Timisoara vrea sa-l onoreze pe Eugeniu de Savoya, la 300 de ani de cand a scapat cetatea de sub turci

Timișoara a fost dintotdeauna un mix interesant de nații, iar cetatea a supraviețuit diverselor stăpâniri. Pentru că în 2016 se împlinesc 300 de ani de când prințul Eugeniu de Savoya a eliberat cetatea de sub otomani, momentul ar putea fi marcat printr-un eveniment special, la care să participe români, austrieci, maghiari, sârbi și… turci.

piata unirii

Timişoara datorează prinţului Eugeniu de Savoya eliberarea de sub Imperiul Otoman, după o stăpânire care a durat 164 de ani. Eugeniu de Savoya a fost unul dintre cei mai importanţi lideri militari ai secolului al XVIII-lea, dar și unul dintre cei mai bogați. După victoria de la Petrovaradin, de pe 5 august 1716, Eugeniu de Savoya a decis să cucerească Timişoara. Avea în subordinea sa 58 de batalioane şi 211 escadroane și și-a stabilit tabăra în zona Beregsău. Prințul a dat ordin să se sape mai multe tranşee şi şanţuri de comunicaţie, în așa fel încât trupele imperiale să se poată apropia cât mai mult de zidurile cetăţii. Era începutul lunii septembrie 1716. Asaltul asupra Timișoarei s-a desfășurat în mai multe etape și, pe 17 septembrie, garnizoana turcă a fost somată prima dată să se predea, dar paşa a refuzat. Atacurile austriecilor au continuat, iar pe 11 octombrie a fost declanșat un bombardament masiv spre poziţiile otomane. În dimineața următoare, steagul alb a apărut pe zidul cetăţii Timişoarei. Turcii capitulaseră. Pe 13 octombrie 1716 a fost semnat, în cortul lui Eugeniu de Savoya, actul de capitulare. În 17 octombrie 1716, cei 12.000 soldaţi turci care au supravieţuit asediului au ieșit din cetate și au părăsit definitiv Timişoara. În 18 octombrie 1716, chiar de ziua sa de naștere, Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea proaspăt cucerită, pe poarta Forforosa.

semnarea capitularii

Au trecut 300 de ani de la acel moment, iar Timișoara se pregătește să-l marcheze într-un mod cu totul special. Primarul Nicolae Robu nu vrea să dea detalii, dar spune că eveimentele se vor desfășura pe durata întregului an. În plus, va exista o puternică implicare… austriacă! „Am discutat cu ambasadorul Austria, Excelența Sa Gerhard Reiweger, despre ce vom face pe parcursul acestui an pentru a omagia cei 300 de ani scurși de la eliberarea Timișoarei și a regiunii noastre de sub Imperiul Otoman. Pe lângă ceea ce avem noi în vedere, suntem deschiși la colaborarea cu Ambasada Austriei și cu cei cu care ambasada ne va mijloci să colaborăm, astfel încât să putem face o serie cât mai interesantă de evenimente”, a declarat edilul.

Cel puțin la nivel declarativ, primăria vrea să organizeze un eveniment de mare amploare. „S-ar putea să avem ceva cu totul deosebit, ceva ce nu s-a mai organizat, dar deocamdată nu știm dacă va fi fezabil. Am vrea să dăm un semnal de înțelegere corectă a istoriei, să avem un eveniment la care să participe și turci, și austrieci, și sârbi, și maghiari. Desigur, alături de noi, gazdele, ca simbol al rezistenței continue, indiferent ce s-a întâmplat peste vremuri pe aceste teritorii. Lucrăm la un asemenea eveniment. O să fie și o secțiune istorică și una muzicală, de exemplu. Este prematur să intrăm în detalii, am avut o simplă discuție pe idee”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Sandy a spus: (februarie 20th, 2016 at 19:58 )

Sper ca Eugeniu de Savoya să fie comemorat cum se cuvine în Timișoara. Îi datorăm foarte multe.

anteconbega a spus: (februarie 20th, 2016 at 20:35 )

