centuri. Timișoara nimic. Chiar asta a rezultat din aplicarea „principiilor tehnico-științifice”?
Acum nu știu dacă trebuie să fii chiar doctor în transporturi rutiere, dar, „științific” vorbind, cred că un criteriu important când se face ierarhizarea pomenită de ministru ar trebui să fie amploarea traficului, precum și o prognoză privind dezvoltarea acestuia. Or, Centura Timișoarei despre care vorbim este pe relația cu Serbia, o țară în dezvoltare cu care avem tot mai multe relații economice. Și fără a mai invoca problema contribuției la bugetul național, cred că traficul prin Timișoara pe această relație este infinit mai mare decât cel prin Caracal, de exemplu. Care nici măcar nu este pe principala șosea care leagă Bucureștiul de Craiova. Nu mai vorbesc de Bârlad, Rădăuți sau Tecuci. Și nu trebuie să fii timișorean pentru a vedea aceste aspecte. Trebuie să ai un minim bun simț, dincolo de aspectul „tehnico-științific”.
Și atunci care e problema că timișorenii/timișenii/bănățenii au rămas ținta bătăii de joc a guvernanților, oricare ar fi ei? Fiindcă nu cerem mai mult decât ceea ce merităm. Cel puțin în cazul centurii, cred că ar fi două variante sau chiar ambele cumulate. Cum nu cred că ministrul tehnocrat se ocupă personal de aceste centuri, musai că sunt niște oameni în subordinea lui care le abordează „tehnico-științific”. Oameni puși politic în vechea guvernare și care mai răspund și acum la unele comenzi politice. O altă variantă ar fi că județele unde se investesc bani în tot felul de proiecte (drumuri, stadioane, săli de sport etc) fac un mai mare lobby la ministere prin parlamentarii pe care îi au. Lobby sau trafic de influență, ce-o fi! Timișul nu are astfel de parlamentari de forță, de amploare. Cei mai mulți dintre aleșii noștri n-au nici măcar un proiect. Alții au doar unele strâns legate de interesele lor personale și nimic mai mult. Sau alții, cu toată bunăvoința lor, nu sunt băgați de nimeni în seamă. Dar nici nu e de mirare, atâta timp cât avem un deputat care urla că „Timișoara nu-i buricul pământului”, atunci când se discuta despre o investiție aici. Nu vi-l amintiți? Îl cheamă Horia Cristian și e și liberal de-al primarului Robu. Și atunci ce pretenții să avem de la alții?
Comentarii prin facebook