Avangardist printre transavangardiști și reprezentant al artei concrete, artistul Ingo Glass, 71 de ani, a primit, vineri, diploma de Cetățean de Onoare al Timișoarei, cu ocazia zilei orașului de pe Bega. Născut la Timișoara, în 1941, Ingo Glass a fost obligat de Securitate să părăsească România, în anul 1979, în urma unui interviu dat jurnaliștilor de la Financial Times.
”Ceauseșcu – acolo unde dispare carnea” – acesta a fost titlul interviului acordat de artistul bănățean care, la momentul respectiv activa în Capitală, ca și consilier artistic la Casa de Cultură Friedrich Schiller. Imediat după publicare, a fost chemat la Securitate și i s-a pus în vedere să părăsească țara pe care o vorbise de rău în presa străină. I s-au acordat 2 săptămâni. Ingo Glass a plecat la Munchen, în Germania. În România și-a lăsat toată viața de până atunci. Talentul său s-a impus la foarte scurtă vreme în Germania, iar premiile, bursele de creaţie, distincţiile, nu s-au lăsat aşteptate. Oraşul München îi acordă o bursă de creaţie şi cîteva premii, ministerul german de interne îl răsplăteşte cu premiul Lovis Corinth (1985), obţine premiul Bienalei Internaţionale de desen la categoria sculpturi, landul Baden-Württemberg îi atribuie Premiul de artă al şvabilor dunăreni. Abia târziu, după Revoluie, în 2004, urmează și o distincție din țara lui natală: Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer, acordat de România. În sculpturile sale Ingo Glass reinterpretează şi duce mai departe cîteva din direcţiile fundamentale ale artei moderne: arta concret-constructivistă, spiritul şcolii Bauhaus şi influenţa lui Brâncuşi.
Acum 3 ani, o lucrare monumentală a artistului, intitulată ”Poartă spre Serbia” a fost montată, prin intermediul Fundației InterArt Triade, într-un scuar de lângă ștrandul Tremal al orașului. Opera evaluată la peste 30.000 de euro a fost o donație pentru orașul natal, deschizând astfel un program de îmbogățire a spațiilor publice timișorene cu creații de artă contemporană. La propunerea directorului Muzeului de Artă din Timișoara Marcel Tolcea, Ingo Glass a devenit oficial, vneri, ceea ce era deja, un cetățean de onoare al orașului său natal. “Este o mare satisfacție pentru mine. Mă consider un european născut la Timișoara, care vorbește mai multe limbi, germană, maghiară, română, engleză, franceză. Fiecare limbă străină în plus este o cultură în plus. Doar cunoscând mai multe limbi poți fi un european adevărat”, a declarat Ingo Glass.
Comentarii prin facebook