A eliberat-o de otomai – că despre turci se poate vorbi abia după Kemal Paşa (Ataturk) – si a ocupat-o pentru habsburgi, în a căror soldă se afla. A urmat un regim de spoliere economică a populaţiei româneşti, îmbinată cu alungarea românilor băştinaşi din satele lor străvechi şi dăruirea aşezărilor respective coloniştilor germanici. Par examplă, pană în 1918 Timişoara nu avea magistraţi, juzi, români. Şi asta e doar un pic din „eliberarea” habsburgică a Banatului. Tucii au ocupat Banatul 164 de ani, habsburgii 200! Şi una şi alta tot ocupaţie se numeşte. Eliberarea Timişoarei s-a făcut abia în 3 august 1919, scuzaţi îndrăzneala! Cât despre Robu, la el e o atitudine de rob din Bocsig, că în Ardeal o fo iobagi, în Banat nu, că jumuleau en gros doar cei de la Viena, nu şi nemeşii unguri, lăsaţi de Camera Aulică în afara bucatelor…

@anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 00:26 )

„Par exampla”? rominii nu erau majoritari in Banat in 1918 si erau in marea lor majoritate tarani si totusi aveau reprezentanti ca Mocioni in parlamentul Ungariei de care tineau, cum aveau si ungurii, nemtii si sirbii banateni. numele Primarilor Timisorii dovedesc asta. Telbis de exemplu era Bulgar. si pe urma (Savoya) a ocupat Banatul pentru austrieci el fiind un general austriac. desi a servit in armata austriaca 14 ani nu vorbea germana.
rominia nu exista pe vremea aceea, facea parte din imperiul otoman si se numea Valachia si Moldova pina si Dobrogea era separata.
trebuia sa fi ramas in oltenia sau muntenia de unde vii, daca iti place atit de mult, dar te poti intoarce.

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 09:56 )

1. Domnu’ @, Banatul istoric, statistic vorbind, avea în anul 1918 o populaţia de 1.582.133 de locuitori, dintre care 592.049 erau români (majoritatea, adică 37,42%), 387.545 germani (24,50%), 284.329 sârbi (17,97%), 242.152 unguri (15,31%), 19.153 evrei (în condițiile în care evreii din Banat nu mai apăreau ca entitate etnică distinctă, fiind automat asimilaţi limbii oficiale) .
2. Mocioni şi alţi doi-trei din generaţi sa de deputaţi români de carieră mai lungă, ca Vincenţu Babeş sau Traian Doda, sunt o fericită excepţie a vremii. Restul deputaţilor de Banat erau cam așa: Frőlich Gusztáv, Harkány Frigyes, Ónossy Mátyás, Rohonczy Gedeon, Szende (Frummer) Bela (6 mandate), Hieronymi Károly, Janicsáry Sándor, Ronáy (Oexel) János ifj., Vargics Imre (7), Csávossy Béla, George Szerb (9), Dániel Pál (10) şi Dániel Ernő (11), majoritatea lor născuţi în Banat.
3 Dar ce, sârbii, ungurii sau șvabii din Banat erau în majoritate intelectuali, academicieni, doctori ingineri, adecă, de, românii au inventat cuvântul Paore sau e preluat din limba populația germane, de sorgine Baueri emigranți, expatriați, adecă Țărani?
4. Auzi, dovadă, Telbisz era bulgar! Adecă, frăţicule, Karolz Telbisz ținea ședințele consiliului în limba română sau bulgară? Niet! Zi-mi un nume de primar roman al Timișoarei până la Stan Vidrighin! Stan Păţitu’?
5. Prințul care a primit Timișoara aproape cadou de la otomani a fost feciorul lui Eugen Mauriciu de Savoia-Carignano și al Olimpiei Mancini, nepoata cardinalului Jules Mazarin (Giulio Mazzarino), așadar nu avea sânge german, ci francez și italian. Un splendid mercenar, e drept! Nu prea cred că a fost general în armata austriacă, ci feldmareşal a Sfântului Imperiu Roman, că Austria nu exista nici ea ca stat pe atunci, făcând parte, ca regiune teritorială, ca si Bavaria sau Suabia, şi asta până în anul 1806, din mai sus numitul Sfânt Imperiu German.

Gavriel a spus: (februarie 21st, 2016 at 10:13 )

Mulţi cu creierul spălat de propaganda multi şi inter….. Banatul a reprezentat un simplu obiect de schimb între două dintre puterile vremii. Uităm prea uşor cea ce s-a întâmplat în satele româneşti bănăţene după ocupaţia austriacă şi mai ales după începerea marilor colonizări din secolul XVIII. Oameni care habar n-au de trecut, se pun pe „onorat”! Onoraţi-vă părinţii, strămoşii dar nu aveţi nimic de admirat şi de aniversat în schimbarea stăpânirilor.
PS: pentru cei care gândesc precum @: sunt bănăţan 100%, asta ca să nu mă trimiţi în Oltenia sau Moldova. 🙂

Martinica a spus: (februarie 21st, 2016 at 14:09 )

Sarbatoresc cucerirea de catre austrieci! Eliberare e cand scoti un ocupant si te retragi, lasand bastinasii in pace! Asta nu e eliberare, ca asa au eliberat si rusii si americanii pe multi! Pe de alta parte, Banatul de Timisoara a devenit un ”mix interesant de natii” exact de cand au cucerit austriecii zona si au inceput sa aduca tot felul de nații interesante pt a dilua majoritatea romaneasca (exact ca in asa zisa Bucovina) si pt a putea controla mai ușor zona prin acesti coloniști recunoscatori si fideli! Urmașii lor există și azi (împreună cu unii români ”interesanti”) si plâng după ocupația austriacă, pt ca ei singuri nu sunt in stare de nimic! Plus ca evident si-au pierdut din privilegii!

Martinica a spus: (februarie 21st, 2016 at 14:20 )

Ca sa nu mai zic ca pentru români, ca naționalitate si religie, le era mult mai bine sub turci decat sub noii invadatori! Turcii iși luau impozitul si prea puțin îi interesa ce făceau supușii, in ce credeau și ce limbă vorbeau! Dovadă vlahii din sudul Dunarii care au trăit f bine, păstrându-și identitatea până la inființarea statelor naționale din Balcani, moment din care in nici 100 de ani au fost practic decimați de statele ”vecine si prietene”! Austriecii, imperialiști veritabili, nemți eficienți: au adus coloniști, administrație numeroasa, au facut drumuri, intabulare etc, totul pt a exploata mai bine zona, nu de dragul propășirii băștinașilor! Dar, din câte se vede, chiar și azi mulți dintre autohtoni (cei veritabili) și-ar vinde pământul pentru cateva margele de sticlă (știți voi ca cine)!

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 15:41 )

Pana la urmă, gratulări tinerei doamne Galescu care a lansat o asemenea provocare media. Pentru asta iti trebuie si profesionalism şi tărie de caracter.

anteconbega a spus: (februarie 21st, 2016 at 16:23 )

Scuze, dar mi-a mai scapat o gugumanie istorică a domnului Arond. Iniţiatul moftangiu afirmă, cu seninătatea capului vidat: „România nu exista pe vremea aceea (adică pe vremea stăpânirii habsburge n.n.), facea parte din Imperiul otoman si se numea Valachia si Moldova.”
Pardon: Principatele Române, Moldavia şi Valahia, nu au fost niciodată provincii ale Imperiului otoman, ci state creștine vasale ale Sultanului sunit, şi nu a existat nici un pasa care sa le conduca. ŞI nici Transilvania nu a fost provicie otomană. Provincii otomane conduse de paşă sau beglerbey au fost Paşalâcul de la Buda (Ioai, te, Peşta!), Paşalâcul de la Belgrad, Paşalâcul de la Timişoara (cu oraşele Giula şi Lipova). Noapte bună!

imparatul a spus: (aprilie 9th, 2016 at 23:51 )

deosebit, dom’le!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

stadion Lego

Stadionul LEGO reapare în planurile pentru bugetul Timișoarei. Se pregătește și un stadion mic, în zona Mircea cel Bătrân

Timișoara ar putea avea un al doilea stadion ”de jucărie”, asemănător celui care va fi ridicat de Compania Națională de Investiții în spatele bazei ”Dan Păltinișanu”. Acesta ar urma să fie ridicat pe un fost teren de fotbal din zona Mircea cel Bătrân, unde există deja un studiu de fezabilitate. Una dintre marile ”cuceriri” ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stadionul LEGO reapare în planurile pentru bugetul Timișoarei. Se pregătește și un stadion mic, în zona Mircea cel Bătrân
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Ben Oni Ardelean

Ben-Oni Ardelean anunţă că va cere oficial demiterea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii

Deputatul PNL de Timiş Ben-Oni Ardelean afirmă că, în calitate de vicepreşedinte al partidului, îi va cere premierului Florin Cîţu să-l demită pe Vlad Voiculesu din funcţia de ministru al Sănătăţii. El afirmă că va face acest demrs într-un cadru ofiacil, respective Biroul Politic Național al partidului.  Ultimul scandal legat de Ministerul Sănătăţii, respectiv mutarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ben-Oni Ardelean anunţă că va cere oficial demiterea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii
Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

Rezultate slăbuţe pentru echipele din Timiş în Liga 3

Etapa a 15-a din eşalonul terţ nu a fost tocmai bună pentru cele cinci echipe din Timiş care evoluează aici. Doar Dumbrăviţa a reuşit o victorie, iar ACS Poli un egal, celelalte echipe pierzând la mare luptă. Echipa de la Pădurea Verde a renăscut după… pauza partidei cu Progresul Pecica. După primele 45 de minute,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate slăbuţe pentru echipele din Timiş în Liga 3
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea de Vest

Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat

Trei proiecte de masterat ale Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara au ajutat instituția bănățeană de învățământ superior să bifeze un nou clasament universitar. De această dată e vorba despre Eduniversal „Best Masters”, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță clasarea performantă a programelor sale de studii de masterat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Timișoara va beneficia de un nou punct de încărcare a automobilelor electrice. Stația de încărcare va fi amplasată în parcarea unui important centru comercial, urmând să fie de mare putere și să permită încărcarea celei mai mari părți a bateriei în câteva zeci de minute. Tot mai multe stații de încărcare a autovehiculelor electrice sunt...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Numărul punctelor de alimentare a automobilelor electrice din Timișoara va crește în perioada următoare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 3.302 persoane, fiind efectuate doar 14.964 de teste RT-PCR şi 5.743 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.531 de pacienţi, cu 39 mai mulţi decât în ziua precdentă. Până astăzi, 11 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.006.167 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ alarmant: 1.531 de pacienţi în secţiile ATI. 3.302 persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore
Rata de infectare în Timişoara este azi 5,18 în scădere faţă de ziua precedentă, când era 5,42. La nivelul judeţului, rata este azi 4,39, tot în scădere față de ieri, când era 4,53. Cel mai mare coeficient de infectare din Timiș se înregistrează azi la Peciu Nou: 15,05. Astăzi, conform datelor furnizate de Direcția de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tot în scădere, rata de infectare în Timişoara se apropie de 5. La nivelul judeţului a scăzut la 4,39
Timișoara ar putea avea un al doilea stadion ”de jucărie”, asemănător celui care va fi ridicat de Compania Națională de Investiții în spatele bazei ”Dan Păltinișanu”. Acesta ar urma să fie ridicat pe un fost teren de fotbal din zona Mircea cel Bătrân, unde există deja un studiu de fezabilitate. Una dintre marile ”cuceriri” ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stadionul LEGO reapare în planurile pentru bugetul Timișoarei. Se pregătește și un stadion mic, în zona Mircea cel Bătrân
Trei proiecte de masterat ale Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara au ajutat instituția bănățeană de învățământ superior să bifeze un nou clasament universitar. De această dată e vorba despre Eduniversal „Best Masters”, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță clasarea performantă a programelor sale de studii de masterat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest bifează un nou clasament universitar, de această dată în domeniul programelor de masterat
Două instituții recunoscute pentru inițiativele de cercetare și inovare, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Universitatea Politehnica Timișoara, răspunzând priorității strategice pe care tehnologia Blockchain o are în Uniunea Europeană, anunță lansarea proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain). Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană, prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara promovează tehnologia Blockchain
Reprezentanții PNL și cei ai USR PLUS nu se ceartă pe tema bugetului Timișoarei, ci…discută constructiv, ne spune viceprimarul liberal Cosmin Tabără. După ce mai mulți consilieri liberali s-au arătat total nemulțumiți de lipsa unui dialog cu conducerea primăriei pe tema bugeului, acum Tabără afirmă că mai multe proiecte ale fostei administrații liberale au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bugetul Timişoarei, în sfârșit discutat de primar și cu liberalii. Viceprimarul Tabără vede armonie în dezbaterea pe această temă
Dumincă, la Spitalul Județean Timișoara a încetat din viață Carmen Rusmir. Om de afaceri, ea a fost implicată și în numeroase acțiuni caritabile. Fost director al societății Zoppas din Sânnicolau Mare, Carmen Ruşmir era extrem de activă în domeniul social, prin donații și implicarea în diferite acțiuni sociale. În ultima perioadă a ocupat și locul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carmen Rusmir a pierdut lupta cu o grea boală
Campania „Tu poți renunța?” continuă cu ajutorul și sprijinul timișorenilor cu suflet mare. Familii nevoiașe din Timișoara au primit, zilele trecute, fructe, alimente, scutece, lapte praf, jucării, haine, pantofi și produse de igienă, care au adus un strop de zâmbet în viața unor oameni pentru care soarta nu a fost darnică. Direcția de Asistență Socială...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ai lucruri care stau degeaba în dulap? Donează-le pentru săracii și migranții din Timișoara/FOTO
Top